(Jednání pokračovalo v 11.53 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové a kolegyně, omlouvám zdržení, ale věřím, že se to celé vyjasnilo s návrhem na odročení a my bychom mohli hlasovat.

Pokračujeme ve schůzi. Prosím poslance, zpravodaje i navrhovatele, aby zasedli. Rozpravu jsme ukončili. Prosím zpravodaje, pana poslance Polanského, aby mě sledoval. Prosím o pozornost. Budeme hlasovat nejprve o návrhu na zamítnutí. Je tu návrh na odhlášení, takže vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili.

 

Budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí tohoto ústavního zákona.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 137, přihlášeno je 114, pro hlasovalo 46, proti 59. Návrh na zamítnutí byl zamítnut.

 

Můžeme pokračovat dále, takže se obracím na zpravodaje. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Polanský: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vzhledem k tomu, že neprošel návrh na zamítnutí, dávám další procesní návrh, aby se hlasovalo i o prodloužení lhůty na projednání věci o 30 dní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, přistoupíme k hlasování nejdříve o přikázání výboru. Tady je návrh na přikázání projednání ústavněprávnímu výboru. O tom bychom měli hlasovat nejdříve. O prodloužení lhůty budeme hlasovat potom. Ptám se, jestli někdo navrhuje ještě další výbor, který by měl tu věc projednat. Jestliže není návrh na jiný výbor, budeme hlasovat o přikázání ústavně právnímu výboru.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přikázání k projednání ústavněprávnímu výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 138, přihlášeno je 116. Proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat, přikázání bylo provedeno.

 

Dále je tu návrh na prodloužení lhůty o 30 dní.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro prodloužení lhůty k projednávání o 30 dní, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 139, přihlášeno je 116. Pro hlasovalo 107, proti 2. I toto bylo přijato.

 

Děkuji zpravodaji, děkuji i navrhovateli. Můžeme ukončit projednávání bodu číslo 38.

 

Máme tu další bod, kterým je

39.
Návrh poslanců Kateřiny Konečné a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 464/ - prvé čtení

Prosím, aby návrh uvedl zástupce navrhovatelů pan poslanec Koníček. Stanovisko vlády máme jako sněmovní tisk 464/1. Prosím pana poslance Koníčka, aby v prvém čtení tento návrh uvedl. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, když se podíváte na datum předložení tohoto návrhu, zjistíte, že zde leží od března roku 2008. V té době byla situace v Poslanecké sněmovně taková, že vláda úplně ignorovala jednání Poslanecké sněmovny, nechodila nejen na zasedání, ale ani na interpelace. Proto vznikla tato novela, která upravuje dobu a způsob interpelací na ministry. Jak vidíte za mnou, viděli jste dnes celé dopoledne i v průběhu včerejška, doba pohrdání Sněmovnou ze strany ministrů opět nastává, takže doba pro projednání této novely je ta správná.

Jakýmkoli úpravám při jednání na výboru se nebráníme, sami vidíte, že se s tím opravdu musí něco udělat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych teď požádal zpravodaje pro prvé čtení poslance Radima Chytku, jestli by se ujal slova.

 

Poslanec Radim Chytka: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, Poslanecká sněmovna se opravdu bude muset rozhodnout, zdali bude pracovat standardním způsobem, to znamená zdali bude projednávat zákona v prvém, druhém a třetím čtení, tyto zákony půjdou do výboru a my se jimi budeme zabývat zde v úterý, ve středu, ve čtvrtek a v pátek, tedy v týdnech, které jsou organizačním výborem schváleny pro jednání Poslanecké sněmovny, nebo zda budeme interpelovat. To je samozřejmě druhá možnost.

Přestože vím, že v tomto volebním období jednání nad zákonnými předlohami, nad některými zákony, byla velice komplikovaná, jsem pro to, abychom se pokusili pracovat standardním způsobem a projednávali zákony. Proto v obecné rozpravě navrhnu tuto novelu zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny zamítnout. Zapamatujme si, co tady řekl pan poslanec za navrhovatele. Tento sněmovní tisk sem doputoval v březnu roku 2008 a na jednání v prvém čtení přišel po roce a půl. Já myslím, že to je dostatečně pádný argument pro to, abychom pro interpelace nechali vyčleněný pouze čtvrtek odpoledne a nerozšiřovali interpelace na další dny, středu a pátek.

Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP