(11.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Probíhá otevřená rozprava v prvém čtení, takže se ptám, kdo se do ní hlásí. Nikdo už se do rozpravy nehlásí. V tom případě bych rozpravu ukončil.

Měli bychom hlasovat. Mě tady pan poslanec Exner upozorňoval, že je návrh na odročení od poslance Kasala. Já jsem ale zjistil, že návrh na odročení poslance Kasala byl podán 28. listopadu 2007 a my jsme na základě tohoto návrhu přerušili po ukončení obecné rozpravy a odročili projednávání tohoto bodu nejdříve do 31. května 2008 a tento bod se prostě dnes dostal na pořad. Jenom tím říkám, že návrh poslance Kasala se hlasoval. A právě to bylo to odročení, díky kterému se to posouvalo dál.

Kdybych to měl nyní zrekapitulovat, tak my bychom měli hlasovat o návrhu na zamítnutí - dívám se na zpravodaje - který tady byl podán.

Ještě pan poslanec Exner k tomuto problému, který jsem otevřel a který se týká procedury. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Opravdu jenom procedurálně. Pane místopředsedo, není to tak, jak jste uvedl. Pan místopředseda Kasal podal návrh na odročení do předání návrhu vlády k této věci. O tomto návrhu se nehlasovalo. Nehlasovalo se tehdy ani o návrhu pana poslance Moravy, jak už bylo zmíněno. Hlasovalo se ale o návrhu pana poslance Jičínského, který navrhl odročit do 31. května 2008, a toto hlasování dopadlo úspěšně, takže k takovému odročení došlo. O návrhu pana místopředsedy Kasala se ale nehlasovalo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Jenom je mně líto, že tady není pan poslanec Kasal, protože v této chvíli nemám, jak potvrdit informaci, že se o návrhu nehlasovalo.

Já to pravděpodobně teď sám nevyřeším, tak mi dovolte, abych udělal pauzu alespoň na... nevím... deset minut. (Návrhy z pléna na 15 minut.) Dokonce 15? Já udělám tedy pauzu do padesáti. V 11.50 bychom se sešli.

Prosím, ještě pan poslanec Jičínský. Možná že nám do toho vnese trochu jasno.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: To netvrdím, takovou sílu si nepřikládám, ale něco do diskuse nebo do úvahy před hlasováním bych vám chtěl říci.

Já jsem se zájmem zjistil, že v pořadu není návrh vlády na přímou volbu prezidenta. Ten návrh podán byl, existuje, má číslo tisku, ale ještě jsme se jím nezabývali. Doporučil bych tedy, to už jsem říkal, abychom tento návrh nezamítali, abychom v rámci přikázání výboru prodloužili lhůtu. Mezitím na příští schůzi lze projednat návrh vládní na přímou volbu prezidenta a posoudit je potom komplexně, protože jde o komplexní problematiku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Návrh na prodloužení lhůty ale nebyl podán v rozpravě. Nebyl podán?

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Nebyl, ale myslím, že vzhledem k tomu, že jste navrhl přerušení tohoto jednání, ještě nic nebrání tomu, aby před ukončením hlasování ještě mohl být podán, i v souvislosti s tím, pokud nebude návrh na zamítnutí přijat z přikázání výboru, ještě by mohl být podán návrh na prodloužení lhůty.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Tak tedy uděláme tu pauzu a zkusíme to vyřešit. Pokračovat budeme v 11 hodin 50 minut.

 

(Jednání přerušeno v 11.44 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP