(15.10 hodin)

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, dámy a pánové, první věc: nepovažuji to za šíření poplašné zprávy. To snad bych musel konat něco jiného. Nepovažuji. Já jsem včera náhodou v té Ostravě byl. Akademický rok se otvíral tam. Shodou okolností úplně mimo program jsem měl příležitost se hodně pobavit o specifickém tématu, jako je téma prachových částic a znečištění prachovými částicemi, což tam je velmi naléhavé, a to je problém, který nám zůstal ležet u ledu. Naposled ho, přiznám se, velmi naléhavě zvedal pan exministr životního prostředí Kalaš, který teď působí blízko mě, a my jsme na tom spolupracovali i statisticky. To je tedy jedno téma, které určitě bych rád, abychom zase vyvedli na světlo boží.

Konkrétně k dotazu. Chci se tím zabývat. A ptáte se konkrétně jak. Tak tady bych využil měsíc nebo necelý měsíc, prostě lhůtu, kdy vám dám zprávu písemně, je-li možno.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi vlády. Pan poslanec Wolf je, podotýkám, spokojen pro tuto chvíli s tímto řešením.

A nyní je prostor pro pana poslance Ladislava Libého, který bude interpelovat ve věci kontroly hrazení regulačních poplatků v krajích.

 

Poslanec Ladislav Libý: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, na základě usnesení vlády, podnětů i vlastní dozorové činnosti podle zákona o krajích zahájilo Ministerstvo vnitra v únoru letošního roku prověřování zákonnosti postupu krajů ve věci úhrady regulačních poplatků ve zdravotnictví za pacientem kraje. Ještě letos v únoru si ministerstvo vyžádalo podklady od krajů a odborná stanoviska od Ministerstva financí, Ministerstva zdravotnictví, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže apod. I přes zdržování ze strany Středočeského kraje byly tyto podklady k dispozici do konce března tohoto roku. Po podrobné analýze a po posouzení právního stavu byl v měsíci květnu ministr vnitra Martin Pecina informován o dosavadním postupu ministerstva, učiněných závěrech a v souladu se zákonem o krajích byly připraveny výzvy krajům ke zjednání nápravy. V takovém případě má kraj podle zákona šedesát dnů na nápravu, a pokud ji nezjedná, ministerstvo příslušné usnesení pozastaví a podá návrh na zrušení k soudu. Pan ministr Pecina však koncem července, tj. po více než dvou měsících, rozhodl, že výzvy podávat nebude, a místo toho požádal kraje znovu o již jednou poskytnuté informace, aby je mohl znovu hodnotit a tím celý postup pomocí kroků, které jsou, myslím si, zcela mimo zákon o krajích, zdržet.

Já se tedy ptám, vážený pane premiére vás, zda si myslíte, že kraje porušují zákon, a zejména jestli postupuje ministr vnitra Martin Pecina ve své snaze o zdržení výsledků kontroly v souladu se zákonem a zda se vláda bude touto problematikou zabývat. Konečně ještě, jak hodláte zajistit, aby byly dodržovány zákony v případě, že kraje a ministr zákony porušují, zda byla či bude zjednána okamžitá náprava. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Využil jste přesně svých 120 vteřin. A slovo má pan předseda vlády Jan Fischer.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, dámy a pánové, podle informací, které k této problematice mám, je to skutečně tak, že ministr vnitra upozornil svým dopisem všechny kraje a město Ostravu na rozpor v jejich postupu s principy dobré správy. Tento dopis je z 28. července letošního roku. Současně byly kraje a město Ostrava požádány o vyjádření k jejich aktuálním způsobům refundace regulačních poplatků a v termínu do 31. srpna byly požádány o zaslání aktuálních oficiálních podkladů v případě, že došlo ke změnám v jejich systémech úhrad. Z informace, kterou já k tomu mám, vyplývá, že dosud obdrželo Ministerstvo vnitra vyjádření od 12 krajů a města Ostravy. Podle této informace vyjádření dosud nezaslal Plzeňský kraj.

Poznatkově: Z dosud zaslaných podkladů nevyplynulo, že by některý kraj od proplácení poplatků na základě dopisu ministra vnitra ze dne 28. července upustil či uvažoval o ukončení jejich refundace.

Ministerstvo vnitra monitoruje správní řízení vedená zdravotními pojišťovnami, jsou evidovány případy, kdy byly uloženy pokuty záchranné službě v Olomouckém kraji, nemocnici v Jihomoravském kraji pojišťovnou METAL-ALIANCE, nemocnici v Kolíně, v Kladně, v Příbrami, v Mladé Boleslavi, v Benešově pojišťovnou Ministerstva vnitra, či nemocnicím v Opavě, Zlíně, Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Písku, Strakonicích, Táboře, Prachaticích Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Tolik jenom, jak vypadá stav. V této souvislosti budou požádány jednotlivé zdravotní pojišťovny o informaci, zda vedly správní řízení s krajskými zdravotnickými zařízeními, a pokud ano, s jakým výsledkem rozhodovaly a zda v případě ukládaných pokut byly podány správní žaloby a s jakým výsledkem.

Vnímám v té interpelaci to, a nemohu teď na to okamžitě reagovat, to je věc údajné zdržovací taktiky pana ministra. Nevím, já si tuto informaci opatřím. A na tuto část bych odpověděl speciálně v době, která je obvyklá, já na ni teď prostě neumím odpovědět, jestli se tam ještě obracel jednou a jak ta korespondence vypadala.

To je vše, co o tom nyní vím, budu se tím zabývat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane předsedo vlády. Pan poslanec Libý využije své možnosti.

 

Poslanec Ladislav Libý: Děkuji. Jenom velmi stručné doplnění otázky. Chtěl jsem se, pane premiére, zeptat. Z toho, co jste zde již říkal, vyplývá, že minimálně kraje zákon porušují. Možná že je to moje chyba, já jsem nikde neviděl závěry zprávy ministerstva, která prošetřovala činnost krajů v této věci. A chtěl jsem se zeptat, zda je možno tuto informaci zveřejnit.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Libému. Vystoupí předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: To je, řekněme, výzva i pro mě nejenom jako premiéra, aby si takovou analýzu nebo zprávu, pokud existuje, vyžádal a současně se také postavil k otázce jejího zveřejnění, resp. seznámil se s důvody, které by tomu eventuálně bránily. To je podle stošestky, kdy lze žádat asi o leccos.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu premiérovi. Nyní vystoupí pan místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek a bude interpelovat pana předsedu vlády ve věci bytů OKD, s pomlčkou nečinnost vlády.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Dámy a pánové, vážený pane premiére, dovolte mi, abych vás dnes požádal v interpelaci o to, aby se vláda zabývala problémem a situací kolem nájemních bytů bývalého OKD, především proto, že jsem chtěl upozornit, že se jedná o skutečně obrovský problém, protože to je největší konglomerát vlastnictví bytů v této chvíli v České republice. Jedná se o více než 44 tisíc bytů, skoro bych řekl malé město, a jedná se o problém, který jednak kapitálově představuje mimořádnou sumu, a myslím si, že nesrovnatelnou s jakýmkoliv jiným podobným problémem v současné době v České republice. A jsme svědky toho, že dochází k zásadnímu porušení privatizační smlouvy, kterou schválila vláda. Proto se obracím na vás, jako premiéra, protože to je věcí nejenom jednoho ministerstva, ale vlastně celé vlády. My jsme svědky toho, že společnost, která dnes vlastní tento konglomerát bytů, vlastně nerespektuje a neplní podmínky privatizační smlouvy z roku 2004, a v posledních dnech dokonce dostáváme informace, že na konci června sdělila, že vypovídá tu nejzávažnější podmínku, která zajišťuje předkupní právo nájemníkům bytů v případě, že by se ty byty prodávaly, a to dokonce na neomezeně dlouhou dobu a za zvýhodněnou cenu. Tím se vlastně dovršuje proces nerespektování smlouvy, která byla uzavřena mezi vládou a nabyvatelem.

V současné době to, co vidím jako zásadní problém, je, že stát má v této situaci povinnost jednat, chránit práva nájemníků, protože není možné něco nájemníkům slibovat nebo jim garantovat, a pak od toho odstoupit. A druhá věc. Jsem přesvědčen, že tady hrozí ohromná škoda státu, protože kdyby se ta práva nepodařilo ochránit a lidem někdo později nabízel byty třeba za milion, tak prostě budou žalovat stát za to, že nebyla ochráněna jejich práva. A to mohou být miliardové škody. Jsem přesvědčen, že jsou k tomu důvody.***




Přihlásit/registrovat se do ISP