(15.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte ještě jednou, pane ministře. Já bych se pokusila ještě jednou upoutat pozornost všech poslankyň a poslanců k projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2010. Věřím, že to nebudu muset dělat počtvrté, když už vás o to žádám potřetí. Děkuji.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Čili zopakuji. Výdaje na obsluhu státního dluhu bude nutno zajistit pro příští rok ve výši 64,8 miliardy korun, a to bez splátek úvěrů Evropské investiční bance. Včetně splátek úvěrů Evropské investiční bance dosáhne celková částka, kterou bude nutno pokrýt, téměř 80 miliard, což je proti schválenému rozpočtu na rok 2009, proti částce 64,8 miliardy, nárůst o cca 17 miliard.

Dámy a pánové, současně s návrhem rozpočtu na rok 2010 je předkládán návrh střednědobých výdajových rámců na léta 2011 a 2012, sněmovní tisk č. 914, a střednědobý výhled státního rozpočtu na léta 2011 a 2012. Částky střednědobých výdajových rámců pro roky 2010 a 2011 upravené dle možností a dle regulí rozpočtových pravidel byly vládou dodrženy. Pro rok 2012 je navržen střednědobý výdajový rámec ve výši 1 197,2 miliardy korun. Střednědobé výdajové rámce zabezpečují deficity veřejných rozpočtů na hrubém domácím produktu v metodice ESA 95 ve výši 5,3 %, v roce 2010 ve výši 5,6 % a v roce 2011 ve výši 5,5 %.

Dovolte mi teď poznámku, kterou bych navázal na první bod dnešního jednání. Já pochopitelně budu respektovat to, o čem tady hovořil pan premiér, tzn. nepředkládat žádné legislativní normy, ať už směrované ze strany příjmů a ze strany výdajů, na které nebude konsensus, ale v tomto případě vás chci upozornit, že Česká republika zdaleka nebude schopna splnit kritéria, která jsou rozhodná pro vstup do systému směnných kursů, a tím pádem nebude moci uvažovat v nejbližší době o možnosti přijetí eura. To je konstatování, které ale bude velmi obtížné i komunikovatelné s Evropskou unií, poněvadž, jak víte, patříme k zemím, které neplní konvergenční program, patříme mezi země, které dostanou za domácí úkol, takříkajíc, stanovit svá opatření, která budou předmětem jednání v Bruselu, jakým způsobem hodláme v nejbližším střednědobém období naplnit požadované kritérium 3 %. Čili na jedné straně jsme si dali závazek, že budeme postupovat tak, že vláda bude konsensuální v předkládání legislativních předloh, na druhé straně tady hrozí reálné riziko, že za této situace se dostaneme do rozporu s Evropskou komisí, do rozporu s Ecofinem, a možnost přijetí eura se nám v tomto případě bude velmi, velmi vzdalovat, protože jsem přesvědčen, že bez změn - a já zdůrazňuji: jak na příjmové, tak na výdajové straně rozpočtu - bez legislativních změn není možné dospět za dané situace k tříprocentnímu deficitu veřejných rozpočtů.

Chci upozornit, že úloha pro vládu, pro mě pro rok 2010, byť to zní trochu nadneseně, byla jednodušší. My jsme zkrátili mzdy, my jsme nevalorizovali důchody, my jsme snížili počty zaměstnanců ve státní správě. Ale my tyto věci nebudeme moci opakovat v rozpočtu na rok 2011. Čili tam nevím, kde budeme hledat úspory, kde budeme hledat úspory na to, abychom udrželi deficity nad 5 %, neřkuli abychom splnili kritérium někde mezi 3 a 4 % v nejbližších letech.

Dámy a pánové, tolik k mému vystoupení v rámci prvního čtení rozpočtu. Doufám, že jsem vám poskytl celou řadu informací, které usnadní vaše rozhodování při schvalování tohoto rozpočtu v rámci prvního čtení. Dámy a pánové, děkuji za pozornost. (Potlesk části poslanců zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Předseda Poslanecké sněmovny tento návrh zákona přikázal k projednání rozpočtovému výboru, usnesení rozpočtového výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 913/1. Nyní patří slovo zpravodaji rozpočtového výboru panu poslanci Bohuslavu Sobotkovi.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, pane ministře, rozpočtový výbor projednal návrh zákona o státním rozpočtu na své 45. schůzi 7. října letošního roku a přijal usnesení, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2010 v prvém čtení přijala následující usnesení. Cituji pouze část tohoto usnesení, protože je celkově poměrně dlouhé a obdrželi jste ho: Poslanecká sněmovna schvaluje základní údaje návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2010 podle sněmovního tisku 913.

Součástí usnesení rozpočtového výboru je také přikázání kapitol vládního návrhu zákona o státním rozpočtu k projednání jednotlivým výborům Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu. Mám do ní zatím jedenáct písemných přihlášek zatím. První, která byla podána, je od pana poslance Vlastimila Tlustého. Prosím tedy, aby se ujal slova. Po něm s přednostním právem žádá o slovo místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi přednést příspěvek, který bude mít tři části. A sice část I - citát, II - komentář, ten bude velmi krátký a výstižný, a vysvětlení.

Napřed citát: "Slovíčko úsporný je podle thesaurusu z wordu Billa Gatese hospodárný a ekonomický. Prostudoval jsem návrh rozpočtu pro rok 2010 s úsporným balíčkem a zjistil jsem: Za prvé. Manko má být 163 miliard. Za druhé. Celkové výdaje mají růst proti letošnímu roku o 3 %. Za třetí. Zvyšují se daně. Za čtvrté. V materiálu jsou Ministerstvem financí propočítány dopady. Bez balíčku by spotřeba domácností rostla v roce 2010 o 0,7 %, s balíčkem zahučí dolů o 2,1 %. Inflace se má zdvojnásobit, míra nezaměstnanosti by bývala byla 9,8 %, ale bude 10,4, HDP neporoste o 0,3 %, ale má prý spadnout znovu do recese - závorka - minus 0,5 %. Úsporný balíček se rovná vyšší daně, vyšší výdaje, brzda růstu HDP, rychlejší inflace a vyšší nezaměstnanost. Zlepší se tedy alespoň veřejné finance? Jako příloha k rozpočtu je dodána strategie dalšího vývoje. Jak v roce 2011, tak v roce 2012 je naší - v uvozovkách - strategií mít schodek rozpočtu na 184 miliardách korun. Dělají si politici srandu? Na tuhle hru nesmíme přistoupit." To je článek zveřejněný 8. října v deníku Dnes a jeho autorem je Aleš Michl, jeden z našich analytiků a ekonomů.

Já tímto citátem začínám proto, že si myslím, že vše podstatné je v něm pravdivě obsaženo. A můj komentář k němu je jedno slovo. Ano. Dělají si z nás politici legraci. Přinejmenším pan ministr financí, ale určitě i zadavatelé, kteří se připodepisují pod tento produkt a říkají mu protikrizový, ačkoliv je prokazatelně dle jejich vlastních komentářů a čísel prokrizový a není ani úsporný, jak bylo z citovaného patrné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP