(14.50 hodin)
(pokračuje Nečas)

Ano, důsledky přijetí tohoto návrhu budou znamenat, že tempo ekonomického růstu poklesne o 0,6 procentního bodu, jinými slovy, že v příštím roce možná nebude ani ten malý, několikadesetinový růst, ale spíše to půjde opět do mírných záporných hodnot. Ano, my jsme také hluboce přesvědčeni o tom, že deficit veřejných financí je v tuto chvíli větším nebezpečím a větším rizikem a větším hazardem pro tuto zemi, než je konkrétní číslo ekonomického růstu, to, zda dosáhne 1 %, nebo bude někde okolo nuly. Bylo to tady korektně řečeno a já musím říci, že my také upřednostňujeme v tuto chvíli redukci deficitu před povzbuzováním ekonomického růstu.

Ano, my bychom tady mohli vystřihnout hodinovou litanii o tom, které konkrétní návrhy se nám nelíbí a proč, že nemůžeme souhlasit s úpravou daně z příjmu fyzických osob, že považujeme s multiplikativními dopady zvýšení spotřební daně za benzin a naftu za špatný krok; Mohli bychom tady říkat, že nesouhlasíme se snížením rodičovského příspěvku, protože je úzce zaměřen /mimochodem, tento návrh je velmi genderově nevyvážený, protože primárně směřuje k tomu, že 99 % pobíratelů tohoto rodičovského příspěvku jsou ženy - to je jen poznámka pod čarou/; mohli bychom tady vyjmenovat celou řadu položek z tohoto vládního návrhu, ale přes to přese všechno je to v tuto chvíli jediný konzistentní materiál, který je tady na stole, je to v tuto chvíli jediné možné opatření, kterým jde bojovat proti veřejnému nepříteli číslo jedna, což je hrozivý deficit veřejných financí, a právě proto jsme řekli jednoznačně, a dnes to opět opakujeme, že přestože se nám mnohé návrhy nelíbí, s celou řadou návrhů nesouhlasíme, na celou řadu návrhů máme odlišný názor, jsme připraveni tento návrh beze změn, tak jak je, státotvorně podpořit.

My nesouhlasíme s tím, aby se z tohoto návrhu stával jakýsi trhací kalendář, ve kterém si jednotlivé politické strany budou promítat v předvolebním období svůj volební program. Musím říci, že jsme udělali celou řadu kompromisů při schvalování a vypracování tohoto návrhu. Ano, my jsme nakonec skousli, že původní záměr úspory versus navýšení výdajů, kde to mělo být 1 : 1, jsou dnes v tomto návrhu charakterizovány poměrem číslovek v miliardách 50 : 25. Ano, my jsme akceptovali včerejší předběžnou dohodu, které bylo dosaženo na úrovni předáků demokratických politických stran v této Sněmovně, to znamená tři opatření na výdajové stránce: rodičovský příspěvek, porodné a příspěvek na péči plus úpravy daně z příjmu fyzických osob, akceptovali jako změnu. Ale to, co považujeme za absolutně neslučitelné se základní zodpovědností vůči tomuto státu, je dále eskalovat svoje požadavky, dále vnášet své stranické pohledy. K tomu, dámy a pánové z České strany sociálně demokratické, prostě vyhrajte volby a pak si realizujte svůj program. Ale teď vás vyzývám, abyste se zachovali státotvorně, abyste minimalizovali zásahy do tohoto návrhu. Vám i nám se tam celá řada věcí nelíbí, ale my na rozdíl od vás jsme zodpovědní a jsme připraveni v případě dohody spolknout tento návrh i tak, jak leží a běží, bez jakýchkoliv změn. Prosím, projevte tuto základní zodpovědnost vůči této zemi a přestaňte dělat z tohoto návrhu trhací kalendář! (Potlesk z pravé strany sálu.)

Proto jménem poslanců ODS prohlašuji, že poslanci ODS podpoří tento návrh tak, jak byl vládou předložen, poslanci ODS jsou připraveni podpořit a připravit pozměňovací návrh, který plyne ze včerejší předběžné dohody, to znamená návrh, který řeší otázku rodičovského příspěvku, příspěvku na péči, porodného a daně z příjmu fyzických osob; jsme připraveni pro tyto dvě varianty, ať již beze změn, nebo s touto společně předběžně dohodnutou změnou, hlasovat. V žádném případě nepodáme žádné jiné pozměňovací návrhy, nebudeme podporovat jiné pozměňující návrhy a zcela zodpovědně říkáme, že pokud projdou jiné pozměňovací návrhy než ty, které byly obsahem včerejší předběžné dohody - a my ten pozměňovací návrh podáme jménem klubu ODS i jménem klubu Strany zelených - tak máme velký problém s tím, přistoupit na hlasování o tomto zákonu jako zákonu, který je trhacím kalendářem.

Prosím, hlasování o trhacím kalendáři znamená trhat na cucky veřejné finance této země. Znamená to hazardovat s její budoucností, a k tomu se poslanci Občanské demokratické strany nikdy nesníží. Děkuji. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Petru Nečasovi. Mám zde tři faktické poznámky. První z nich je pan kolega Zdeněk Škromach, poté pan kolega Milan Urban, poté pan poslanec Jiří Paroubek. Prosím, pan poslanec Škromach má slovo na dvě minuty.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já myslím, že pan Nečas tady předvedl emotivní vystoupení, ale skutečné systémové změny v celém systému sociálním prosadila tenkráte velmi úsporně sociálně demokratická vláda ještě v dobách, kdy pan ministr Nečas byl v opozici a kritizoval tyto systémové změny. Bohužel, minulá Topolánkova vláda neprosadila žádné změny systému, pouze parametrické změny, které vedly k výraznému zhoršení pro mnohé sociálně potřebné skupiny obyvatelstva.

A kdybychom hovořili o dluzích, tak právě díky opatřením, která udělaly minulé sociálně demokratické vlády, patří Česká republika mezi nejméně zadlužené země na světě. To by zřejmě americké matky nemohly vůbec rodit, kdyby vycházely z toho, jaký dluh mají do budoucna splácet jejich děti. Dluh samozřejmě není nic milého, víme, že se musí spořit, a sociální demokracie chce, ale je vždy otázka pohledu, na kom se bude spořit. To je potřeba rozlišovat. Tady nejsou dobré a špatné návrhy. Tady jsou prostě různé návrhy.

Já myslím, že taková vystoupení, jaké předvedl pan Nečas, jsou úplně zbytečná. V této chvíli občané, jak nakonec reagují přes internet a různými způsoby, očekávají od nás činy. A činy jsou v tom, abychom hlasovali o pozměňovacích návrzích, abychom schválili slušný deficit pro tuto zemi tak, aby měl také sociální rozměr, aby se nedotkl rodin s dětmi, aby se nedotkl zdravotně postižených a aby respektoval právo na důstojné stáří našich seniorů.

Přátelé, dámy a pánové, přestaňme už tady předvádět některá vystoupení a pojďme na to, rozhodněme. Já si myslím, že na to čeká jak vláda, tak občané České republiky. (Potlesk z levé a střední části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka Zdeňka Škromacha. S další faktickou poznámkou přichází pan kolega Milan Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, já jsem rád, že se tady pan poslanec Nečas prozradil. On říkal - pro nás je nepřítel číslo jedna deficit státního rozpočtu. Já musím říci, že pro nás ne. Pro nás je nepřítel číslo jedna každé ztracené pracovní místo, každý den. Pro nás není opravdu nepřítelem číslo jedna účetní kniha, která beztak bude virtuální, jako je kniha letošního rozpočtu. V tom je rozdílné vidění našeho světa. Já jsem rád, že jste to tady, pane poslanče - prostřednictvím paní místopředsedkyně - řekl. Každé ztracené místo je mnohem více než virtuální účetní kniha, ve které jsou provedeny jakési účetní operace, které jdou cestou nejmenšího odporu.

Tím ale zároveň neříkám, že nás ten deficit nemrzí. Proto také ten balíček, pokud budou přijaty naše pozměňovací návrhy, podpoříme. (Potlesk z lavic sociální demokracie.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka Milana Urbana. Nyní s faktickou poznámkou Jiří Paroubek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já bych se rád vyjádřil k tomu, co tady říkal pan poslanec Nečas. Chtěl bych ho prostřednictvím předsedající vyzvat, aby se domluvil se svým předsedou panem Topolánkem, protože dnes ráno ještě pan předseda Topolánek zopakoval, že nebylo včera dosaženo dohody. Je to také v několika novinách. Takže nebylo dosaženo dohody. Pan poslanec Nečas hovoří o jakési předběžné dohodě, takže pánové, dohodněte se.

Chtěl bych tu také znovu zopakovat médiím, že nedochází k jakési eskalaci nějakých požadavků sociální demokracie. Já jsem pány včera seznámil s tím, co chceme, na čem trváme, dnes znovu. Myslím, že buď to vnímají, nebo to nevnímají. Já nemohu přistoupit na princip, že když se to hodí, tak dohoda platí, a když se to nehodí, tak dohoda není. Takto to skutečně není možné. (Z pravé strany se ozývají protestní výkřiky a bušení do lavic.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP