(13.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane poslanče, já chci všechny požádat, aby zasedli do svých lavic, věnovali pozornost vašemu projevu.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji. A schválení smysluplného rozpočtu.

Dovolte, abych vaším prostřednictvím, paní předsedající, řekl panu kolegovi Nečasovi: Ano, právě v době hospodářské krize má význam, aby stát neomezoval sociální výdaje, aby v této době uměl podpořit podstatnou část občanů v České republice, která se propadá ve svých sociálních příjmech a ve své životní úrovni. A právě v této době je nanejvýš bytostně předmětem zájmu veřejného, aby se státní rozpočet plnil především díky progresivní odstupňované dani, na druhé straně i díky reálným pobídkám, které přinesou zaměstnanost a umožní překlenout firmám a podnikům hospodářskou krizi.

Jestliže tady zaznělo z úst kolegy Lhoty něco jako pokus o sociální strukturu ve společnosti, pak bych ho chtěl upozornit, že ne 35 % lidí v České republice tvoří ten hrubý domácí produkt, vytváří materiální hodnoty ve společnosti, ale bohužel pouze 20 % - necelé dva miliony lidí dělnických profesí, které skutečně svou činností vyrábí a vytváří hodnoty, s kterými jiní potom spekulují, přelévají je a bezostyšně se snaží stlačit jejich mzdu.

Jestliže tady hovoříme o nutnosti omezení mandatorních výdajů sociálních dávek, tak se nabízí jedno srovnání. My jsme na rozdíl od ostatních parlamentních stran odmítli tzv. Janotův balíček, protože jsme jako Komunistická strana Čech a Moravy upozorňovali právě na to, co přijde se státním rozpočtem. Že to nebude žádné řešení do budoucna, že to bude čistě účetní sčot postavený na plovoucích číslech, nereálných odhadech, který má umožnit formálně překlenout období do řádných parlamentních voleb, ale nemůže přinést skutečnou stabilizaci hospodářských poměrů v České republice.

Už od roku 2006 klesá HDP. Tehdy rostl o 6,8 %, ale už v následujícím roce se růst snížil na 6,6, pak na 3 %, pak na minus celá čtyři tři (?) procenta, nyní jej vláda repredikuje na příští rok na minus půl procentního bodu. Faktická skutečnost bude ale mnohem tragičtější.

Nepřímou úměrou v souvislosti s tím roste nezaměstnanost. Ta samozřejmě sama o sobě nese nároky na státní výdaje, na státní rozpočet a vytváří tlak na otázku příjmovou a na otázku mandatorních výdajů. Ale v této souvislosti úvahy o tom, že mají právě tuto oblast postihnout velké restrikce, nejsou na místě.

Je tedy otázka, jestli státní rozpočet je sestaven jako politický kompromis a odhození skutečných zájmů v České republice, nebo zda se budeme reálně zabývat stavem a úpravou daňového systému, který alespoň na nějakou sumu naplní státní rozpočet a umožní pokrýt nejnutnější výdaje na sociální oblast, aniž by je seškrtával třeba v podobě druhého Janotova balíčku, nebo zda státní rozpočet sestavujeme v zájmu bank, bankovního kapitálu a 180 tisíc lidí, kteří ve svých příjmech se reálně pohybují ve výši dvou a více milionů svých ročních příjmů. Proti tomu tady stojí téměř čtyři miliony zaměstnanců, kteří zdaleka nedosahují na průměrnou mzdu ve výši 22 990 korun, proti tomu tady stojí hrozící mezera na důchodovém pojištění ve výši 33 miliard, a proti tady stojí oklešťování sociálních výdajů založené pravicovou reformou vlády Mirka Topolánka. (Silný hluk v sále.)

Chtěl bych i prostřednictvím paní předsedající říci bývalému ministrovi práce a sociálních věcí, že vím sám z vlastní zkušenosti, jak odborové, tak z kontaktů s lidmi, kteří byli postiženi a odkázáni na sociální dávky, na dávky v nemocenském zabezpečení, o kolik měsíců se za doby jeho úřadování zpožďovala výplata těchto dávek. Nechci spekulovat, nakolik to byl záměr tohoto ministerstva, záměr jeho či záměr pravicové vlády. Ale chtěl bych říci, že způsob, jakým je projednáván státní rozpočet na rok 2010 v Poslanecké sněmovně, jednoznačně ukazuje: na politické scéně, parlamentní scéně existuje pouze jedna opoziční strana -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ještě jednou promiňte, pane kolego. Myslím si, že ten hluk je vážně neúnosný, dámy a pánové.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Tou opoziční stranou je Komunistická strana Čech a Moravy! Všechny ostatní strany upřednostnily své politické zájmy. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Grospič. Byl zatím posledně přihlášeným do obecné rozpravy. Já se zeptám, zda se do této rozpravy ještě někdo hlásí. Nehlásí se nikdo. Končím obecnou rozpravu.

Na základě dohody, která zde nastala, budeme zítra v tomto bodu pokračovat závěrečnými slovy ministra financí a zpravodaje. Poté bude hlasováno.

Pro tuto chvíli vyhlašuji přestávku, která skončí ve 14.30 hodin, kdy budeme pokračovat pravidelným blokem interpelací, ústních interpelací, nejprve na předsedu vlády, od 14.30 hodin do 16 hodin, od 16 hodin do 18 hodin na ministry vlády. Dámy a pánové, setkáme se tady tedy ve 14.30 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 13.07 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP