(12.50 hodin)
(pokračuje Rath)

Nám nejde o nic jiného, než udržet stejný princip pro všechny a udržet ty finance jdoucí do domovů důchodců v normální výši, tak jak to odpovídalo v těch předchozích letech. My se dokážeme s tím srovnat. Dokážeme se chovat racionálně, ale samozřejmě s takovou sprosťárnou, co jste udělal vůči důchodcům z celé republiky - s tím se skutečně vyrovnat takto rychle nedokážeme! (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Další faktická poznámka - pan kolega Petr Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, paní poslankyně, páni poslanci, abych upřesnil tu sprosťárnu, o které tady mluvil pan hejnec Rath. Ta sprosťárna spočívala především v tom, že za doby, kdy já jsem byl ministrem práce a sociálních věcí, se objem finančních prostředků jdoucích do sociálních služeb zdvojnásobil. Zdvojnásobil, dohromady, proti množství finančních prostředků, které šly do sociálních služeb ještě v roce 2006. To znamená za letošní rok to bude částka, která v objemu příspěvku na péči a dotaci přesáhne 24 miliard, v roce 2006 to bylo 13 miliard. Ano, to je sprosťárna: prosadil jsem, dal jsem na sociální služby dvakrát tolik, než to bylo za minulých vlád. To za prvé.

Za druhé. Já vyzývám pana hejnce Ratha, ať Středočeský kraj dává na svá vlastní jimi zřizovaná zařízení sociálních služeb alespoň tolik dotací, kolik dával Středočeský kraj v roce 2005. Je prostě neobhajitelné, aby pan hejnec Rath tady bez mrknutí brvou hlásal, že má na protizákonné kroky, na protizákonné výdaje, to tady konstatoval ministr vnitra pan Pecina, a současně říkal, že nemá peníze na ty skutečně sociálně potřebné. To je asociální politika. Pan hejnec Rath provádí asociální politiku, kašle na důchodce, kašle na sociálně potřebné, raději dělá populistické kroky typu rozdávání poplatků ve zdravotnictví nebo jízdného zdarma. A takovou politiku já schvalovat nebudu, takovou politiku já budu kritizovat, taková politika totiž dopadá na ty sociálně nejvíce potřebné. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Další dvě faktické poznámky jsou před námi. První David Rath, poté pan kolega Škromach.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, pan Nečas s inteligencí sobě vlastní obohatil český slovník o novotvar, jakýsi nečasotvar, který jsem ještě neslyšel, ale je to pěkné.

Ale teď vážně. Chlubíte se, pane exministře, hezky, ale cizím peřím. Ty zvýšené peníze tam šly díky zákonu, který připravila vláda sociální demokracie a prosadila sociální demokracie. Čili vy jste akorát přišel k tomu, když to doběhlo. (Důrazně:) Že vám není hanba! Já jsem myslel, že jste křesťan a že křesťané nelžou. Asi budete muset do zpovědnice a - deset zdrávasů a dvacet otčenášů. Protože takto lhát, to je nepěkné i pro vás. A to jsme zvyklí na ledacos.

A k meritu věci. Víte, když jeden rok pošlete určitý balík peněz do domovů důchodců na jejich chod a druhý rok tento balík peněz bez aviza, bez jakýchkoli předchozích kroků najednou zásadně snížíte o desítky procent ve všech krajích a ne v hlavním městě Praze, kde máte svého kamaráda z ODS, tak samozřejmě to můžete obhajovat nejrůznějšími výmysly, zajímavými novotvary, ale na té realitě, co jste udělal, prostě nic nezměníte. Všichni to vědí, všichni si to pamatujeme a vy byste se měl maximálně stydět!

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Další faktická poznámka - Zdeněk Škromach, ale ten se jí vzdává. Budeme tedy pokračovat v řádné přihlášce. Slovo patří panu poslanci Stanislavu Grospičovi. - Faktická poznámka pan kolega Petr Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Já samozřejmě nechci, aby předmětem projednávání tohoto bodu Sněmovny bylo náboženské přesvědčení toho nebo onoho člena Poslanecké sněmovny. Na druhé straně implicitně z těch slov plyne, že pan Rath může lhát, což dělá bez jakékoliv sankce. Což on tady přiznal. Takže my nejsme překvapeni jeho slovy. To za prvé.

Za druhé. Vážený pane hejnče Rathe, kdybychom postupovali podle zákona, tak jak byl schválen vládou sociální demokracie, tak příspěvku na péči šlo v roce 2007 pouze 7 miliard Kč. Skutečnost byla taková, že díky tomu, jak já jsem hospodařil s rozpočtem, se našlo dost finančních prostředků na 14 miliard Kč, které byly potřeba na příspěvek na péči, a tím pádem celkový objem financí do sociálních služeb přesáhl 20 miliard Kč v roce 2007, což bylo o 7 miliard více, než bylo v roce 2006. To byla ta asociální ODS, to znamená zvedla výdaje na sociální služby o polovinu.

A co se týká hlavního města Prahy, dámy a pánové, neřešili bychom tento problém rok co rok s dotacemi na sociální služby, kdyby se všechny kraje chovaly ke svým sociálním službám tak jako hlavní město Praha. Hlavní město Praha totiž na každou korunu dotací ze státního rozpočtu dá korunu dotací ze svého vlastního rozpočtu. Kdyby to takto aspoň vzdáleně dělaly všechny ostatní kraje, tak tady o žádných dotacích typu 3 miliardy navíc nemluvíme. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní faktická poznámka - Zdeněk Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, já jsem měl až doteď pana Nečase za slušňáka a za člověka korektního. Myslím si, že tím, co tady předvádí, se posouvá do řad sládkovců a podobných lidí, bohužel. (Protesty z pravé části sálu.) To je vaše věc, říkejte si, co chcete. Já myslím, že tento způsob komunikace je naprosto hloupý a nesmyslný.

Pan poslanec Nečas tady lže. Protože neříká pravdu. Já to nerad říkám a mrzí mě, že to musím takto říci. Zákon o sociálních službách jasně stanovil, jaké výdaje půjdou, ty peníze nenašel tenkrát pan ministr Nečas, ty peníze tam musely být. A ty peníze, tam vytvořila rezervu právě minulá vláda sociální demokracie v koalici s lidovci a s unionisty tím, že byl přijat zákon o životním minimu a hmotné nouzi, kde se ušetřilo - a kdybyste byl korektní, pane poslanče prostřednictvím předsedající, tak byste to sdělil - právě díky sociální demokracii téměř 8 miliard korun, které potom ta vláda mohla použít na sociální služby, aniž by musela zvyšovat deficit. Buďme tady korektní.

A musím říci po pravdě, že už mě tento způsob komunikace štve. Pan ministr Nečas tady předvádí, že ODS se zřejmě pod jeho vedením teď v Poslanecké sněmovně přesouvá do těch lavic, kde kdysi seděli Sládkovi republikáni. Zřejmě to bude další strana po Dělnické straně, se kterou se začínají čím dál víc sbližovat. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní další faktická poznámka, prosím. (K řečništi míří současně poslanci Husák a Nečas.) Nevím, jestli jste se dohodli. Ale prosím, pan kolega Nečas. (Jmenovaný se omlouvá a dává přednost poslanci Husákovi.)

 

Poslanec Jan Husák: Vážená paní předsedající, vážený pane předsedo vlády, páni ministři, já jsem nechtěl vystupovat, protože zde vystoupili lidé, kteří prezentovali svoje postoje k věcnému tématu, které zde projednáváme, to je státní rozpočet. Myslím si, že řada příspěvků tady zazněla zbytečně, protože vše bylo řečeno několikrát. Já bych chtěl poprosit vás, všechny kolegy, abychom se vrátili k tomu, co máme projednávat, protože běží čas. Myslím, že předmětem dnešního dne bylo ukončení této rozpravy a hlasování o propuštění zákona do druhého čtení. Moc bych se za to přimlouval. Nezlobte se na mne za tuto troufalost, jsem tady krátkou dobu, ale jsem ještě pořád zastupitel ve své obci, a kdybychom takto projednávali věci, tak by nás ti lidé vypískali hned první den.

Děkuji vám za shovívavost, že jste mě vyslechli.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za faktickou poznámku pana poslance Jana Husáka. Nyní tedy řádná přihláška pana kolegy Stanislava Grospiče. (V sále je velmi rušno.)

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych úvodem trochu shrnul diskusi předchozích dvou dnů. Kdyby některý divadelní soubor se snažil sehrát a nacvičit takovou tragikomedii nebo frašku, tak se mu to nemůže podařit tak, jako se to podařilo vám, kolegům v této Sněmovně. Existuje konsensus na rozpočtu jak ze strany ODS, tak ze strany sociálně demokratické, tak ze Strany zelených a lidovců. Jediná opoziční strana - Komunistická strana Čech a Moravy - dala jasně najevo, že jej nepodpoří a že by měl být vrácen vládě k přepracování. Přesto tady dva dny hrajete přetahovanou a před lidmi v České republice komedii o tom, jak jste zásadoví a jak vám na srdci leží blaho České republiky k překonání hospodářské krize - ***




Přihlásit/registrovat se do ISP