(10.30 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Jan Kohout: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, předkládám Poslanecké sněmovně Parlamentu vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Protokol mezi Českou republikou a Bosnou a Hercegovinou o změně Dohody mezi Českou republikou a Bosnou a Hercegovinou o podpoře a ochraně investic, podepsané v Sarajevu 17. dubna 2002.

Česká republika přistoupila k renegociaci Dohody o podpoře a ochraně investic s Bosnou a Hercegovinou na základě článku 307 Smlouvy o založení Evropských společenství, podle kterého je Česká republika povinna uvést všechny své mezinárodněprávní závazky, do kterých vstoupila před svým členstvím v Evropské unii, do souladu s komunitárním právem. Výsledkem jednání je předložení protokolu, který v souladu s harmonizačními klauzulemi, které odsouhlasila Evropská komise, uvádí dohodu o ochraně investic s Bosnou a Hercegovinou do souladu s komunitárním právem.

Na základě návrhů předložených českou stranou a v souladu s harmonizačními klauzulemi byly v protokolu sjednány následující změny dohody.

Protokolem byl do dohody vnesen nový článek 3, na jehož základě budou obě smluvní strany oprávněny přijímat kroky na ochranu základních bezpečnostních zájmů, které vyplývají ze společných akcí nebo postojů Evropské unie nebo jiného regionálního integračního uskupení.

V původním článku 3 - Doložka nejvyšších výhod se vypouštějí existující odstavce 3 a 4 a nahrazují se novými odstavci 3 až 5, na jejichž základě bude rozšířena výjimka ze závazku národního zacházení a doložky nejvyšších výhod. V souladu s novými odstavci Česká republika nebude povinna poskytovat bosenským investorům a jejich investicím lepší zacházení, než které poskytuje investorům z Evropské unie nebo které poskytuje investorům ze třetích zemí na základě mezinárodních smluv uzavřených mezi Evropskou unií a příslušným třetím státem.

Protokolem byl také upraven článek 6 - Převody. Na úvod článku 6 odstavce 1 byla vložena klauzule, která České republice jako členu Evropského společenství umožní přijímat opatření v oblasti volného pohybu kapitálu a omezit volný převod plateb, aniž by tak porušovala závazky vyplývající z dohody o ochraně investic. Současně byl na žádost bosenské strany do článku 6 vložen nový odstavec 4, který výslovně potvrzuje platnost doložky nejvyšších výhod i pro převody při respektování výše uvedené výjimky pro opatření Evropského společenství.

Sjednáním protokolu se České republice podařilo dosáhnout plné slučitelnosti dohody o ochraně a podpoře investic s Bosnou a Hercegovinou s komunitárním právem, a proto doporučuji, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu vyslovila s tímto protokolem souhlas.

Děkuji, vážená paní předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Pan poslanec Dub má náhradní kartu číslo 2.

Slova se ujme zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Miloslav Soušek. Vážený pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dnes tady projednáváme souhlas s Dohodou mezi Českou republikou a Bosnou a Hercegovinou o ochraně investic. Já bych chtěl zdůraznit, že na základě článku 307 Smlouvy o založení Evropského společenství je Česká republika povinna uvést do souladu s právem Evropského společenství všechny své mezinárodněprávní závazky, do kterých vstoupila před svým členstvím v EU. Dále bych chtěl říci, že při konzultacích označila Evropská komise za nekompatibilní ty dohody o ochraně investic, které neumožňují v souladu s články 57, 59 a 60 aplikovat rozhodnutí Rady EU a přijmout ochranná opatření omezující volný pohyb kapitálu do a ze třetích zemí, pokud hrozí vážné obtíže při fungování hospodářské a měnové unie.

Předkládaná dohoda tak má tři články. Jeden článek hovoří o podpoře a ochraně investic, druhý článek o národním zacházení a doložce nejvyšších výhod. Zde bych chtěl říci, že z pohledu komunitárního práva je nezbytné do dohod o ochraně investic přijmout dostatečně širokou klauzuli, která by České republice umožnila poskytovat výhodnější zacházení jednak subjektům pocházejícím z ostatních členských států EU a dále subjektům ze třetích zemí, jimž je výhodnější zacházejí poskytováno na základě mezinárodních smluv uzavřených Evropským společenstvím se třetími zeměmi.

Vzhledem k tomu, že se jedná o smlouvu standardní, chtěl bych vás, kolegyně a kolegové, požádat o to, abyste svým souhlasem umožnili projednat tuto smlouvu v zahraničním výboru a následně i schválit ve druhém čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Obecnou rozpravu končím. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo z vás jiný návrh? Nemá.

Přistoupíme k hlasování s pořadovým číslem 132, které tímto zahajuji, a táži se, kdo souhlasí s navrženým přikázáním. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 111 poslankyň a poslanců pro návrh 71, proti nikdo. Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Bod

95.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Republikou Slovinsko o ukončení platnosti
Dohody mezi Českou republikou a Republikou Slovinsko o podpoře a ochraně investic,
podepsané dne 4. května 1993 v Praze, která byla sjednána výměnou nót
/sněmovní tisk 891/ - prvé čtení

Úvodní slovo má opět místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí pan Jan Kohout. Vážený pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Jan Kohout: Děkuji, vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, předkládám Poslanecké sněmovně vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Republikou Slovinsko o ukončení platnosti Dohody mezi Českou republikou a Republikou Slovinsko o podpoře a ochraně investic podepsané 4. května 1993 v Praze, která byla sjednána výměnou nót.

Jedná se o obdobnou situaci, jako byla v případě Malty, úplně stejný případ. Ke sjednání dohody ukončující platnost původní dohody na ochranu investic se Slovinskem došlo na základě doporučení Evropské komise v rámci výroční zprávy hospodářského a finančního výboru o volném pohybu kapitálu za rok 2006, týkající se toho, aby členské státy Evropské unie zvážily další platnost dohody o ochraně a podpoře investic uzavřených mezi členskými státy navzájem. Důvody tohoto doporučení jsou následující: obsah bilaterálních investičních dohod zčásti náleží do působnosti Evropské unie, jejíž právní úprava má přednost před úpravou podle dohod o ochraně investic uzavřených mezi členskými státy. Nejasné právní prostředí v oblasti investic může způsobit nepřehlednou situaci při výkladu a použití dvoustranných investičních dohod.

Z pohledu České republiky lze konstatovat, že po vstupu České republiky do Evropské unie se staly dohody o ochraně a podpoře investic uzavřené mezi členskými státy Evropské unie nadbytečnými. Vnitrostátní právo členských zemí EU a komunitární právo zajišťují i investorům z ostatních členských zemí úroveň ochrany investic srovnatelnou se zárukami vyplývajícími z dvoustranných investičních dohod, s výjimkou možnosti zahájit proti hostitelskému státu mezinárodní rozhodčí řízení.

S ohledem na doporučení Evropské komise a na shora uvedené důvody schválila vláda České republiky usnesením číslo 853 ze dne 8. července 2008 postup při ukončování platnosti dohod o ochraně a podpoře investic, které Česká republika uzavřela s členskými státy Evropské unie. V návaznosti na schválený postup doporučila vláda České republiky usnesením číslo 1529 ze dne 1. prosince 2008 prezidentu republiky, aby zmocnil ministra zahraničních věcí ke sjednání smluv o změně a ukončení platnosti dohod o podpoře a vzájemné ochraně investic, které Česká republika uzavřela s členskými státy EU, a to formou výměny verbálních nót. Ve smyslu shora uvedeného rozhodnutí vlády České republiky byla Slovinsku zaslána nóta ze dne 7. ledna 2009, ve které Česká republika navrhla ukončit platnost dohody mezi Českou republikou a Republikou Slovinsko o podpoře a ochraně investic. Česká republika zároveň navrhla vyloučit aplikovatelnost tzv. ochranné lhůty upravené v článku 13 odstavcem 3 dohody. Slovinsko nótou ze dne 8. července 2009 návrh na ukončení platnosti dohody o podpoře a ochraně investic formou dohody přijalo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP