(14.50 hodin)

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji, pane premiére. Já s vámi souhlasím, že skutečně by mělo dojít k redukci počtu vysokých škol, a to nejen veřejných, ale hlavně soukromých v České republice, protože mnohé z nich jsou vysokými školami jenom podle názvu a úroveň jejich činnosti neodpovídá zdaleka vysokým školám. Souhlasím také, že demograficky bude existovat jakýsi pokles v počtu studentů na vysokých školách, ale zatím rok od roku přibližně o 16 procent stoupá počet studentů na veřejných vysokých školách a totéž lze ještě očekávat v nejbližších dvou, třech, možná i čtyřech letech. Takže odsouvat řešení tímto způsobem, jak jste naznačil, to bude možné až řekněme po těch čtyřech letech. Ale nejbližší čtyři roky je nutné nějak překonat, a znovu proto opakuji svoji otázku, jestli si myslíte, že není opravdu možné najít cestu, který by aspoň dorovnala financování veřejných vysokých škol na tuto úroveň, to znamená na úroveň tohoto roku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Pan premiér Jan Fischer.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Tuto cestu za daných okolností zcela otevřeně vidím jako obtížnou, ne-li uzavřenou. Já jsem prostě zvyklý říkat věci tak, jak jsou, a nikam od toho neutíkat. My jsme váhali i s tou miliardou, já teď budu zlý, možná. Ale fakt je, že my jsme tím odblokovávali i určitou tvrdost, která by mohla být interpretována jako podlost. Protože zatímco Akademie třeba, teď si ji trošku ošklivě půjčuji, měla čas se adaptovat na různé záležitosti několik let, tak vysoké školy teď jsme zaskočili tím, že ony už měly přijaty ty děti a my jsme přišli s tím dupnutím. Takže aspoň jsme se to tou miliardou snažili nějak ten dopad snížit, a samozřejmě na rok 2011/2012, kdy v rozpočtovém výhledu už počítáme s tím, že by mohlo býti lépe. To je vše, co teď k tomu můžu říci.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane předsedo vlády. Další interpelaci přednese pan poslanec Václav Votava ve věci slibů brdským obcím I.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážený pane premiére, v polovině roku 2007 oznámil tehdejší předseda vlády Topolánek, že brdské vesnice jsou zanedbány, jak zjistil při své návštěvě, a proto je jim třeba finančně pomoci. Informoval, že vláda dá do brdských obcí jednu miliardu a 250 milionů. Mělo se to týkat obcí, které leží v určitém okruhu od předpokládaného místa umístění amerického radaru. Výslovně ale uvedl, že peníze nesouvisí s radarem a že obce tuto částku dostanou i v případě, že radar postaven nebude. Jistě, mohla to být pouze shoda náhod, že tak moc leželo blaho těchto obcí na srdci premiérovi zrovna v době, kdy se dané obce bouřily. Starostům pak bylo uloženo sestavit za každou obec seznam potřebných akcí, uvést, zda jsou kryty projektem, stanovit priority akcí a finančně vše ohodnotit. Ke splnění tohoto úkolu dostali šibeniční termín: pouhých 48 hodin. Přesto tento úkol splnili. Očekávali tedy, že vláda vybere a schválí akce podle nějakého klíče a dohodne se způsob financování, a to rychle, bez zbytečných průtahů, a také se promptně začne s realizací.

Jaký je stav dnes po dvou letech? Dodnes brdské obce ze slibované miliardy a čtvrt obdržely pouze milionů 13, a to řada obcí musela z vlastní obecní kasy vynaložit nemalé prostředky na přípravu, projektovou dokumentaci. Mají s tím dnes také velké problémy. Je pravda, že se to týkalo předchozí vlády. Je pravda, že radar v Brdech s největší pravděpodobností stát nebude. To já třeba osobně vítám. Ale sliby se mají, myslím, plnit.

Chci se vás tedy, vážený pane premiére, zeptat, a to i při vědomí probíhající hospodářské recese zda naplníte slib daný obcím Brdska. Byť vyšel z úst jiného premiéra -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče, mrzí mě to, pan premiér vaší otázce rozuměl, máte ještě jednu interpelaci. Nemám příležitost vám prodloužit čas. Jednací řád mi to neumožňuje.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, dámy a pánové, já to o to teď zase zkrátím. To není únik od toho. Já jsem si samozřejmě osobně vědom toho problému, jsem si také vědom toho, že jak mě učil kdysi jeden můj šéf, že dům se kupuje i s dluhy, tak se s tím samozřejmě vláda nějak vyrovnat bude muset. Neříkám, že v plné výši. Zase - sliby tady nedávám. Vyzval jsem pana ministra Janotu, že o tom budeme jednat, a já zašlu odpověď asi dřív, než je maximum té lhůty, jaké k tomu zaujímáme stanovisko. Protože já bych s ním ještě o tom chtěl mluvit. Těch papírů tady pro to mám dost, trvalo by to déle než pět minut a nemuselo by to být to pravé ořechové. Radši bych to udělal takhle.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, děkuji. Pan poslanec Votava využije svých 60 vteřin.

 

Poslanec Václav Votava: Pane místopředsedo, jednak se omlouvám, chtěl jsem pouze dokončit svůj vstup.

Pane premiére, očekávám tedy nějaké písemné vyjádření, očekávají to samozřejmě i obce, protože opravdu vynaložily některé nemalé prostředky a očekávají samozřejmě, že slib, byť byl daný jinou vládou, jiným premiérem, bude také nějakým způsobem naplněn. A očekávají i pomoc od vás. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Votavovi. Pan premiér nechce reagovat v tuto chvíli, takže příležitost ke své interpelaci bude mít pan poslanec Jaroslav Krupka ve věci aktuální situace v elektronizaci veřejné správy.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážený pane premiére, vláda Mirka Topolánka připravila v tomto volebním období zásadní změny ve fungování veřejné správy. Umožnila po mnoha letech teoretických diskusí přechod na elektronizaci veřejné správy v podobě zákona o Czech POINTu, eGovernmentu a základních registrech. Považuji za potřebné zdůraznit, že jejich schválení prošlo tímto parlamentem napříč politickým spektrem a výraznou většinou.

V současné době se nacházíme v období, kdy některé zákony jsou již účinné a potvrzují svůj výrazný přínos v komunikaci mezi občany a veřejnou správou, jako jsou czech pointy, další jsou v ověřovacím provozu jako tzv. datové schránky a v neposlední radě se gesční ministerstva připravují na spuštění základních registrů. Všechny tyto kroky si však vyžadují aktivní přístup všech zainteresovaných stran, což je nejenom celá veřejná správa, ale pochopitelně také podnikatelská sféra, až v konečné podobě celá populace. Z výše uvedeného vyplývá, že na tuto zásadní změnu v komunikaci nelze pohlížet jako na izolovaný akt jednoho ministerstva, ale jako na soubor kroků v informační politice celého státu. Z tohoto pohledu se domnívám, že role a zodpovědnost předsedy vlády je zde neopominutelná a nezastupitelná.

Vážený pane premiére, proto si dovoluji na vás obrátit s dotazem, zdali výše popsaná koncepce má zejména v tomto období, kdy budou dnem 1. listopadu 2009 na základě schváleného zákona spuštěny do rutinního provozu tzv. datové schránky a probíhají práce na přípravě základních registrů, vaši plnou podporu a zda v tomto smyslu budete nadále koordinovat vaši vládu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Nyní prosím pana premiéra Jana Fischera, aby na vaše otázky odpověděl.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, dámy a pánové, to je oblast, kde jsem si věru nemusel žádat o nějaké složité nebo dlouhé podklady. V některých případech to samozřejmě nutné je. To je mi oblast velice blízká, to je oblast, ve které mé dosavadní působiště, Český statistický úřad, bylo hluboce zaparkováno. Je konečně autorem, administrátorem, architektem jednoho ze základních registrů, registru osob. Takže ta problematika mi je osobně blízká. Můžu vás ujistit, že ji považuji za jednu z priorit v kontextu celé kultivace veřejné a státní správy, nepochybně se dostane i do programových priorit této vlády do konce jejího mandátu.

Já jsem shodou okolností na dnešek chtěl svolat i předsednictvo Rady pro informační společnost. Ta rada trošku stagnovala, usínala. S ohledem na nepřítomnost dvou relevantních ministrů, jsou v zahraničí, pan kolega Pecina a pan kolega Janota, jsem to jenom odložil, nikoli zrušil. Chci tu radu aktivovat a považuji za nutné, abychom, samozřejmě se zapojením evropských prostředků v této problematice, energicky postupovali dál. Koneckonců jsou na to přijaty normy v intenzitě zákona a ty je potřeba dodržovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane předsedo vlády. Ptám se pana poslance zdali hodlá využít svého času. Je tomu tak, takže prosím, hovořit bude pan poslanec Jaroslav Krupka.***




Přihlásit/registrovat se do ISP