(9.40 hodin)
(pokračuje Fischer)

Vláda bude usilovat o vyváženost tří základních pilířů udržitelného rozvoje: ekonomického, sociálního a ekologického. Péče o zvyšování kvality životního prostředí, respektive zabránění přijetí opatření, která by se podepsala na zhoršování jeho stavu, patří do rejstříku aktivit vlády v každém civilizovaném státě.

7. Vláda nebude zahajovat nové privatizace a vyhlašovat nové velké státní zakázky. Považuji však za nezbytné, aby rozhodla o těch, které jsou již v běhu. Není možné odkládat rozhodnutí v případě privatizace ČSA a nebude možné je odložit ani v případě takzvané ekologické superzakázky. Nicméně v obou případech slibuji, že vláda rozhodne odpovědně a výhradně na základě dlouhodobé ekonomické výhodnosti pro stát a zejména v případě takzvané ekologické zakázky se bude opírat o již provedené analýzy a o analýzy, které si vláda nechá zpracovat pro tuto nesmírně závažnou a citlivou záležitost. Rozhodně vláda nebude prodávat za jakoukoliv cenu. Konečně v případě ruzyňského letiště nebudu podporovat, aby vláda pokračovala v přípravě jeho privatizace.

8. Vláda bude věnovat pozornost čerpání evropských fondů. Uvědomuji si, že v této oblasti zůstala moje "první" vláda nejvíce dlužna. Pravdou totiž je, že se nám dosud nepodařilo zjednodušit či zrychlit čerpání evropských peněz. Problém, který naše země v této oblasti má, je skutečně velký a odpovědnost za něj nese hned několik předchozích vlád. Nepovažuji tudíž za možné, aby řešení zůstávalo nadále pouze na Ministerstvu pro místní rozvoj, a budu hledat systémová opatření, jak agendu evropských fondů učinit skutečnou vládní průřezovou prioritou a s posílením své vlastní osobní zodpovědnosti.

9. Vláda posoudí aktualizovanou energetickou koncepci státu. Domnívám se, že odborná debata k tomuto tématu byla během uplynulých let dostatečná a nyní je třeba tento pro budoucnost a bezpečnost naší země klíčový dokument předat k celospolečenské veřejné debatě. Považuji totiž za důležité, aby příští vláda, tedy vláda vzešlá z voleb, přijala nějaká klíčová rozhodnutí, ať už půjde o výstavbu nové jaderné elektrárny nebo rozhodnutí o budoucnosti domácích uhelných zdrojů. Jako svoji zodpovědnost pak vnímám přijetí těchto budoucích rozhodnutí nebrzdit, ale naopak urychlit.

10. Vláda bude pokračovat v boji proti extremismu a s korupcí. Považuji to za důležité, přestože vím, že v tomto boji dlouhodobě nevítězíme. V oblasti korupce budu zejména dbát, aby rozhodnutí vlády byla transparentní, nepodléhala jakýmkoli tlakům ekonomických či zájmových skupin. Ministři, kteří ve svých resortech budou bojovat s neprůhledností a korupcí, budou mít moji osobní podporu. Vláda připraví takzvaný protikorupční balíček obsahující mix legislativních a exekutivních opatření vedoucích ke snížení korupčního potenciálu ve státní správě, politice či byznysu. Vláda bude pokračovat v tažení proti extremismu, zejména proti neonacisticky a rasisticky orientovaným organizacím.

A konečně: 11. Vláda bude pokračovat v reformě školství a ve financování vědy a výzkumu. Jistě se shodneme, že spravedlivé a efektivní rozdělování státní podpory vědeckým výzkumným institucím je nutnou podmínkou, aby česká věda byla schopna obstát v mezinárodní konkurenci. Chci proto, aby vláda dokončila nastartovaný proces reformy státního financování vědy, a to tak, aby peníze nedostávaly automaticky instituce, které na ně uplatňují své historické nároky. Cílem je, aby státní podpora šla k vědcům, kteří mají skutečné výsledky, kteří obstojí v mezinárodním srovnání, či k těm, jejichž práce má multiplikační efekty pro ekonomiku a zvyšuje její konkurenceschopnost. Počítám, že vládní rada pro vědu, výzkum a inovace bude muset projít určitou personální obměnou, stejně jako její stávají metodika vyhodnocování jednotlivých vědeckých oblastí. Vláda připraví ve variantách věcný záměr zákona o reformě vysokého školství tak, aby kterákoli další vláda mohla o reformě s konečnou platností rozhodnout.

Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, jsem si vědom, že jsem ve svém vystoupení nezmínil všechny programové priority jednotlivých resortů. Samozřejmě bych mohl podrobněji mluvit o oblasti školství, životního prostředí, dopravě, justici, zdravotnictví, obraně. Než mi tedy začnete v rozpravě vyčítat, o čem všem jsem se ve svém vystoupení nezmínil, znovu opakuji, že zde nevystupuji s klasickým programovým prohlášením vlády. Nebylo to totiž zadání politických stran, které podpořily pokračování mojí vlády, a já tuto vůli respektuji.

Zmínil jsem zde jedenáct hlavních principů a priorit. Věřím, že spolu se zkušenostmi, které se mnou jako s předsedou vlády máte v uplynulých pěti měsících, vám dávají dostatek informací k tomu, abyste si mohli udělat představu, jakým směrem povedu vládu v budoucnu. Je nyní na vás, zvolených poslancích, abyste rozhodli, zda mi k tomu dáváte mandát. Budu respektovat nejen jakékoliv rozhodnutí, ale i formu, jakou k němu dospějete.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu premiéru Fischerovi. V této chvíli zahájím všeobecnou rozpravu, do které už mám některé písemné přihlášky. Jako první se přihlásil Miroslav Kalousek, druhý Martin Říman, Jiří Paroubek, Cyril Svoboda, tak už se přihlášky vrší. Já bych poprosil Miroslava Kalouska, aby se ujal slova jako první.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, poslanci hlásící se k TOP 09 podpořili Fischerovu vládu na samém počátku, byť se na jejím sestavení nepodíleli, a podporují ji nadále. Nemáme výhrady k tomu, co tady zaznělo z úst pana premiéra. Máme dvě drobné připomínky a dvě prosby. Z toho jednu velmi naléhavou.

Ta první připomínka je prosba, zda by vláda ještě po dobu svého mandátu do jara příštího roku nepředložila věcný návrh zákona o rozpočtovém určení daní. Jsme si vědomi toho, že nelze do konce tohoto volebního období schválit legislativní normu, která upraví financování obcí, samosprávných celků, ale bylo by možné vést velmi vážnou diskusi o základních principech, s kterými mohou obce počítat pro své dlouhodobé plánovaní při financování svého provozu i rozvoje. Na tomto úkolu bylo již mnoho odpracováno na Ministerstvu financí ve spolupráci s celou řadou dalších vládních i nevládních institucí a myslím si, že by si to svoji diskusi ještě v tomto volebním období zasloužilo. A pokud bychom se byli schopni dohodnout nikoli o parametrech, nikoli o objemech, ale o zásadních principech, na základě kterých mohou obce počítat se svým dlouhodobým financováním, bylo by to k dobru věci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP