(15.00 hodin)

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Pane premiére, děkuji za odpověď. Nicméně já bych trochu z jiného soudku. Je to víceméně aktuální reakce na tiskovou konferenci, která ve foyer proběhla přibližně před půlhodinou nebo hodinou.

V současné době pan ministr Pecina odvolal bez nějakého dalšího zásadního odůvodnění náměstka pro veřejnou správu, čili právě v tom ranku, který v tuto chvíli je dominantní při realizaci těchto zákonů. Já bych se vás, vážený pane premiére, chtěl proto otázat, zda v tomto kroku nemáte obavy, že to může ovlivnit jistým způsobem vaši, jak jsem předtím naznačil, jistou globální odpovědnost za hladký průběh elektronizace veřejné správy a zda tento akt projednáte s panem ministrem vnitra a případně - nechci říkat vyvodíte, ale naznačíte nějaký směr a tendence, jakým způsobem by se jeho činnost měla dále ubírat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Krupkovi. Pan premiér Jan Fischer odpoví.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Mně se obtížně reaguje bezprostředně na tiskovku ODS. Ona proběhla, já o tom vím, ale já jsem seděl a připravoval jsem se na interpelace. Musím se s tím samozřejmě důkladně seznámit. Působení pana náměstka Zajíčka samozřejmě si vážím, jeho zásluhy o rozpohybování eGovernmentu jsou nepominutelné. Koneckonců já jsem s ním ve své bývalé pozici velmi těsně spolupracoval.

Pokud jsem byl dobře zpraven, pan ministr uvažoval nikoliv o tom, že ho odvolá z celé agendy, ale že mu ji zúží a nechá mu působnost právě v tom, o čem tady mluvíme nyní primárně, a to eGovernment. Pan náměstek Zajíček tu věc zvážil a usoudil, že pokud by jeho problematika nebyla řešena komplexně - pokud vím, má tento názor spojovaný nejen se svou osobou, ale jako názor systémový - tak z toho pro sebe vyvodil závěr, že zkrátka na nabídku zúžené působnosti, limitované jenom na eGovernment, rezignoval.

To jsou samozřejmě věci... Za prvé považuji, že tyto personální věci jsou v kompetenci jednotlivých ministrů, nicméně budu o tom zítra tady někde v předsálí, až tady bude pan ministr vnitra, který je v zahraničí, mluvit. Budu se zajímat o případnou substituci, náhradu, její kvalitu, záruky, že tyto agendy budou řešeny tak, jak si představuji, jak jsem zde řekl asi před třemi minutami. Asi tolik.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane předsedo vlády. Tím jsme vyčerpali čas pro tuto interpelaci.

Nyní prosím, aby se ujal slova pan poslanec Antonín Seďa, který bude pana premiéra interpelovat ve věci deficitu na sociální služby.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane předsedo vlády, po schválení balíčku úsporných opatření, kterým se sníží deficit státního rozpočtu na 163 miliard korun, předložila vaše vláda rozpočet na rok 2010. Na jedné straně rozumím snaze vaší vlády snížit deficit rozpočtu na hodnotu kolem 5 % hrubého domácího produktu. Na druhou stranu nemohu souhlasit se záměrem šetřit za každou cenu, dokonce za cenu likvidace sítě sociálních služeb.

Vážený pane premiére, zasedání komise rady Asociace krajů České republiky pro sociální záležitosti, které se uskutečnilo počátkem měsíce září, konstatuje, že navrhovaná částka 3 miliardy korun na zajištění sociálních služeb v roce 2010 je zcela nedostatečná a že neumožní jejich financování v současném rozsahu. Požadavek na zajištění sociálních služeb je nejméně 6,5 miliardy korun.

Vážený pane předsedo vlády, předpokládám, že jste si vědom výrazné restrikce sociálních služeb pro rok 2010, což může způsobit prudké snížení kvality a dostupnosti sociálních služeb. Proto se vás ptám, pane premiére. Zasadíte se osobně o zvýšení příspěvku na sociální péči ve státním rozpočtu na příští rok? Pouze připomínám, že dotace na sociální péči byla v roce 2008 poskytnuta ve výši 7,2 miliardy korun a v tomto roce ve výši 6,8 miliardy korun. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Seďovi. Prosím pana předsedu vlády, aby na otázky, které zazněly, odpověděl.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, dámy a pánové, ano, je to tak, že navrhovaná částka, připravená částka na finanční zajištění sociálních služeb je ve výši 3 miliard korun. Tak je také zakomponovaná do návrhu státního rozpočtu, který koneckonců bude tato Sněmovna ještě projednávat. Ministerstvo práce a sociálních věcí bude usilovat o to, aby se tato částka přiblížila objektivizovaným potřebám uživatelů sociálních služeb. V současné době lze vycházet ze situace v letošním roce. Informuji vás, že v prosinci letošního roku bude mít Ministerstvo práce a sociálních věci k dispozici údaje z posouzených a zhodnocených žádostí o dotaci jednotlivých poskytovatelů sociálních služeb, včetně souhrnných žádostí o dotaci krajů. Na základě těchto údajů lze případně upravit odhad, konkretizovat ho a případně i ve vlastní kapitole hledat nějaká řešení.

Jsme si samozřejmě toho problému vědomi. Jde o velmi silné snížení této částky. Nicméně považujeme za důležité, aby se na finančním zajištění poskytování sociálních služeb podílely v příslušné částce také územní rozpočty samospráv, aby to byly dále úhrady od uživatelů služeb, v nichž jsou tyto úhrady stanoveny, a to odpovídajícím způsobem k zajišťovaným činnostem.

Mimochodem, participace územních rozpočtů samospráv bude nepochybně jedním z témat, které budeme mít na stole při jednání s Asociací krajů, které vláda a Asociace krajů plánuje uskutečnit ještě v říjnu, tedy ještě v tomto měsíci. To je odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane předsedo vlády. Pan poslanec Seďa se ujme slova.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Děkuji, pane premiére, za vaši odpověď. Nicméně jen pár připomínek.

Chápu, že ministr práce a sociálních věcí, který to má v kompetenci, bude usilovat o zvýšení. Tomu rozumím. Druhá věc je participace územních rozpočtů. Víte sám dobře, že v období hospodářské krize jak krajské rozpočty, tak také rozpočty územních samospráv, to znamená měst a obcí, jsou na tom velmi bídně a jejich příjmy se snižují. Takže tady bych asi tu velkou rezervu nehledal.

Ptal jsem se konkrétně vás, pane premiére, zda vy sám osobně, a takto jsem to pochopil, vnímáte ten problém. Já rozhodně nechci předjímat, jaké bude rozhodnutí. Správně jste řekl, že to bude také v kompetenci parlamentu, takže věřím, že i moji kolegové z Poslanecké sněmovny k tomu zaujmou postavení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čas, pane poslanče. Věřím, že jste řekl vše, co jste měl na srdci. Pan premiér nebude na tuto repliku už odpovídat.

Se svou interpelací vystoupí pan poslanec Petr Wolf. Bude interpelovat pana premiéra ve věci řízení vybraných resortů.

 

Poslanec Petr Wolf: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, včera jsem si na serveru Aktuálně.cz přečetl článek s názvem Chcete rakovinu? Přestěhujte se do Ostravy. Tento článek navazuje na předešlé články, studie atd. Obsah tohoto článku odpovídá velmi dobře jeho názvu.

Zmíněná problematika, a to je podstatou mé interpelace, se netýká pouze Ministerstva životního prostředí, ale také Ministerstva zdravotnictví, MPO, případně Ministerstva dopravy. Stav životního prostředí, jak jsme informováni na Ostravsku, je řešen, ale výsledky nejsou vidět, ba je tomu právě naopak.

Vážený pane premiére, ptám se vás, zda se budete touto situací zabývat, efektivně ji řešit. Pokud ano, pak bych chtěl vědět, jak konkrétně. Nebo zda zmíněný článek považujete za šíření poplašné zprávy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Wolfovi. Prosím, aby se slova ujal pan předseda vlády Jan Fischer. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP