(16.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu Jiřímu Dolejšovi. Ještě před Bohuslavem Sobotkou s faktickou poznámkou Václav Exner, elektronicky přihlášen. Omlouvám se, že jsem to nezaznamenal hned. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, k té replice pana poslance Miroslava Kalouska zbývá jen dodat, o kolik se zvýšil státní dluh a závazky z něj vyplývající po dobu jeho ministrování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji i za dodržení času. Nyní i s přednostním právem předseda klubu sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Vážené kolegyně a kolegové, já nebudu dlouho zdržovat. Chci respektovat řádné přihlášky, které byly do diskuse, takže si počkám, až na mě dojde řada. Ale jen dvě poznámky.

Vzhledem k tomu, že pan poslanec Kalousek tady neustále vystupuje za imaginární parlamentní stranu TOP 09, tak bych chtěl zopakovat, že nejen podle mého názoru, pokud se chce někdo vydávat za parlamentní stranu, měl by splňovat základní podmínku, tzn. kandidovat do Parlamentu, do Poslanecké sněmovny v době, kdy byly poslední volby do Poslanecké sněmovny. TOP 09 v té době nekandidovala do Poslanecké sněmovny, proto nemůže mít žádné poslance. Pikantní je, že pan poslanec Kalousek, který zde dnes hovoří za tzv. stranu TOP 09, kandidoval do této Poslanecké sněmovny jako předseda KDU-ČSL. Dnes tady hovoří za TOP 09. Já myslím, že to řadu lidí může docela zmást, protože vídali pana poslance Kalouska dlouhá léta v Jihočeském kraji jako poslance za KDU-ČSL. Pak ho viděli na billboardech před volbami do Poslanecké sněmovny jako předsedu KDU-ČSL, kdy si pochvaloval, jak se mu povedlo zvýšit rodičovský příspěvek na 7,5 tisíce korun, aby ho vzápětí po volbách jako ministr financí (s pousmáním) těm lidem sebral. Bylo to dokonce na billboardech, já myslím, že si to lidé zapamatují (s pousmáním). Já myslím, že by stálo za to, abychom si tady připomněli, jak ty věci jsou.

A pokud jde o oněch pět poslanců TOP 09 v této Poslanecké sněmovně. Já jsem tady dlouho přemýšlel, kdo to vlastně je. Pak jsem zjistil, že jsou to bývalí lidovci, jeden bývalý poslanec ODS, čili jsou to poslanci, z nichž čtyři sem kandidovali na kandidátce KDU-ČSL, jeden poslanec je bývalý poslanec ODS. Předpokládám, že neinformovali ani své straníky ani voliče o tom, že se chystají přejít do nějaké jiné politické strany po volbách. Tolik k těm údajným pěti poslancům strany TOP 09, za něž tady před chvílí hovořil pan poslanec Kalousek.

Ještě jedna stručná poznámka. Já zcela souhlasím s tvrzením, které zde přednesl ctěný předřečník pan poslanec Kalousek, že nejhorší je nedělat nic. To je skutečně úplně nejhorší věc v rozpočtové daňové politice, v situaci, kdy se na vás řítí problém, nedělat nic. Na straně 8 dokumentace ke státnímu rozpočtu jsou docela zajímavé grafy (ukazuje). Sloupec, který se týká roku 2008, ukazuje tzv. očekávanou skutečnost deficitu státního rozpočtu v roce 2008. Možná vás to překvapí, ale bylo to 38 miliard schodku. To byl schodek, který zde obhajoval pan poslanec Kalousek ještě jako ministr financí před rokem. Je to jenom rok, myslím, že si to ještě všichni pamatujeme, nejsme na tom tak špatně, abychom to za ten rok zapomněli. 38 miliard korun. A ten veliký sloupec (ukazuje), který je vedle, to je největší sloupec deficitu, který v grafu vůbec existuje, je skutečnost roku 2009, zatím očekávaná skutečnost. Je to 162 miliard schodku státního rozpočtu. Nejhorší je nedělat nic. Já s vámi souhlasím, pane poslanče Kalousku prostřednictvím pana předsedajícího, nejhorší je nedělat nic.

My jsme vás žádali už na podzim roku 2008, abyste rozpočet přepracovali. Dokonce jsme tady o jeden hlas neuspěli s návrhem na přepracování státního rozpočtu, protože vy jste tvrdili, že schodek bude 38 miliard korun, a my jsme říkali, že bude větší. Vy jste neudělali nic, protože se vám před krajskými volbami nehodilo přijímat jakákoli opatření ať na příjmové nebo na výdajové straně, a pak už jste zase nechtěli přiznat chybu. Takže jste skutečně neudělali nic a to bylo to nejhorší, co se mohlo stát, protože ten deficit letos možná bude 162 miliard korun, možná bude ještě o něco větší. To si myslím, že byla ta největší chyba, která se tady stala v uplynulém roce z hlediska rozpočtové politiky.

To, že minulá vláda sem přinesla papírový rozpočet, uznávám, že to byl skutečný cár papíru. Protlačili ho tady většinou jednoho hlasu, tehdy to byli jiní přeběhlíci, kteří pomohli minulé vládě rozpočet schválit. A dnes se tady divíme, jak velký rozdíl je mezi původním deficitem, který zde obhajoval pan poslanec Kalousek, tehdy ještě jako ministr financí, a očekávanou skutečností letošního roku. Dvě čísla: 38 miliard korun plán, 162 miliard korun realita. Je to největší chyba, která se stala v uplynulých letech při přípravě a plánování schodku státního rozpočtu v České republice. Nikdy v uplynulých letech nedošlo k tak velké chybě. Samozřejmě došlo tady k vážnému hospodářskému propadu. Ale samozřejmě už na podzim loňského roku bylo jasné, že je na obzoru problém. A nejhorší bylo neudělat nic. Děkuji. (Potlesk hlavně zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Bohuslavu Sobotkovi. Dvě faktické poznámky před řádně přihlášeným poslancem Petrem Braným - pan kolega Laudát, poté pan kolega Kalousek. Oba s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Laudát: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jen ke stálým problémům. Na adresu sociální demokracie a na pana finančního experta sociální demokracie Sobotky chci říci, že pokud by se lépe vyspali a neudělali si z národa srandu a byly předčasné volby, tak jediný rozdíl by byl v tom, že by tady nesedělo pět poslanců TOP 09, ale 40. (Smích v sále.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To bylo odvážné, dobře. Pan kolega Miroslav Kalousek. Prosím, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Já se omlouvám. Kdybych nebyl neustále k odpovědím vyzýván, tak o tom nemluvím. Ale nemohu si pomoct. Prostřednictvím pana předsedajícího pane předsedo Sobotko, prostě TOP 09 je parlamentní stranou, která s počtem zákonodárců je čtvrtou nejsilnější formací (smích části poslanci v sále) v Parlamentu ČR. Já nechci vzpomínat na to, že jste kdysi adorovali Unii svobody, která vznikla obdobným způsobem, ani nechci připomínat polovině členů vašeho klubu, dříve členům Komunistické strany Československa, že na svých dříve stranických schůzích dojatě vzpomínali na rok 1921, kdy rozhodnutím řady sociálních demokratů vznikla Komunistická strana Československa. Tímto procesem v zásadě vznikl i TOP 09 (smích části poslanců). Rozhodnutím několika křesťanských demokratů vznikl TOP 09. Koneckonců od někoho jsme se to naučit museli. (Smích části poslanců, hlavně vlevo.) Ať se vám to líbí, nebo ne, tak těch 14 zákonodárců TOP 09 je jasnou politickou silou, kterou samozřejmě můžete většinou ve Sněmovně i v Senátu převálcovat, ale těžko můžete umlčet sílu jejich argumentů. To, že útočíte na formu a neumíte si poradit s obsahem, je toho dokladem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za to, že i čas byl dodržen. Jinak to bylo krásné školení z historie (s úsměvem). Jestli jsem tomu dobře rozuměl, s faktickou poznámkou pan kolega Tejc. Prosím, pane poslanče, také vám odměřím čas.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já skutečně nechci zdržovat, ale pan poslanec Kalousek tady říkal o tom, že TOP 09 je parlamentní stranou. Já myslím, že definice demokratické strany vyžaduje více znaků, než je to, že se k ní hlásí určití poslanci. Myslím, že základní definicí je to, že o rozhodnutí té dané politické strany rozhodují její členové. A já bych se chtěl prostřednictvím předsedajícího pana poslance Kalouska zeptat, jak je to s těmi zprávami, které se objevují v médiích, že snad TOP 09 nechce přijímat členy, že snad jim nechce dovolit, aby rozhodovali o kandidátkách. Protože to si myslím, že je hlavní princip demokracie. A chtěl bych se zeptat, kdy už konečně začnete přijímat členy a kdy nebudete bránit lidem, aby se stali vašimi členy. Pak si myslím, že je možné, abyste se minimálně za stranu označovali.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já samozřejmě otázku pana poslance Tejce rád předám panu kolegu Kalouskovi, ale myslím, že bych nemohl na tuto odpověď dát panu poslanci Kalouskovi prostor, protože je to mimo... (Poslanec Kalousek protestuje, že mu předsedající odebral slovo) Ne, já jsem mu slovo neodebral, on skončil se svým projevem, já jsem ještě nikomu slovo neudělil. Jen připomínám, že pokud by byla tato odpověď, tak bude mimo projednávaný bod. Ale k faktické poznámce samozřejmě panu kolegovi Kalouskovi slovo dám. Prosím k věci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP