(10.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Jan Bauer. Vážený pane poslanče Bauere, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážená paní místopředsedkyně, milé dámy a pánové, předpokládám bezproblémové projednání tohoto sněmovního tisku jak tady na půdě Poslanecké sněmovny, tak na půdě příslušného výboru. Myslím si, že všechny podstatné náležitosti tohoto sněmovního tisku zmínil pan ministr zahraničních věcí, a proto si vás dovoluji požádat, abychom propustili tento sněmovní tisk do druhého čtení a zároveň přikázali zahraničnímu výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, vážený pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Obecnou rozpravu tedy končím. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru zahraničnímu. Má někdo jiný návrh? Nemá. Přistoupíme k hlasování.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 130. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 108 poslankyň a poslanců pro návrh 75, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Přistoupíme k projednávání bodu 93. Je jím

93.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Maltou o ukončení platnosti
Dohody mezi Českou republikou a Maltou o podpoře a vzájemné ochraně investic,
podepsané dne 9. dubna 2002 ve Valletě, která byla sjednána formou výměny nót
/sněmovní tisk 881/ - prvé čtení

Úvodní slovo opět přednese místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí pan Jan Kohout. Vážený pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Jan Kohout: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, předkládám Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky vládní návrh, kterým se žádá Parlament České republiky o vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody mezi Českou republikou a Maltou o ukončení platnosti Dohody mezi Českou republikou a Maltou o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsané dne 9. dubna 2002 ve Valletě, která byla sjednána formou výměny nót.

Česká republika předložila Maltě návrh na ukončení platnosti česko-maltské investiční smlouvy v návaznosti na doporučení Evropské komise, která v rámci výroční zprávy hospodářského a finančního výboru o volném pohybu kapitálu za rok 2006 doporučila členským státům unie, aby zvážily další platnost dohod o ochraně a podpoře investic uzavřených mezi členskými státy navzájem. Důvodem tohoto doporučení je především skutečnost, že se obsah investičních dohod částečně překrývá s komunitárním právem, které má před mezinárodněsmluvní úpravou přednost. Ke kolizi těchto úprav by mohlo dojít kupříkladu v případě sporu mezi investorem a členským státem unie, kdy by investor mohl žalovat členský stát v arbitrážním řízení dle investiční dohody, nebo spor předložil vnitrostátnímu soudu s využitím působnosti Soudního dvora Evropských společenství.

Po vstupu České republiky do unie se staly dohody o ochraně a podpoře investic uzavřené mezi členskými státy EU nadbytečnými. Vnitrostátní právo členských zemí unie a komunitární právo zajišťují investorům z ostatních členských zemí úroveň ochrany investic srovnatelnou se zárukami vyplývajícími z dvoustranných investičních dohod, s výjimkou možnosti zahájit proti hostitelskému státu mezinárodní rozhodčí řízení. Ukončením platnosti těchto dohod proto ochrana investorů nebude nijak dotčena. Nepředpokládá se ani negativní dopad na objem investic unijních investorů do České republiky. Členské státy původní patnáctky nemají mezi sebou až na dvě výjimky uzavřeny žádné dohody o ochraně a podpoře investic.

S ohledem na doporučení Evropské komise a shora uvedené důvody schválila vláda České republiky usnesením číslo 853 ze dne 8. července 2008 postup při ukončování platnosti dohod o ochraně a podpoře investic, které Česká republika uzavřela s členskými státy Evropské unie. V návaznosti na schválený postup doporučila vláda České republiky usnesením číslo 1529 ze dne 1. prosince 2008 prezidentu republiky, aby zmocnil ministra zahraničních věcí ke sjednání smluv o změně a ukončení platnosti dohod o podpoře a vzájemné ochraně investic, které Česká republika uzavřela s členskými zeměmi EU výměnou verbálních nót. V souladu se schváleným postupem předložila Česká republika počátkem roku 2009 Maltě a dalším smluvním partnerům příslušných dvoustranných investičních smluv návrh na ukončení jejich platnosti dohodou. Malta návrh na ukončení platnosti dohody o podpoře a vzájemné ochraně investic formou dohody přijala. Česká republika a Malta se rovněž dohodly, že vyloučí aplikovatelnost takzvané ochranné lhůty upravené v článku 12 odstavec 3 dohody.

Malta v souvislosti s vyloučením použití ochranné lhůty konstatovala, že jakákoliv případná práva nebo oprávněná očekávání smluvních stran jednajících v souladu s investiční dohodou před ukončením její platnosti budou respektována v rámci acquis Evropské unie. Česká republika s tímto návrhem vyslovila souhlas, neboť vztahy mezi Českou republikou a Maltou jakožto členů EU jsou upraveny komunitárním právem. Ke dni ukončení platností dohody se tedy na existující investice nebude po dobu dalších deseti let vztahovat ochrana podle česko-maltské investiční dohody. Zrušení desetileté ochranné lhůty eliminuje riziko případného mezinárodního rozhodčího řízení, které by mohl investor jedné smluvní strany zahájit proti druhé smluvní straně po dobu dalších deseti let od ukončení platnosti investiční dohody.

Dohoda mezi Českou republikou a Maltou o ukončení platnosti Dohody mezi Českou republikou a Maltou o podpoře a vzájemné ochraně investic byla sjednána ve zjednodušené formě takzvanou výměnou verbálních nót. Maltská nóta ze 17. března letošního roku konstatující použití komunitárního práva na práva smluvních stran, která byla reakcí na navrhovanou nótu České republiky z 5. ledna letošního roku, a následující odpovědní nóta české strany ze dne 2. dubna 2009 vytvořily dohodu, která vstoupí v platnost třicátý den po datu druhé nóty, oznamující ukončení vnitrostátní schvalovací procedury nezbytné pro vstup této dohody v platnost. K tomuto datu bude také ukončena platnost Dohody mezi Českou republikou a Maltou o podpoře a vzájemné ochraně investic z 9. dubna 2002. Verbální nóty byly sjednány v jazyce anglickém.

S návrhem na ukončení platnosti bilaterální investiční smlouvy zatím vyslovila souhlas rovněž Itálie, dále Slovinsko, Dánsko a Estonsko.

Vzhledem k tomu, že se Česká republika ztotožňuje se závěry Evropské komise ohledně další existence investičních dohod, a s ohledem na to, že ukončení platnosti této dohody nebude mít žádný negativní vliv na české investory na Maltě a naopak, protože jejich ochrana je dostatečně zabezpečena komunitárním právem a harmonizovanými právními předpisy obou zemí, doporučuji, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyjádřila s předloženým návrhem souhlas.

Děkuji, paní předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Zpravodajku pro první čtení paní poslankyni Konečnou, která je řádně omluvena, zastoupí předseda zahraničního výboru pan poslanec Hamáček. Vážený pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, pan ministr velmi obsáhle objasnil proces, kterým dochází k ukončování platnosti dohod o podpoře a vzájemné ochraně investic, které má Česká republika sjednány s členskými státy Evropské unie. Toto není první případ, a předpokládám, ani poslední v této oblasti, kterým se zde budeme zabývat. Já to vidím jako naprosto bezproblémový proces a doporučuji propustit tento dokument do zahraničního výboru, který by k tomu měl dát své stanovisko, a posléze i do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji a otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Obecnou rozpravu tedy končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo z vás jiný návrh? Není tomu tak.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 131. Táži se, kdo souhlasí s přikázáním výboru zahraničnímu. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 109 poslankyň a poslanců pro návrh 73, proti nikdo. Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Přikročíme k bodu 94. Je jím

94.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Protokol mezi Českou republikou a Bosnou a Hercegovinou
o změně Dohody mezi Českou republikou a Bosnou a Hercegovinou
o podpoře a ochraně investic podepsané dne 17. dubna 2002 v Sarajevu
/sněmovní tisk 890/ - prvé čtení

Úvodní slovo přednese opět ministr zahraničních věcí a místopředseda vlády pan Jan Kohout. Vážený pane místopředsedo, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP