(15.50 hodin)
(pokračuje Němec)

Pane premiére, vlády řady zemí se snaží spíše omezovat nadměrnou nabídku hazardu, centralizovat hazardní hry do omezeného počtu kasin a heren a podmínky pro hazard zpřísňovat. U nás se tvrdé hazardní hry rozšiřují dokonce i na benzinové stanice. Návrh věcného záměru zpracovávaný dnes ministrem financí Janotou snahu omezení široké dostupnosti hazardních her neguje. Naopak počítá s tím, že veškeré druhy sázkových her bude možno provozovat z domova prostřednictvím počítače nebo mobilu, se všemi negativními důsledky, které to bude mít na české rodiny.

Jste si, pane premiére, této situace vědom a souhlasíte s tím, aby byly v naší zemi hazardní hry takto neomezeně dostupné? Jste ochoten zastavit kroky ministra Janoty směřující k nadměrnému rozšiřování hazardních her? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pavlu Němcovi a prosím pana ministerského předsedu Jana Fischera, aby odpověděl.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, dámy a pánové, ano Ministerstvo financí připravuje vládní návrh zákona, který by omezoval hazard v českých zemích. Připravuje normu, kde výsledek se stane takovým příjmem státního rozpočtu, o kterém se tady hovořilo v případě balíčku. Vy dobře všichni víte, že vláda se postavila k návrhu na hazard ne negativně, ale s tím, že připravuje vlastní návrh, který řadu věcí a podnětů, které tady zazněly, obsahuje, nicméně má za to, že ve vyšší legislativní kvalitě. Nicméně budu s panem ministrem financí vést na toto téma debatu, seznámím se důkladně s návrhem, který hodlá vládě předložit, a povedeme o tom rozpravu nejen na vládě, předtím na poradě ekonomických ministrů či na jiných fórech. A samozřejmě i na vaši interpelaci vám připravím důkladnou písemnou odpověď, jak se sluší a patří.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane předsedo vlády. Chce pan poslanec Němec vystoupit? Ne.

Pohled na hodinky říká, že můžeme přistoupit k další interpelaci, a to je interpelace pana poslance Votavy ve věci slibu brdským obcím II. (Nepřeje si vystoupit.) V případě, že nikolivěk, tak Antonín Seďa bude interpelovat pana premiéra ve věci tajných akciovek.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane předsedo vlády, omlouvám se předem, že se obracím přímo na vás s problémem, který by měl řešit ministr vaší vlády. Obávám se však, že boj s korupcí je natolik vážný, že je nutno interpelovat přímo vás. Ale teď k věci.

V naší zemi mohou existovat akciové společnosti s listinnými akciemi na majitele, které se mohou ucházet o veřejné zakázky. Podotýkám, že jen na dotacích z EU se má v ČR rozdělit až 700 mld. korun. Přes listinné akcie na majitele jsou utajováni skuteční vlastníci akciových společností, kteří mohli být v minulosti vyšetřováni pro podezření z finančních machinací či z trestných činů. Prostě majitelé společností tvořených těmito akciemi jsou dokonale anonymní.

Vážený pane premiére, listinné akcie na majitele jsou cestou k praní špinavých peněz znemožňující jakoukoliv kontrolu střetu zájmů a v drtivé většině zemí EU jsou zakázané. Proto se ptám, pane předsedo vlády: Zasadíte se osobně o zákaz listinných akcií na majitele? Pokusíte se v připravované novele zákona o veřejných zakázkách zabránit účasti akciovek s listinnými akciemi na majitele účastnit se v tendrech při těchto zakázkách? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Prosím, aby se slova ujal pan předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, dámy a pánové, to je nepochybně téma, které souvisí s vytvářením celého nějakého antikorupčního prostředí, chcete-li antikorupční fronty v této zemi. To já samozřejmě respektuji. Nejsem si zcela jist, zdali jenom řešení, které interpelující pan poslanec Seďa navrhuje, je tím lékem, nebo všelékem. Situace v Evropě je, řekněme, nějak půl na půl, řešení se teprve hledá. Já bych se tady uchýlil k tomu, že bych nějaký důkladný rozbor, který by byl současně odpovědí na interpelaci, zaslal písemně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Tím je tato věc vyřešena. Dámy a pánové, v tuto chvíli bude pětiminutová přestávka a v 16 hodin začneme s interpelacemi na jednotlivé ministry. Jako první bude interpelovat pan poslanec Václav Votava.

 

(Jednání přerušeno v 15.55 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP