(12.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak to byla úvodní slova. Teď otevírám obecnou rozpravu a do ní se hlásí poslanec Chytka a hned potom pan poslanec Koníček.

 

Poslanec Radim Chytka: Vážené dámy a pánové, jak jsem slíbil ve své úvodní řeči, dávám návrh na zamítnutí této novely jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Požádám pana poslance Koníčka s navrhovatelem, aby se ujal slova.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Já bych chtěl jenom upozornit pana poslance Chytku, že to, že se poslanecký návrh zákona dostane na jednání Poslanecké sněmovny po roce a půl, není vinou těch poslanců, ale způsobem zařazování jednotlivých návrhů zákonů na jednání Poslanecké sněmovny. Prostě valí se vládní návrhy, pak poslanecké návrhy vládních poslanců a opoziční se odkládají a odkládají a odkládají.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak kdo dál do obecné rozpravy? Hlásí se pan poslanec Kováčik a pak pan poslanec Exner.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, ten první díl Vladimír Koníček řekl. A podle mě je to jenom důvod pro podporu toho návrhu zákona. To, že se opoziční návrhy posouvají, posouvají, posouvají, a je lhostejné, kdo je v tu chvíli zrovna ve vládní koalici nebo kdo v tu chvíli zrovna vládne, to je přece realita. Opoziční hlas tady nezní. A když zní, tak zní do zdi. Vláda není přítomna, ministři nejsou přítomni ať ve Sněmovně, nebo třeba při tom interpelačním čtvrtku odpoledne. Ministři si dávají svá důležitá a neodkladná - to nezpochybňuji, prosím pěkně, to není v uvozovkách - jednání právě na čtvrtek odpoledne, protože tam mají prostor. To jsou jenom interpelace.

Ten přesun, to zpružnění určité, které navrhujeme, vede právě k tomu, že víme, že jestliže ve středu, v pátek jsou na programu zpravidla takové body, které vyžadují přítomnost ministrů, a proto když už jsou páni ministři tady a nedávají si jiná jednání v souvislosti s výkonem svých funkcí, tak má opozice, a to prosím pěkně upozorňuji, že kdokoliv, kterákoliv strana, která tady sedí v Poslanecké sněmovně, může být příště po volbách v opozici a může tento návrh potom využít i pro sebe - tak to, že to dáváme takto pružněji, znamená, že dáváme to na dobu, kdy tady ministři jsou. My jim vlastně dáváme možnost vyslechnout názory opozice, vyslechnout v interpelacích názory, požadavky a potřeby občanů. A znáte to - jednou slyšené lepší než třikrát čtené, také buď hned pružně, anebo posléze tak, jak to bude vyžadovat, reagovat a řešit ty problémy, které v rámci interpelací uslyší.

Nejsem si jist, jestli dobře slyšíte, co říkám, a proto znovu opakuji: Nikomu není souzeno, že bude vládnout do smrti. (Reptání a poznámky z lavic napravo.) Na věčné časy už tady kdysi bylo a netrvalo to na věčné časy, že? Takže ani občanské ani sociální demokracii, ba ani křesťanské demokracii ani nikomu jinému není dáno to, že nebude teď po volbách nebo kdykoliv jindy v opozici.

Já prosím, aby i třeba v zájmu toho, aby byl více slyšet hlas lidu v této Sněmovně prostřednictvím interpelací jako vážného institutu, tak abyste tento návrh podpořili. Ve druhém čtení je možné jej ještě případně o vaše připomínky dopilovat. A věřte, prospěje to nám všem. A vycházíme tím vstříc vládě, ať tu bude vládnout kdokoliv. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak probíhá obecná rozprava. Ještě se hlásí pan poslanec Exner. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, pane místopředsedo vlády, dámy a pánové, já bych chtěl Sněmovnu upozornit na jeden velmi důležitý bod předloženého návrhu zákona. Jde o to, že když se ministři nezúčastní ústní interpelace, tak prakticky je poslanec zbaven možnosti, aby mohl reagovat na jejich odpověď. Tato odpověď také potom není nijak zveřejněna a my navrhujeme jako předkladatelé jako řekněme určitou sankci pro neúčast ministra na ústních interpelacích to, že jestliže ministr není přítomen, je povinen odpovědět písemně. A v tomto případě se potom tato písemná odpověď projednává mezi písemnými interpelacemi ve čtvrtek dopoledne stejným postupem jako odpovědi na písemné interpelace. Tím pádem je možné o takové interpelaci vést rozpravu a zvedne se význam takové interpelace.

Domnívám se, že kdyby Sněmovna nestála o rozšíření času na interpelace, stát o to, aby ministr měl určitou sankci pro případ, že není ústním interpelacím přítomen, by vyžadovat měla. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ptám se, kdo dál. Nikdo se nehlásí do obecné rozpravy, tak bychom mohli obecnou rozpravu ukončit. Zazvoníme, protože bychom měli hlasovat.

Připomenu, že v rozpravě zazněl návrh pana poslance Chytky na zamítnutí předloženého návrhu. Prosím.

 

Poslanec Radim Chytka: Ano, pane místopředsedo, je tomu tak. Padl jeden jediný návrh, a to na zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tento návrh budeme hlasovat, jen co se všichni sejdou...

 

Budeme tedy hlasovat návrh na zamítnutí tohoto tisku 464.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zamítnout tento návrh, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 140. Přihlášeno 110, pro hlasovalo 45, proti 27. Takže ten návrh na zamítnutí neprošel. Zamítnutí nebylo provedeno.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat k projednání ústavněprávnímu výboru. Ptám se, jestli je ještě jiný návrh, než ten ústavněprávní výbor. Není-li, tak budeme hlasovat návrh na přikázání. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP