(17.40 hodin)

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já to určitě nebudu eskalovat. Jen trochu z historie. Ano, opravdu poslední přebytek byl v roce 1995. První deficity začaly v souvislosti s krizí v letech 1996 a hlavně 1997. Ty souvisely jednak s poklesem ekonomiky, jednak s tím, jak se zvýšily úrokové sazby inflace, jak si vzpomínáte, a hlavně poté se začaly řešit v souvislosti s privatizací problémy toxických aktiv bankovního sektoru a v podstatě prostřednictvím České konsolidační banky, později agentury, se řádově nějakých 500 miliard promítlo do dluhu. Ten dluh někdy v roce 2005, 2006 byl 150 až 170 miliard, dnes máme o jeden bilion dluh vyšší. To jen za těch 15 let se tato záležitost takto zvedla.

Co se týče, jestli jsme něco zaspali, nebo nezaspali. My jsme věděli, že rozpočet na rok 2010 bude problém. Vycházeli jsme z dubnových predikcí jak národní banky, tak našich někde kolem 2,3. Připadalo nám, že v době krize není skandální mít deficit kolem 5 % HDP. Nicméně poslední prognózy z počátku července a srpna dramaticky zhoršily situaci. Víte, že odhad byl pokles na 4,9; logicky to muselo mít souvislost na příští rok, a proto jsme začali bít více na poplach. To je asi vysvětlení, proč tady sedíme až teď a ne dříve. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji, pane ministře. Já bych teď požádal pana poslance Laudáta, který je další přihlášený. Pak to bude Zdeněk Jičínský.

 

Poslanec František Laudát: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, pane premiére, jen několik málo poznámek.

Já bych poprosil sociální demokraty, aby se zamysleli nad podstatou toho dluhu. V době, kdy se tady dohadujeme o úsporných opatřeních předkládaných panem ministrem Janotou, tak mezitím státní dluh, aniž se cokoli stalo, aniž by za to kdokoli mohl z těch lidí, které vy nazýváte pracujícími, běžnými občany, narostl o několik milionů korun. Jestli vám připadá normální, aby na příští rok jsme, s prominutím, vyhodili 80 miliard, což je asi ta částka na obsluhu státního dluhu, když tak mě, pane ministře, opravte... Ale já teď možná nemluvím ani tolik k vám, jako k občanům České republiky: Vážení občané, toto nezaplatí Topolánek, toto nezaplatí Paroubek, tohle budeme platit my všichni a zejména vy. Není řešením ne ještě příliš bohatou společnost zdaňovat více a více, ale řekl bych, že téměř za každou cenu zastavit toto zadlužování.

Pan kolega tady mluvil o tom, že pro sociální demokracii je prioritou zajistit pracovní místa. Já se domnívám, že je to sice hezké, na druhé straně si myslím, že o kolik pracovních míst přicházíme, jestliže dnes lijeme bankéřům nebo nalijeme různým institucím, různým finančním skupinám 80 miliard korun ze státního rozpočtu, tzn. z veřejných daní. Já se domnívám, že veřejné daně jsou od toho, aby se za ně stavěly silnice, dálnice, opravovala se a modernizovala železnice, investovalo se do ekologie, zajistily se důchodové fondy, aby se zdvihla vzdělanost lidí, abychom byli konkurenceschopní a měli slušnou obranu země. Nikoliv aby se lily těm, které vy tady verbálně napadáte, že to je to největší zlo - bankéři. Ale to není o tom, jestli jim přidáme jedno dvě procenta na daních navíc, ale pro mě je podstatně horší zlo - a byl bych rád, kdyby tady seděl pan kolega Rath - jestliže jim nalijeme 80 miliard z daní občanů. Já se domnívám, že každý normální občan přece toto nechce.

Zazněla tady otázka zisku ČEZ a na co se použije. Tak bych připomněl znovu, že vy jste hlasovali pro to, aby se místní povolenky daly zadarmo, s tím, že jestliže si vezmu klíč, že ne 100 % akcií už dnes vlastní stát této společnosti, tak část peněz jste také poslali někam jinam a mohly se využít příjmy za tyto povolenky přece na to, co vy chcete, na podporu vzdělanosti, důchodců apod., když už bych se trochu chtěl držet i linky demagogie.

Zisky ČEZ - ony přece přitečou do státních financí, proč je najednou chcete vyčleňovat pro něco? Řekněte k tomu to b), co dalšího zkrátíte, to, co je nyní a bylo v minulosti financováno z dividend této energetické společnosti. V této souvislosti bych připomněl, že za hrubou chybu sociálně demokratických vlád považuji za pro mě směšně nízké peníze výprodej plynového hospodářství, výprodej firem, které se zabývají zpracováním a distribucí ropných produktů.

Ke spotřební dani na pohonné hmoty. Já nevím, ale jen za poslední rok nebo posledních více než 12 měsíců cena pohonných hmot kolísala zhruba asi o 10 korun. Takže já nevím, jestli podtrhne podnikání v dopravě jedna koruna na spotřební dani, byť by vyvolala možná nárůst ceny o 1,30 koruny, jak tady někde zřejmě z kvalifikovaného posudku zaznělo.

Za hrůzu považuji, jestli se někdo ohání tím, jak někdo podporoval živnostníky. Musím říci z vlastní zkušenosti, že čeští živnostníci existují, podnikají a jakžtakž se drží ne díky tomuto státu od počátku 90. let, ale jemu navzdory. Žádná z vlád neudělala pro ně to, aby byli tou oporou ekonomiky, jakou chceme. Místo toho se podporovaly a dělaly různé úlevy obrovským nadnárodním firmám. Takže si sáhněte do svědomí, kdo investiční pobídky lil do těchto chudých nadnárodních firem, které se při první příležitosti, až ty pobídky, výhody skončí, seberou a odejdou zase dál. Tyto nadnárodní firmy dnes vygenerovaly např. v automobilovém průmyslu nezaměstnanost 19 000 lidí. Takže se k tomu, vážení, přihlaste. A nejde jen o momentálních 19 000 nezaměstnaných, ale i o další - o problémy s cizinci, kteří se sem natáhli ať už legálně či nelegálně a znovu do nich musíme dávat finance, aby laskavě opustili naši zemi. Tím se nedotýkám jejich osobních tragédií, ke kterým v této souvislosti dochází.

U vzdělanostní společnosti mi přišla debata o dvou miliardách velice smutná, a pokud bych trochu přitvrdil, až nehorázná. O vzdělanostní společnosti se v této zemi mluví už desítky let, ale nikdy nikdo neudělal nic pro to, aby se dostala skutečně pod kůži. Ona opravdu funguje. Na Praze 6 bývala - nevím, jestli to dnes ještě funguje, či nikoliv - taková tradice, že jednou za rok starosta přijal ty zástupce firmy nebo majitele, kteří odvedli nejvíce daní. Tak na Praze 6 v nějakém období to nebyly žádné tam sídlící nadnárodní firmy či české giganty, ale byla to firma o šesti zaměstnancích, která produkuje výzkum a prodej léčiv a má velké úspěchy. Takže je vidět, že to funguje. Ovšem věda je na to, aby se do ní investovalo, a vždycky má nějakou setrvačnost, než se vrátí ten profit. Jestli chceme jít cestami Finska nebo skandinávských zemí - nikoliv zemí Evropské unie, protože ta dynamika tam není, ta je skutečně ve Spojených státech, v Japonsku a možná z Evropy, když už, tak ve skandinávských zemích, s obrovským zpožděním mnoha let dnes v Německu - přestaňme o tom mluvit a začněme pro to něco dělat. Radši přitlačme na ceny stavebních prací při výstavbě dálnic a budeme mít na čtyři akademie, jen to fikne, jak se říká.

Já bych byl rád, abychom tady diskuse v nějakém krátkém horizontu skončili. Vyzývám sociální demokracii, aby podpořila balíček předložený Fischerovou vládou a panem ministrem financí Janotou tak, jak s ním přišli. Myslím, že se nelíbí nikomu, a v tom je právě řešení směrem k voličům pro budoucí volby - že se nelíbí žádné z politických stran. A domnívám se, že čeští občané po nás nechtějí plky v tuhle chvíli, ale dohodu a řešení. A rozpočet. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Teď poprosím pana poslance Zdeňka Jičínského, připraví se Věra Jakubková a Pavel Němec - to jsou všechny písemné přihlášky, které tu mám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP