(10.40 hodin)
(pokračuje Kohout)

Dohoda mezi Českou republikou a Republikou Slovinsko o ukončení platnosti Dohody mezi Českou republikou a Republikou Slovinsko o podpoře a ochraně investic byla sjednána ve zjednodušené formě tzv. výměnou verbálních nót. Navrhovaná nóta České republiky ze 7. ledna letošního roku a následující odpovědní nóta slovinské strany z 8. července letošního roku vytvořily dohodu, která vstoupí v platnost 30. den po datu druhé nóty oznamující ukončení vnitrostátní schvalovací procedury nezbytné pro vstup této dohody v platnost. K tomuto datu bude také ukončena platnost dohody mezi Českou republikou a Republikou Slovinsko o podpoře a ochraně investic, podepsaná dne 4. května 1993 v Praze. Verbální nóty byly sjednány v jazyce anglickém.

Vzhledem k tomu, že Česká republika se ztotožňuje se závěry Evropské komise ohledně další existence investičních dohod, a s ohledem na to, že ukončení platnosti této dohody nebude mít žádný negativní dopad na české investory ve Slovinsku, protože jejich ochrana je zabezpečena komunitárním právem a harmonizovanými právními předpisy obou zemí, doporučuji, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovila s předloženým návrhem souhlas.

Děkuji, paní předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane místopředsedo. Zpravodaje určeného pro prvé čtení pana poslance Daniela Reisiegela zastoupí opět předseda zahraničního výboru pan poslanec Hamáček. Byla jsem upozorněna, že bych měla nechat správně Sněmovnu rozhodnout o změně zpravodaje.

Dámy a pánové, zahajuji hlasování s pořadovým číslem 133. Kdo souhlasí s tím, aby se role ujal pan poslanec Hamáček? - Nedotázala jsem se, kdo je proti, nedosáhli jsme nadpoloviční většiny. Měla jsem vás nechat odhlásit před hlasováním. Dovolím si prohlásit uplynulé hlasování za zmatečné, neb jsem pominula žádost z pléna o jeho odhlášení, resp. o odhlášení vás a žádost o novou registraci. Odhlásím vás tedy a poprosím všechny přítomné, aby se znovu zaregistrovali. Budeme opakovat hlasování o změně zpravodaje. Děkuji vám.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 134. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby zpravodajem pro prvé čtení byl pan poslanec Hamáček. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 74 poslankyň a poslanců pro návrh 73. Vážený pane poslanče Hamáčku, prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, chtěl bych nejprve poděkovat Sněmovně za důvěru, i když až v opakovaném hlasování. Já si z toho rozhodně vezmu poučení a pokusím se polepšit.

Nyní k meritu věci. Jak jsem již avizoval ve svém předchozím vystoupení, čeká nás celá řada těchto obdobných ukončování smluv, tedy jak řekl již pan ministr, je to naprosto identický případ s obdobnou smlouvou s Maltou. Tudíž bezproblémový materiál. Doporučuji propustit do projednání v zahraničním výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu..., do které se nikdo nehlásí. Obecnou rozpravu končím. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Nikoli.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 135. Táži se, kdo souhlasí s takto navrženým přikázáním. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 77 poslanců pro 64, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Dokončili jsme projednávání bloku mezinárodních smluv v prvém čtení. Nyní budeme pokračovat v programu, a to v prvních čteních jednotlivých návrhů zákonů. Nejprve bychom se měli vrátit k přerušenému bodu 36. Je jím návrh poslanců Ondřeje Lišky, Kateřiny Jacques, Přemysla Rabase a Martina Bursíka na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 872. Ovšem pro omluvenou nepřítomnost zástupce předkladatelů pana poslance Lišky vám sděluji, že tento bod propadá.

 

Zabývat se budeme bodem následujícím.

38.
Návrh poslanců Zdeňka Jičínského, Jiřího Paroubka, Bohuslava Sobotky,
Michala Haška, Miloslava Vlčka, Lubomíra Zaorálka a dalších na vydání
ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon České národní rady
č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů
/sněmovní tisk 332/ - prvé čtení

Tímto sněmovním tiskem jsme se zabývali na 23. schůzi Poslanecké sněmovny, kdy jsme jej usnesením číslo 517 ze dne 28. listopadu 2007 přerušili po ukončení obecné rozpravy a odročili jsme jej podle § 63 odstavec 1 písmeno a) do 31. května 2008.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujali zástupci navrhovateli Zdeněk Jičínský a zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Marek Benda. Ovšem zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Marek Benda je taktéž řádně omluven z dnešního dopoledního jednání, současně je i předsedou ústavněprávního výboru, na kterého bych se v této situaci ráda obrátila, aby mi pomohl vyřešit otázku zpravodaje pro prvé čtení, což nemohu.

Dámy a pánové, současně si dovoluji zopakovat, že 28. listopadu 2007, respektive vám připomenout, že v obecné rozpravě byl podán návrh na zamítnutí této předlohy. Podal ho poslanec Jan Morava. Podle § 121 odstavec 2 jednacího řádu je ovšem tento návrh nehlasovatelný, ztratí-li poslanec mandát dle § 6 jednacího řádu. Nelze tedy projednat návrhy, které podal.

Dostala jsem informaci o tom, že pan kolega Polanský, člen ústavněprávního výboru, by byl ochoten se ujmout role zpravodaje. Taktéž se hlásí místopředseda poslaneckého klubu pan poslanec Jan Bürgermeister, kterému tímto udílím slovo.

 

Poslanec Jan Bürgermeister: Vážená paní předsedající, v zastoupení předsedy klubu ODS žádám o třicetiminutovou přestávku na jednání klubu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano. Vyhlašuji tedy pauzu pro přestávku na jednání poslaneckého klubu do 11.20 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.49 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP