(10.10 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Sociální demokracie předložila vládě a také seznámila širokou veřejnost s tím, co předložila vládě, své programové požadavky. Tyto požadavky k tomu, aby za prvé nedošlo k dalšímu zhoršení situace rodin s malými dětmi, důchodců, nezaměstnaných, zdravotně postižených, aby byly řešeny důsledky neúměrného nárůstu nájemného, aby byl připraven komplexní balíček protikorupčních opatření. Myslím, že tady návrhy politických stran jsou si když ne podobné, tak jsou dokonce kompatibilní, je možné z nich udělat skutečný komplex a je možné připravit takový komplexní materiál, který by byl řešen buď exekutivními rozhodnutími vlády, nebo by byl předložen také do Poslanecké sněmovny ve formě zákonů.

Pokračovat v boji proti ekonomické krizi a jejím dopadům na občany. Jak jsem pochopil z vystoupení pana předsedy vlády, je to priorita vlády a v tom bude mít určitě nejen naši podporu.

V oblasti daní a daňových výjimek nepředkládat - o to velice žádáme - Kalouskovy návrhy, zejména na zrušení daňového osvobození závodního stravování a stravenek, daňového osvobození železničářských režijních jízdenek, daňového osvobození úroků z vkladů na stavebním spoření, daňového osvobození výsluh vojákům a policistům, daňového osvobození veřejných neziskových nemocnic, daňového osvobození příjmů z ekologických energetických zařízení.

Rozpracovat programové návrhy politických stran v oblasti daní, aby v nich bylo možné pokračovat po volbách. Ty návrhy jsou velmi rozdílné. Po volbách - já věřím, že to bude vláda sociální demokracie, nicméně chápu, že tato vláda je úřednická, proto může nestranně připravit tyto návrhy v alternativách.

Nepřipustit snižování platů učitelů a pracovníků ve školství a nalézt prostředky pro posílení financování vysokých škol a akademie věd. Budeme rádi v této věci s vládou jednat.

Myslím, že už jsem třetím vystupujícím po předsedovi vlády a řečníkovi za ODS, který hovoří nebo chce v tuto chvíli hovořit o přípravě nové energetické koncepce České republiky. Myslíme si, že to je velmi důležitý dokument, pokud bude vycházet ze závěrů Pačesovy komise, to jest včetně urychlení dostavby jaderné elektrárny Temelín, zachování územních ekologických limitů těžby na dole Československé armády a preference úspor a obnovitelných zdrojů energie.

Usilovat - a tady se také naprosto shodujeme s pohledem pana premiéra a celé vlády, jak sledujeme její vystupování - o úspěšné ukončení procesu ratifikace Lisabonské smlouvy.

Další důležitou věc vidíme v provedení auditu čerpání prostředků z fondů Evropské unie. To čerpání je zatím tragické, v některých položkách dokonce za dva a tři čtvrtě roku je vykázána nula čerpání v některých programech. To vidíme jako věc nemožnou, protože prostě hrozí při uplatnění pravidla n+3 to, že na konci příštího roku bude republika vracet až desítky miliard korun. Jsem rád, alespoň podle mých informací, že v krátké době jde do jednání vlády materiál Ministerstva pro místní rozvoj nebo i dalších ministerstev na toto téma a věřím, že vláda nedobrou situaci v této oblasti změní. V tomto úsilí bude mít samozřejmě naši plnou podporu.

Dále. Odmítnout privatizaci Českých aerolinií za takto nízkou nabídku, umožnit převzetí Letištěm Praha za podmínky uzavření nových kolektivních smluv a hledat strategického partnera pro ČSA. Myslím, že to je možná věcí další vlády, té politické vlády, nicméně tato vláda s těmito jednáními může začít.

Snížit platy manažerů státem většinově vlastněných podniků, což jde v logice věci s návrhy, které vedou ke snížení platů ústavních činitelů, podle mého názoru, tak jak jsme to schválili, sice nedostatečnému, ale lepší něco nežli nic, a stejným způsobem by se mělo měřit, nebo odpovídajícím způsobem, také manažerům, kde dochází k abnormalitám.

Zajistit dodržení smluv majitelem OKD ve věci nájemních bytů tak, aby si je nájemníci mohli odkoupit za původně smluvně garantovaných podmínek. Provést revizi podmínek privatizace OKD z hlediska plnění závazků ve vztahu k podnikovým bytům.

Předložit - a to je, myslím si, už také širší zájem více politických stran - novelu loterijního zákona se zpřísněním podmínek pro provozování loterií a s většími pravomocemi obcí při jejich regulaci.

Dámy a pánové, pan premiér hovořil o mandátu vlády. Mohl bych zde hovořit o nedostatcích v činnosti některých ministerstev. Neučiním tak, není to v tuto chvíli tolik podstatné. Mandát vlády je dán kromě jiného tím, že žádná jiná vláda nežli úřednická, nežli vláda nestranických odborníků, není v tuto chvíli možná, tedy za situace, kdy existuje ve Sněmovně rovnováha politických sil. Vláda Jana Fischera je na rozdíl od její předchůdkyně vnímána českou veřejností jako velmi důvěryhodná a toto vnímání by si vláda měla udržet. Proto jsme také připraveni s vládou spolupracovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím dalšího vystupujícího, kterým je pan poslanec Cyril Svoboda. Připraví se pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, jak víte, KDU-ČSL nehlasovala v hlasování o důvěře ve prospěch důvěry vládě Jana Fischera, nicméně tato vláda je obecně sympatická a všechny její pozitivní kroky podporujeme a podporovat budeme.

Situace je komplikovaná v tom, že díky tomu, že padla vláda Mirka Topolánka, a díky tomu, že se odložil termín voleb, se prodlužuje doba, kdy se v České republice pouze udržujeme, kdy se tu nevládne a kdy se navzájem jenom ubezpečujeme, že se pouze budeme udržovat do příštích voleb. To je ta základní ztráta času pro Českou republiku a to je ta špatná zpráva, která od počátku, tedy od pádu Topolánkovy vlády, tady trvá a bude trvat až do května příštího roku.

Z mého pohledu by vláda měla být ambicióznější, měla by říci konkrétně, se kterými kroky přijde, a nejenom říci, že bude předkládat jenom to, o čem se ve Sněmovně dozví, že má šanci projít, protože tady se mohou formulovat různé koalice a má to potom i politické dopady. Proto si myslím, že by vláda měla usilovat o některé kroky a měla by se pokusit některé kroky prosadit i třeba s rizikem, že nemusejí projít. Ale jít jenom s projekty, které dopředu projedná a u nichž dostane ujištění, že projdou, znamená, že se o nic zásadního nepokusíme.

Z našeho pohledu u rozpočtu určitě budeme usilovat o to, aby peníze na sociální služby byly zachovány. Bylo by dobré, kdyby vláda sebrala odvahu a definovala do budoucna systémové řešení, které zajistí financování sociálních služeb. Jak už jsme avizovali, určitě budeme chtít, aby neklesla mateřská. Tím neříkáme nic nového.

Ale důležité je to, co řekla vláda, co řekl pan premiér, že tato vláda je proevropská. Podle mě je jejím úkolem dokončit ratifikační proces. A je to úkol vlády. A vláda má v tomto ohledu nejen jednat, ale vytvořit podmínky, aby ratifikační proces Lisabonské smlouvy byl úspěšný. Je v tom vázána i Vídeňskou úmluvou o právu smluvním, je to její závazek, tato vláda má závazek, protože nese odpovědnost za náš právní řád a Lisabonská smlouva je smlouva, která bude přímo aplikovatelná. Toto je odpovědnost vlády.

My budeme určitě navrhovat zákon proti hazardu a očekáváme od vlády, že se postaví velmi razantně k regulaci hazardu v České republice, protože to možná bude ve Sněmovně téma velmi konfliktní. Tady očekáváme, že vláda bude stát na straně těch, kteří chtějí limitovat a omezit hazard v České republice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP