(15.40 hodin)

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já se nebudu plést do politických půtek. Jenom chci naznačit situaci, která souvisela se sestavováním státního rozpočtu v roce 2008 na rok 2009.

Ekonomický růst počátkem roku 2008 nic nenasvědčoval o tom, jaký problém ve světové ekonomice a v české ekonomice bude. Šest procent HDP jsou ještě únorové výsledky odhadu. Za prvé.

Za druhé. Státní rozpočet se začíná sestavovat někdy v dubnu. V dubnu. Státní rozpočet se sestavuje v dubnu. Výsledky, které se předkládají do Sněmovny, vycházejí z nějakých srpnových odhadů. Ano, my jsme v srpnu věděli, že to nebude 4,8, že to bude patrně něco kolem 3,5, 3,7. My jsme ale věděli, že máme na rezervních fondech 37 miliard. My jsme proto předpokládali, že těchto 37 miliard velice spolehlivě nahradí 1 až 1,3 ekonomického poklesu. Ano, v tomto smyslu jsme rozpočet takto přes parlament protlačili, chcete-li. A tyto prostředky, těch 37 miliard jsme zapojili do financování letos. Kdybychom je neměli, tak už letos máme 200 miliard. Jenom tolik na doplnění.

Možná ještě - já to upřesním. Česká národní banka, listopad: 2,9 % ekonomický růst pro rok 2009, Evropská komise, říjen: 3,6, OECD, listopad: 2,5. Čili my jsme úplně mimo hru nebyli, bohužel ta realita byla úplně jiná.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Nyní řádná přihláška - pan poslanec Rath má slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, zvláštní situace. Před chvilkou tady stojí pan Kalousek, pan Severa, přeběhlíci, kteří utekli ze své strany, za kterou byli zvoleni, a káží nám tady o morálce a poučují nás, jak bychom se měli správně chovat. Zajímavé vzory. A co je taky zajímavé - že jim nejvíc aplauduje ODS. Že by na tom bylo něco pravdy, na těch pomluvách, že TOP 09 je takový apendix Občanské demokratické strany, který si do čela strčil už poněkud ne úplně orientovaného knížete, ale za ním prostě jsou všichni ostatní lidovci, kteří byli vysazeni jako výsadek ODS do strany lidové? (Smích v lavicích ČSSD.) Pravděpodobně pomluvy. Bohužel, jak je napsáno, podle ovoce poznáte je. Takže mně připadá, že na těch pomluvách něco může být pravda.

Trochu mě mrzí, že pan Kalousek tady roky aplikuje způsob, že nám tady řekne svá moudra, všechny zpouráží, a pak odejde čerpat další inspiraci nejspíš do nějaké z místních náleven. Škoda tedy, že alespoň si neposlechne zpětnou vazbu na své nápady a na své urážky, které tady permanentně šíří. A co je nejzajímavější, média mu ještě často aplaudují. Přece TOP 09, tato nová strana složená z recyklátů lidovců, přináší ten nový vítr do našich politických luhů a hájů. (Smích z lavic ČSSD.) Zvláštní. Mně spíš říkali, že starého psa novým kouskům nenaučíš. No, třeba se dočkáme výjimky. Někdy i výjimka potvrzuje pravidlo.

Dámy a pánové, ale pojďme k meritu věci. Tohle byla reakce na to, co tady předváděl pan poslanec Kalousek.

Víte, už to tady zaznělo. Pojďme se podívat do nedávné historie. Já mám pocit, že ztrácíme někdy paměť. Prosím vás, vždyť to byla vláda, kde seděl ministr financí Kalousek a premiérem byl Topolánek, která snížila daně podnikatelům a podnikům. Já jsem tady od tohoto pultíku tehdy říkal: vy zcela nesmyslně, protože všude okolo jsou ty daně vyšší, zcela nesmyslně těm podnikatelům pro letošní rok darujete nějakých dvacet třicet miliard. Ano, to jste udělali. Silou přeběhlíků jste to schválili a teď se divíte. Vy nám říkáte: nejsou peníze, nám ty peníze schází, my máme dluh a ten dluh bude ještě větší.

Dámy a pánové, překvapivě - to jste zapomněli, co jsme vám tady říkali, nebo to nechcete vidět? Prostě jste podřízli příjmy. Nesmyslně! Kdybychom měli korporátní daně vyšší než všechny okolní země, mělo by to svoji logiku. Ale my je nemáme vyšší. Prostě to byl váš dáreček ještě firmám, které ty peníze vezmou a odvezou do zahraničí, protože drtivá většina těchto firem je vlastněna zahraničními majiteli. Čili Česká republika z toho má málo, skoro nic. Z tohoto vašeho daru nemá vůbec nic.

Druhá věc. To už jste zapomněli, jak jste tady zavedli a zrušili daňovou progresi? Ve všech vyspělých zemích ta daňová progrese je. Přečtěte si to. Vy to ale dobře víte. Tady jsme jedna z mála zemí, která má 23 %, takže ten člověk, který bere měsíčně půl milionu, tak platí 23 % jako ten, který bere 20 tisíc. Opět o kolik jsme tím přišli díky vašemu opatření, které zde ve Sněmovně obhajoval, a nejenom ve Sněmovně, před celým národem obhajoval pan Kalousek? Říkal: nemůžeme přece trestat ty schopné. Pan Žaluda je nepochybně velmi schopný a mnoho dalších takových světových manažerů. Stejně tak jako mnozí manažeři, kteří jsou zodpovědní za vznik celé této hospodářské krize na světě. Všichni jsou tak schopní, že to teď platí celý svět! A tito schopní lidé nemohou být trestáni, že by platili trošku vyšší progresivní daň. To je přece nespravedlivý, že jo, když jsou tak báječní. Tím jste připravili Českou republiku o dalších nějakých zhruba deset miliard. A opět, co tady dneska vidíme? Všichni jste překvapený! Říkáte: musíme šetřit, lidi, musíme my všichni šetřit. Jsme na jedné lodi. Ale už lidem zatajujete, že každý na jiné palubě - vy nahoře v té první cenové skupině, tam se hraje, tancuje, slaví (smích a potlesk v lavicích ČSSD), a někdo ve smrdutém podpalubí! Ano, je to jedna loď, ale ta kvalita té cesty tou lodí je značně, diametrálně odlišná. A vy z té první paluby se dovoláváte té solidarity s těmi z toho smrdutého podpalubí místo toho, aby to bylo opačně.

Na celém světě dneska od prezidenta Obamy po další všichni přemýšlejí a připravují opatření, jak všem těm bankéřům, manažerům, kteří tu světovou krizi svým nezodpovědným dlouholetým přístupem způsobili, trošku potlačí jejich příjmy. Vymýšlí vysoké progresivní daně, vymýšlí další věci, jak je svázat, zregulovat. No co děláme my? No co bysme dělali? No přece snížíme platy těm bídným učitelům, těm doktorům, sestrám, policistům, vědcům, pracovníkům v kultuře! Přece ti to způsobili, ti za to můžou. Proč bychom zvyšovali daně těm báječným manažerům, bankéřům a všem ostatním, kteří vydělávají tři sta, pět set tisíc měsíčně? Proč bychom jim zvedali daň třeba o procento, o dvě? Proč bychom je trestali za jejich úspěšnost, že třeba je pan Kalousek někam jmenoval nebo tak a tím byli úspěšní. Takže takto my je budeme trestat?

(K řečništi přikulhal poslanec Kalousek pro hůl, kterou si tam zapomněl.)

Á, pan Kalousek si na mně vzal hůl - prostřednictvím předsedající. (Smích.) Doufám, že ji nebudete prostřednictvím předsedající aplikovat. (Opět hlasitý smích z lavic ČSSD.)

Takže dámy a pánové, víte, měli bychom se nad tím trochu zamyslet. Přece to, s čím jsme dneska konfrontováni, není národohospodářský přístup. Není ani to, co je ve světě běžné. My chceme trestat učitele, vědce, zdravotníky, chceme trestat důchodce a zastáváme se nesmyslně těch, kteří v České republice mají neopodstatněně a neobvykle velmi nadstandardní podmínky. Proč tedy, když přicházíte a říkáte "nejsou peníze", ony skutečně asi nejsou, tak se nepodíváte i do těchto příjmových skupin?

Dámy a pánové, když ještě ministr Kalousek byl ministrem za lidovce, tak tady obhajoval návrh na letošní rozpočet s deficitem 38 miliard. Říkal to tady současný pan ministr Janota. Ale pane ministře, vy jste asi dobře neposlouchal tu rozpravu k tomu návrhu rozpočtu. Tady stáli poslanci sociální demokracie, kteří říkali: pánové, vy přicházíte s nepravdivým, falešným, možná i lživým rozpočtem. Ten deficit nebude v žádném případě v letošním roce jen 38 miliard. To je podvod, pane exministře Kalousku! A vy to dobře víte, že jste sem přišel s podvodným rozpočtem. Prostě proto, abyste vypadal jako náramný národohospodář. Prostě už tehdy od tohoto pultíku my jsme jasně říkali, že budeme rádi, když v letošním roce ten deficit bude do sta miliard korun. Realita je ještě horší! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP