(16.20 hodin)

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážený nepřítomný místopředsedo vlády, obracím se na vás ve věci připravovaného nákupu lehkých obrněných vozidel pro Armádu České republiky. Dnes opravdu nehodlám hodnotit kvalitu či cenu nákupu 15 kusů lehkých obrněných vozidel Dingo 2 za 499 867 390 korun a stejného počtu za stejnou cenu lehkých obrněných vozidel značky Iveco, který proběhl bez výběrového řízení a dle mého názoru velmi nestandardně. To, co mě dnes a předpokládám i daňové poplatníky zajímá, je připravovaný nákup dalších lehkých obrněných vozidel v počtu kolem 70 kusů za více než 2,5 miliardy korun.

Vážený pane ministře, při projednávání ve výboru pro obranu vedení Ministerstva obrany deklarovalo, že další nákup lehkých obrněných vozidel proběhne standardním výběrovým řízením. Proto je pro mě překvapující informace, že Ministerstvo obrany usiluje o obcházení výběrového řízení. Z tohoto důvodu se ptám, vážený pane ministře: Usilovalo či usiluje Ministerstvo obrany o spolupráci ve společném nákupu lehkých obrněných vozidel se Slovenskou republikou? V případě, že ano, co bylo cílem této vzájemné spolupráce, popřípadě jak tato zamýšlená dohoda dopadla?

Vážený pane místopředsedo vlády, můžete jasně deklarovat, že případný nákup lehkých obrněných vozidel proběhne na základě transparentního výběrového řízení?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Antonínu Seďovi za jeho interpelaci. Pan poslanec Krupka dle mých informací svou interpelaci stahuje, protože se dohodl s panem ministrem Slamečkou na jiném postupu, takže je prostor pro pana poslance Ludvíka Hovorku, který bude interpelovat omluvenou ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou ve věci rozhodování o umisťování nákladné zdravotnické techniky na Ministerstvu zdravotnictví.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážená nepřítomná paní ministryně, v minulosti tady existovala při Ministerstvu zdravotnictví přístrojová komise, která rozhodovala o umisťování nákladné zdravotnické techniky do zdravotnických zařízení. V uplynulých dvou letech došlo k tomu, že Ministerstvo zdravotnictví zadalo audity na posouzení nemocničních zařízení a vlastně na základě těchto auditů potom byly jednotlivé nemocnice a jejich oddělení zařazeny jako specializovaná onkologická nebo traumatologická centra. Některé naopak byly z těchto center vyřazeny. To zařazení nebo vyřazení mělo zásadní vliv na to, jakým způsobem nebo jestli vůbec budou mít tyto nemocnice do budoucna přístup k evropským prostředkům jednak z regionálního operačního programu nebo z integrovaného operačního programu.

Protože se objevily informace i v tisku, že dochází k nehospodárnému nakládání s těmito prostředky, že jsou vypisována výběrová řízení, kde se víceméně jako vítězové střídají dvě firmy, tzv. kompletátorské firmy, které mají až jednu třetinu rabatu na těch přístrojích, které jsou dodávány, tak si dovolím požádat o vysvětlení, o zodpovězení těchto otázek: Kdo na Ministerstvu zdravotnictví jmenovitě rozhodoval o zařazení, respektive vyřazení jednotlivých nemocnic mezi specializovaná onkologická a traumatologická centra a tím předurčil jejich možnost využití prostředků z ROPu a integrovaného operačního programu? Kdo na Ministerstvu jmenovitě rozhoduje o umisťování nákladné zdravotnické techniky z prostředků... případně státního rozpočtu a kdy proběhne certifikace využití prostředků? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji pane poslanče. Věřme, že to je všechno v zápisu v pořádku a že paní ministryně řádně odpoví k vaší spokojenosti.

Nyní je příležitost pro paní poslankyni Gabrielu Kalábkovou, která bude interpelovat pana ministra Štefana Füleho ve věci výdajů CZPRESS.

 

Poslankyně Gabriela Kalábková: Děkuji za slovo. Já myslím, že zcela nepochybně ani nevyužiji svůj dvouminutový limit, neboť má otázka na pana ministra je naprosto jednoduchá. Vzhledem k tomu, že od ukončení českého předsednictví uplynulo již několik měsíců, předpokládám, že bylo dost času nejen na obsahové a věcné vyhodnocení předsednictví, ale i na uzavření veškerých účtů s náklady vynaloženými na jeho průběh. Mě by tedy zajímalo, jaká byla skutečná výše nákladů na předsednictví ze strany České republiky vynaložených, a v rámci této částky bych pana ministra poprosila, zda by mohl specifikovat výši finančních nákladů na aktivity spojené s marketingovými aktivitami. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Kalábkové a prosím, aby se pan ministr ujal slova.

 

Ministr pro evropské záležitosti vlády ČR Štefan Füle Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, vyúčtování předsednictví je teď jedním z prioritních úkolů mého úřadu. Je to tak, že koncem měsíce října by měl můj úřad předložit vládě souhrnnou zprávu o financování. Skutečnost je taková, že na mém úřadu, resp. v sekci předsednictví Úřadu vlády dochází nyní k auditu a dochází ke splátkám ještě řady faktur. Proto tak relativně pozdní datum toho vyúčtování.

Mohu říci, že v současné době, když to vezmu od let 2007 až k dnešnímu dni, bylo vyčerpáno na české předsednictví, to znamená že reálně ty peníze byly proplaceny, 3 054 048 000 korun. Nepředpokládám, že by výdaje na předsednictví přesáhly původně uvažované 3,3 miliardy. Předpokládám, že koncem října budu připraven vám i ostatním, kdo se o to zajímáte, předat samozřejmě velmi podrobný rozpis nákladů na předsednictví.

Pokud jde o částku týkající se toho tzv. marketingu, ten je, pokud jde o centrálního koordinátora, to znamená sekci předsednictví na Úřadu vlády, ten vynaložil v době před samotným předsednictvím i potom v průběhu předsednictví takřka 121 milionů korun. Konkrétně 120 930 719 korun včetně DPH. Jsem připraven vám i ostatním dát poměrně stručný rozpis, na které oblasti a v jakých konkrétně položkách tyto peníze byly vynaloženy. Skutečností je, že řada dalších resortů vynaložila také částky, které byly určeny na předsednictví, na tzv. marketing, ale v rozsahu daleko menším než ta mnou uvedená částka 121 milionů korun. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl pan ministr Štefan Füle. Paní poslankyně chce doplnit své vystoupení? Ano, je tomu tak.

 

Poslankyně Gabriela Kalábková: Asi ne doplnit, jenom poděkovat alespoň za předběžná čísla. Určitě dostaneme, jak slíbil pan ministr, detailní rozpisy, takže počkáme si. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji oběma hlavním aktérům a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Pavel Němec, který bude interpelovat nepřítomného omluveného ministra Eduarda Janotu ve věci regulace hazardních her.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený nepřítomný pane ministře, minulý týden jste zde ve Sněmovně hovořil o tom, že vaše ministerstvo připravuje věcný záměr nového zákona o regulaci hazardních her. Chci se zeptat, kdy předpokládáte, že bude věcný záměr předložen k projednání vládě, zda a kdy bude následovat příprava paragrafovaného znění nového zákona a zda bude nový zákon předložen Sněmovně k projednání ještě v tomto roce, nebo ne.

Přijetí nových podmínek regulace hazardních her je nezbytné. Překvapuje mě, že se projednání věcného záměru vládou stále odkládá. Původně jste hovořil o červnovém termínu, pak o září, nyní jsem z vašich úst zaslechl, že k projednání vládě bude tento materiál předložen v říjnu tohoto roku. Děkuji za odpověď.***




Přihlásit/registrovat se do ISP