(15.50 hodin)
(pokračuje Rath)

Tento deficit - tento deficit je váš deficit! Ten jste způsobili vy! Za něj nesete osobní zodpovědnost. (Potlesk z lavic ČSSD.) A vy máte tady tolik drzosti, že říkáte, že vy jste strana, která chrání naši zemi před dluhy a naše děti před dluhy? To jste v situaci otce, který propije všechny peníze a pak říká, že to udělal pro dobro svých ratolestí, aspoň nebudou alkoholici jako on. Protože na to nebudou mít peníze. Možná by vám to někdo i uvěřil. Možná by někdo i slzu zamáčkl. Ale bohužel jen ten, který vás nesleduje o něco déle než tak asi jeden týden.

Dámy a pánové, ještě pár slov ke zdravotnictví. To, s čím přicházíte, je naprosto nepřijatelné. Pokles plateb za státní pojištěnce znamená deficit ve zdravotním pojištění. Tedy výpadek. Dále chcete zvýšit doplatky na léky. To vám nestačilo, co jste s těmi léky udělali za poslední tři roky, že doplatky stouply násobně? Zatímco vy jste přejímali zemi v situaci, kdy průměrný doplatek na léky byl nějakých 30, 40 korun, dneska už jsme v řádu stakorun. Vám to nestačí. Vy prostě těmhle lidem chcete zase o sedm procent zvýšit doplatky na léky! O nic jiného nejde.

To už je snad úplně mimo jakoukoli logiku a realitu, kdy v tomto tzv. ozdravném balíčku najednou na nás zase vykoukne očkování proti pneumokoku. Že by, když se oočkujeme proti pneumokoku, že by se krize lekla a deficit prchl? Já si to jinak vysvětlit nedokážu. Jak souvisí očkování proti pneumokoku, proti kterému já osobně vůbec nic nemám, a už dlouhodobě vyzývám Ministerstvo zdravotnictví, ať tenhle jednoduchý problém jednoduše a izolovaně vyřeší, tak najednou on na nás zase vykoukne z balíčku, který má zachránit veřejné finance. Dámy a pánové, děláte si legraci z nás i z národa - to i když tady pak bude zákon o cestách do kosmu, tak tam bude přilípnuto očkování proti pneumokoku? To nemá jiné logické vysvětlení, než že někdo na Ministerstvu zdravotnictví či někde jinde je tak zaplacen od příslušných výrobců, že v podstatě nemyslí na nic jiného než jak tohle jedno očkování protlačit do systému. Já vám tady vyjmenuji dalších několik očkování, která by tam měla být také v tom systému. Zajímavé je, že nikdo netlačí. Je to návod pro výrobce, aby asi šli za panem Šnajdrem nebo nevím za kým, náležitě ho motivovali, a při každém návrhu zákona budeme schvalovat nebo neschvalovat zařazení tu očkování proti onomu a tamtomu, prostě proto, že to někdo bude považovat za pro sebe zajímavé.

Mě by zajímala odpověď pana ministra Janoty, jestli mu není trochu hloupé s takovým návrhem v tomto kontextu prostě přicházet. A znovu zdůrazňuji, já osobně vůbec nemám nic proti tomu, aby se očkovalo proti pneumokoku, aby to bylo hrazeno, ale prosím, neumíte to řešit trošku elegantně? Musí tomu takto čouhat jak sláma z bot nějaké nekalé úmysly? Vždyť prosím vás, bohužel nenajdete snad nikoho v téhle zemi, kdo by nevěřil, že je za touto "aférou pneumokok" nic jiného než korupce. Protože to jinak vysvětlit bohužel nelze.

Takže dámy a pánové, poslední věc. Ten balíček - jistě, snaží se snížit deficit. Deficit, který nám hrozí, je opravdu velmi nebezpečný. Ale jde dost nesprávnou cestou. Může situaci ještě zhoršit. Ten deficit z veřejného rozpočtu přesune třeba do zdravotního pojištění a do nemocnic. To přece, pane ministře Janoto, dobře znáte, vždyť nejste tady poprvé. Vy jste starý matador a dobře víte, co se stane: když na jedné straně uberete třeba zdravotnímu pojištění, tak druhý rok řešíte problém s deficitními pojišťovnami a se zadluženými nemocnicemi. To je jako přetlačování toho dluhu. Takže my si tady spokojeně ten dluh vyřešíme tím, že snížíme platby do zdravotního pojištění a příjem zdravotního pojištění přes snížené platy zaměstnanců, a na druhé straně se nám ten dluh vyboulí, vyvře ve zdravotních pojišťovnách někdy příští rok? No to je skutečně přístup národohospodáře!

Takže dámy a pánové, já si myslím, že ta situace skutečně není dobrá, je vážná, měli bychom vážně debatovat o tom, jak to řešit. Ale to, co je tady navrhováno jako řešení a zástupci některých, hlavně třeba TOP 09 a ODS, pomalu prezentováno jako spása národa, je spíš cesta do pekel.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní faktická poznámka. Pan kolega Miroslav Kalousek, poté pan kolega Liška.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, paní předsedající. Já nemíním reklamovat, že mne pan předřečník urážel nikoli vaším prostřednictvím, ale přímo, protože urazit je možné nechat se jenom od někoho.

Chtěl bych jenom připomenout stav z minulého podzimu, kdy jsem skutečně říkal a skutečně předkládal deficit 38 miliard s předpokládaným růstem 4,8 procenta plus HDP. A choval bych se jako podvodník, kdybych tvrdil, že jsem přesvědčen, že to tak bude. Myslím si, že je zdokumentovatelné ze záznamu, že jsem tady zcela veřejně říkal, že jsem si jist, že to tak nebude. Opozice mě žádala, abych přepočítal rozpočet na tehdy aktuální makroekonomické indikátory, a opírala se o predikci České národní banky, což byla plus 3 procenta hospodářského růstu. Já jsem si dovolil oponovat, že si nejsme jisti, zda ona plus 3 procenta je číslo relevantní a konečné a zda by nemělo smysl přece jenom chvíli počkat a rozhodovat se až podle toho, kolik to bude doopravdy. Kdybych se zachoval podle tehdejšího přání opozice, které mělo svoji legitimitu, přepočetl bych návrh rozpočtu nikoli na plus 4,8, ale na plus 3, deficit by tím pádem byl zhruba o 20 miliard vyšší - a dovolím si vám položit řečnickou otázku, zda si myslíte, že v takovém případě by podle přání opozice byl pravdivější. Vskutku, necítím se jako podvodník. Protože takto jsem tenkrát argumentoval a je to zdokumentovatelné ze záznamu.

K onomu vzájemnému napadání, které beru sportovně, pane kolego, jsem ochoten připustit v rámci pokory parlamentní diskuse, že já se občas opiji a vy se chováte jako debil. Rozdíl mezi námi je v tom, že já jsem schopen se z toho do druhého dne vyspat. (Smích a potlesk z pravé strany sálu)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní prosím další faktická poznámka, pan kolega Liška, poté s faktickou poznámkou Jiří Paroubek.

 

Poslanec Ondřej Liška: Kolegyně a kolegové, já se omlouvám, ale prosím vás prostřednictvím paní předsedající, pojďme se vrátit k věcnému projednávání toho, co tady leží na stole. Vždyť je to úplně směšné pro lidi za zdmi této místnosti, že se tady navzájem napadáte, že se tady mlátí prázdná sláma, a byznys, lidé, všechny různé skupiny čekají na to, jestli nakonec schválíme to, na čem jsme se tady dohodli. Jestli schválíme to, co se rýsovalo včera jako možné, nebo jestli budeme dělat další obstrukce. My jsme se ještě nedostali k podrobné debatě, leží to tady na stole, je to rozhodnutí ČSSD, jestli je ochotna ustoupit ve prospěch toho, co už se tady začalo rýsovat jako rozumná společná dohoda, nebo ne. Tak pojďme o tom prosím diskutovat a konečně hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Liškovi. Nyní pan kolega Paroubek s faktickou poznámkou a další.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, prostřednictvím předsedající pane předsedo Strany zelených, proč by nemohla ustoupit druhá strana? Já jsem vám řekl ve svém úvodním projevu, že sociální demokracie nepřijde se svými návrhy, které se týkají snížení schodku veřejných financí o 20 miliard v oblasti daňových příjmů. Já bych chtěl jen říci - pan poslanec Kalousek jde asi trénovat někam svoji nohu - ale chtěl bych říci, že pokud jde o státní rozpočet na tento rok, jedná se o neomluvitelné selhání ministra financí, který nedokázat anticipovat vývoj - budiž, to bych ještě dokázal pochopit - ale který nedokázal ani přijít s nějakou iniciativou vedoucí ke konstrukci pravdivého rozpočtu. Čili z 38 miliard schodku bude 200 miliard. To je totální selhání! Být na jeho místě, tak, prostřednictvím předsedající, abych to řekl s klasikem, věděl bych, co mám dělat! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP