(Jednání pokračovalo v 16.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže dámy a pánové, budeme pokračovat v interpelacích na členy vlády. Jako první vystoupí pan poslanec Václav Votava, který bude interpelovat ministra Rostislava Vondrušku ve věci podpory hospodářsky slabých okresů I.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, vymezení regionů se soustředěnou podporou státu na roky 2007 až 2013 bylo stanoveno usnesením vlády ze dne 17. května 2006 číslo 560. To je v členění na strukturálně postižené regiony, hospodářsky slabé regiony a regiony s vysoce nadprůměrnou nezaměstnaností. Do roku 2006 byl v seznamu hospodářsky slabých okresů i okres Tachov. Pak byl usnesením vlády vyřazen. V současné době, v době hospodářské recese, se okres Tachov opět bohužel zařadil mezi okresy s vysokou nezaměstnaností, která činí 13 %, přitom například nezaměstnanost ve Stříbře po propuštění 700 zaměstnanců firmy AFL se blíží hranici a nebo ji i překračuje, hranici 20 %.

Můj dotaz na vás tedy zní: Co v tomto smyslu na pomoc regionům s vysokou mírou nezaměstnanosti připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj? A pokud budu konkrétní, tak tu otázku doplním. Domníváte se, že okres Tachov by se měl opět vrátit mezi okresy se soustředěnou podporou státu, mezi hospodářsky slabé okresy? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Votavovi a prosím, aby se slova ujal pan ministr Rostislav Vondruška.

 

Ministr pro místní rozvoj vlády ČR Rostislav Vondruška Vážený pane předsedající, dámy a pánové, ve věci vymezení regionů se soustředěnou podporou státu mohu potvrdit informaci, kterou pan poslanec tedy říkal, to znamená že byly vymezeny tři kategorie regionů. Navíc k nim byly usnesením vlády vymezeny regiony, kterým bude poskytnuta a zaručena přechodná podpora. Kromě Tachova to byla ještě území bývalých okresů Český Krumlov, Rakovník a Vyškov. Nemohu potvrdit informaci, že Tachov byl vyřazen. Myslím si, že to bylo spíše tak, že to usnesení vlády znělo ve smyslu, že přechodná podpora byla časově omezená do konce roku 2008, čili nedošlo k žádnému vyřazení, jenom prostě skončila platnost toho dokumentu, usnesení vlády číslo 829.

Já myslím, že v současné době pro Tachov, ale i pro každý okres, nebo bývalý okres, který je tímto způsobem poškozen a znevýhodněn, existují vlastně v zásadě dvě možnosti, jak bojovat s důsledky ať už strukturálního poškození nebo poškození nezaměstnaností. Jednak jsou to určité fondy Evropské unie, strukturální fondy v rámci Národního strategického referenčního rámce. Jedná se tedy konkrétně o regionální operační programy, které jsou v kompetencích rad regionální soudržnosti, potom jsou to tematické programy, které jsou v portfoliu jednotlivých resortů, ministerstev České republiky, a konečně jsou to programy evropské územní přeshraniční a interregionální spolupráce. Ve všech těchto titulech jsou možnosti pro obce, pro města, jak žádat o prostředky na boj ať už se strukturálním ekonomickým poškozením, nebo s nezaměstnaností. To je tedy jedna věc, kterou mohu nejenom Tachovu nabídnout. Máme vlastně k dispozici asistenční síť, ať už centrum regionálního rozvoje anebo národní koordinační orgán v rámci Ministerstva pro místní rozvoj, kde můžeme být nápomocni od přípravy projektů, od definice programů, které lze použít, až vlastně po realizaci programu.

Druhou možností, ke které se lze vrátit, je posoudit znova důvody, které vedly v roce 2006 k zařazení Tachova mezi regiony, které si zaslouží přechodnou hospodářskou podporu, ať už z jakéhokoli důvodu, vrátit se k těm důvodům, posoudit je znova, nechat je znova analyzovat a následně eventuálně předložit vládě návrh k zařazení bývalého okresu Tachov do některého z národních programů regionálního rozvoje, kterými disponuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Jiné možnosti nevidím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Pan poslanec Votava využije své minuty časy k položení doplňujících otázek.

 

Poslanec Václav Votava: Pane ministře, děkuji za odpověď. Myslím si, že mě uspokojila. Vítám to, že dojde k určitému přehodnocení u těch okresů, u kterých nezaměstnanost opravdu je na vysoké úrovni. Uvítal bych, aby byly znovu obnoveny programy s účastí národních prostředků tak, jako tomu bylo tedy v minulosti. Okres Tachov, já jsem řekl, že byl vyřazen, on byl samozřejmě vyřazen z toho seznamu, ale zůstal po dobu dvou let ještě podporován. Bylo by dobré, kdyby nejenom okres Tachov, ale i ty ostatní okresy, které to opravdu potřebují, kdyby se jim dostalo opět podpory z národních programů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Votavovi. Pan ministr nebude reagovat. Nyní měl být na řadě pan poslanec Hamáček, nicméně po dohodě se svou kolegyní Gabrielou Kalábkovou se rozhodli, že interpelaci ve stejné věci přednese ona. Je tomu tak? (k poslankyni Kalábkové) Je tomu tak. Ale ne teď, až na vás přijde řada.

Nyní vystoupí pan poslanec Pavel Hrnčíř, který bude interpelovat pana ministra Petra Šimerku ve věci vyplácení nemocenských dávek.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Ano. Děkuji. Vážený pane ministře, obracím se na vás s interpelací ve velmi závažném a naléhavém problému, a to jsou značná zpoždění výplaty nemocenských dávek při dočasné pracovní neschopnosti zaměstnanců. V poslední době se na mne nezávisle obrátilo několik spoluobčanů, kteří poukazovali na velmi neblahý stav, kdy jako nemocní jsou dočasně v pracovní neschopnosti a mají tedy nárok na výplatu nemocenské dávky a ta je jim bohužel proplácena se značným zpožděním, a to spíše v řádu měsíců než v řádu týdnů. Já jsem si ověřil, že ta praxe není vůbec ojedinělá, ba naopak poměrně běžná. To však považuji za velmi špatný jev. Na jedné straně si občan řádně plní své povinnosti a řádně platí stejně jako zaměstnavatel nemocenské pojištění, ale v případě, že má uplatnit nárok, tak dochází ke značným průtahům ve vyplácení této nemocenské. To může být u zaměstnanců s jediným příjmem ze zaměstnání dosti necitlivý přístup, neboť se v nemoci mohou ocitnout bez jakýchkoli finančních zdrojů, a to po dobu značně dlouhou, říkám řadu týdnů i měsíců.

Vážený pane ministře, ptám se vás, zda jste připraven a ochoten tento nežádoucí byrokratický výkon státní správy v této specifické oblasti nějakým způsobem napravit, a pokud ano, jakým. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hrnčířovi a prosím pana ministra Šimerku, aby odpověděl.***




Přihlásit/registrovat se do ISP