(16.10 hodin)

 

Ministr práce a sociálních věcí vlády ČR Petr Šimerka Děkuji za slovo, pane místopředsedo a pane poslanče. Dámy a pánové, to je situace, která je samozřejmě Ministerstvu práce a sociálních věcí prakticky od počátku letošního roku, od kdy se tato problematika nebo toto nedopatření nebo tato technická nedokonalost vyskytla a stále ještě bohužel občas vyskytuje, dobře známá.

Já bych chtěl říct pro informaci - snad kromě pana poslance, který to nepochybně ví - všech ostatních, že podle nového zákona o nemocenském pojištění došlo k určitým změnám, poměrně závažným, v počátku letošního roku. Nemocenskou za dobu od patnáctého dne trvání dočasné pracovní neschopnosti nelze vyplatit dřív než po předložení příslušného dokladu, hovorově se tomu říká lístek na peníze, který vystavuje lékař, to znamená o dalším trvání dočasné pracovní neschopnosti od patnáctého kalendářního dne po tu určitou dobu. Tento doklad zaměstnanec předává zaměstnavateli a ten by ho měl neprodleně spolu s ostatními doklady předat příslušné okresní správě sociálního zabezpečení. Jakmile ta okresní správa obdrží potřebné doklady, jsou-li bezvadné, vyplatí nemocenské za zpětnou dobu, tedy od patnáctého dne trvání dočasné pracovní neschopnosti až do dne, který lékař potvrdí, že tato pracovní neschopnost trvá.

Okresní správa vyplácí nemocenské prostřednictvím účtu České správy sociálního zabezpečení v nejbližším možném termínu, přičemž zákonem o nemocenském pojištění, konkrétně v § 110 odstavec 3, je jí dána na to lhůta jeden měsíc, který následuje po měsíci, v němž potřebné doklady pro realizaci výplaty obdržela. Pokud se týká peněžité pomoci v mateřství a vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství, vyplácí se tato dávka po uplynutí kalendářního měsíce, za který náleží. A pokud jde o ošetřovné, tak se výplata provádí po předložení potřebných dokladů ve stejné lhůtě jako u nemocenského.

Situace byla od počátku letošního roku poměrně problematická, to potvrzuji. Tyto zkušenosti samozřejmě, nebo poznatky, má ministerstvo od samého počátku a samozřejmě i Česká správa sociálního zabezpečení. Ale musím zároveň říct, že se podařilo díky celé řadě přijatých organizačních a zejména personálních opatření přijmout taková řešení, která situaci kromě Prahy na celém území republiky stabilizovala. Podle zjištění, které mám k dispozici, je více jak 97 % dávek vypláceno ve lhůtě, to znamená nejpozději do třiceti dnů po předložení příslušných dokladů orgánu nemocenského pojištění.

Zlepšila se i kvalita předávaných dokladů. Problémy spočívaly nejenom na straně České správy sociálního zabezpečení, ale spočívaly i na straně dalších účastníků tohoto procesu, zejména ze strany jak ošetřujících lékařů, tak zaměstnavatelů samotných, a Česká správa musela opakovaně dokonce některé doklady vracet k doplnění, k precizaci některých údajů a bez toho nemohla doklady zúčtovat. Postupně se samozřejmě dostal do povědomí jak zaměstnavatelů, tak lékařů ten nový systém a stabilizovalo se to na úrovni, která je, řekl bych mimo Prahu, velice už přijatelná.

Hovořím-li tady o 97 %, která jsou vyplácena včas, tak samozřejmě, a to je myslím kámen úrazu, při objemu vyplácených dávek, kterých například jenom od ledna do července bylo téměř jeden milion 400 tisíc, tak byť by se jednalo o jedno jediné procento, tak je to množství, které samozřejmě stojí za zaznamenání. Byť se to týká jenom několika set nebo tisíc lidí, tak je to problém, který je velmi citlivý a jeho řešení je velmi naléhavé.

Chci jenom říct, že celá řada opatření včetně personálních... My jsme například posílili Českou správu a okresní správy nemocenského pojištění od druhého pololetí letošního roku o 448 zaměstnanců právě proto, bez nároku navýšení prostředků na platy, právě proto, abychom lépe zvládli celou tuto situaci. A myslím si, že v posledních týdnech se ukazuje, že to bylo řešení, které výrazně přispělo ke zlepšení stavu.

Chtěl bych tedy říct -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane ministře, omlouvám se, ale časová omezení platí i pro vás.

 

Ministr práce a sociálních věcí vlády ČR Petr Šimerka Děkuji. O situaci víme, řešíme ji. A to malé procento, nebo velmi nízké procento těch případů, které nejsou ještě vyřizovány včas, předpokládám, že do konce roku se dále ještě zminimalizuje. Nejsem schopen samozřejmě zaručit, že ve sto procentech případů to bude vždy dodrženo, a to nejenom díky nedostatkům České správy, ale díky nedostatkům v těch dokladech.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec Hrnčíř je s odpovědí srozuměn.

Nyní prosím, aby se slova ujal pan poslanec Petr Bratský, který bude interpelovat nepřítomného a řádně omluveného ministra kultury Václava Riedlbaucha ve věci zachování nebo zrušení Státního fondu kultury.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji. Já jsem s panem ministrem o tom hovořil již včera, takže jeho nepřítomnost nikterak nezpochybňuji a naopak jsme domluveni, že mi pak odpoví písemně.

Včera vrátila Sněmovna vládní návrh zákona o zrušení Státního fondu kultury zpět do druhého čtení, dílem kvůli potřebě formálně technických úprav a dílem proto, aby vznikl časový polštář, během kterého by se Ministerstvo kultury a vláda mohla znovu zamyslet nad tímto krokem. Názory několika posledních ministrů kultury na tuto problematiku se lišily. Získávat nové zdroje pro fond je zvláště v době ekonomické krize a nutnosti úspor velmi obtížné, přesto by případné znovuobnovení fondu po jeho zrušení bylo složitější a komplikovanější, než když nyní zůstane zaparkován v jakémsi spánkovém režimu.

Protože nás ještě čeká další debata ve školském a kulturním výboru na toto téma, rád bych znal, pane ministře, váš osobní náhled na zrušení či zachování Státního fondu kultury, váš názor na možnost získání dalších zdrojů pro fond a případně jaké kroky hodláte v této věci podniknout. Je pochopitelné, že s ohledem na omezený mandát vlády z jara tohoto roku nebyla tato věc prioritou. Nyní však se zdá, že vás ve funkci ministra čeká ještě několik dalších měsíců, a tak jistě Státní fond kultury přijde na pořad vaší agendy.

Děkuji za písemnou odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já děkuji panu poslanci Petru Bratskému.

Nyní má vystoupit místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (není přítomen v sále) a interpelovat omluveného ministra Eduarda Janotu. Za této situace musím konstatovat, že pan místopředseda Zaorálek přichází o příležitost interpelovat, a slova se ujme pan poslanec Antonín Seďa, který bude interpelovat nepřítomného a omluveného ministra a místopředsedu vlády Martina Bartáka.

(Místopředseda Zaorálek vbíhá do sálu: Já jsem nevěděl, že pan ministr kultury není přítomen.) Promiňte, já přece jenom si myslím, že panu místopředsedovi Zaorálkovi vyhovím. Má někdo z poslanců námitky proti postupu předsedajícího? (Nesrozumitelný hlas zprava.) Tak pokud je námitka, tak bych musel dát hlasovat, což za tohoto stavu je obtížné. Já jsem rozhodl, že pan místopředseda Zaorálek bude hovořit, a dávám mu slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Omlouvám se. Dovolte mi tedy, abych jenom přednesl interpelaci, na kterou snad dostanu aspoň písemnou odpověď.

Já bych chtěl se obrátit na ministra Janotu, protože podle informací z posledních dní hrozí to, že bude zmařen účel privatizační smlouvy z roku 2004, která byla uzavřena mezi státem a tehdejším nabyvatelem OKD, dnes společností RPG Industries, která vlastní byty OKD. Jedná se o mimořádně velké portfolio bytové, vlastně největší vlastněné jedním vlastníkem v této zemi, a v této chvíli hrozí to, že nebudou ochráněna práva vlastníků nájemních bytů a zároveň že mohou být způsobeny miliardové škody státu.

Proto se obracím na pana ministra s tím - já jsem obdržel dopis jeho ředitele Uvíry, který zaslal představení sdružení nájemních bytů OKD v Moravskoslezském kraji, a v tom dopise to vypadá tak, že Ministerstvo financí vlastně neví, jestli bude konat, anebo vůbec nebude konat zásadní právní kroky vůči společnosti RPG Industries, která takto vyhlásila, že vypovídá tu nejdůležitější podmínku smlouvy privatizační. Chtěl jsem požádat pana ministra o vysvětlení a především jsem chtěl upozornit na to, že podobné nekonání Ministerstva financí dle mého názoru znamená jednak ohrožení práv nájemníků a jednak nehájení zájmů státu, který potom po stížnostech nájemníků může utrpět miliardové škody. Proto jsem ho chtěl požádat, aby mi tento postup nebo ten dopis vysvětlil. Já jsem přesvědčen, že Ministerstvo financí musí konat nesrovnatelně razantněji, protože není možné, aby stát ve smlouvě se zavazoval k tomu, že bude občany chránit nebo jim bude něco garantovat, a pak se tvářil, že se ho to netýká, Doufám, že mi to bude vysvětleno, a doufám, že stát především v této kauze začne jednat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane místopředsedo. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Seďa se svou interpelací na ministra Martina Bartáka ve věci nákupu LOV. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP