(10.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane poslanče. Přeje si někdo další vystoupit v této rozpravě? Ne. Končím obecnou rozpravu.

Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 886 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 125. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 112 poslankyň a poslanců pro návrh 91, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Končím podrobnou rozpravu. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslance Waltra Bartoše na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 886."

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 126. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 110 poslankyň a poslanců pro návrh 96, proti 2. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Přikročíme k bloku mezinárodních smluv. Prvním bodem je

90.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Návrh na přijetí změn Dohody o Mezinárodním měnovém fondu
vyplývajících z Rezoluce Rady guvernérů Mezinárodního měnového fondu
č. 63-2 o reformě kvót a Rezoluce Rady guvernérů Mezinárodního měnového fondu
č. 63-3 o rozšíření investičního mandátu
/sněmovní tisk 866/ - prvé čtení

Prosím, aby úvodní slovo přednesl místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí pan Jan Kohout. Vážený pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Jan Kohout: Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, děkuji za slovo. Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky předkládám k vyslovení souhlasu s ratifikací vládní návrh změn Dohody o Mezinárodním měnovém fondu vyplývajících z rezolucí přijatých Radou guvernérů Mezinárodního měnového fondu. Tento návrh na změnu dohody je odpovědí na požadavek jeho členských zemí provést reformu. Jedná se o dva zásadní okruhy, které aktualizaci nyní platné Dohody o Mezinárodním měnovém fondu vyžadují. Jde o reformu kvót a o rozšíření investičního mandátu Mezinárodního měnového fondu.

Přijetí výše uvedených změn dohody má z právního hlediska povahu změny mezinárodní smlouvy prezidentské kategorie. V prvé řadě jde o reformu kvót, se kterými jsou spjata hlasovací práva jednotlivých zemí. Reforma kvót, jak ji přijala Rada guvernérů fondu 28. dubna 2008, je především výsledkem snahy zemí ze skupiny nově vznikajících tržních ekonomik a nízkopříjmových zemí o jejich adekvátní zastoupení. V rámci této reformy se České republice zvýší její kvóta z dosavadních 819,3 mil. SDR na 1 mld. 2,2 mil. SDR. V relativním vyjádření stoupne podíl naší kvóty a hlasovací síla z 0,38 % na 0,42. Je samozřejmé, že tato změna přinese i další zdroje Mezinárodnímu měnovému fondu. Navýšení kvóty bude splaceno jednak hotově, což provede Česká národní banka, jednak vystavením vlastní směnky, jejímž výstavcem bude opět Česká národní banka.

Druhá změna dohody se týká rozšíření investičního mandátu fondu, což znamená uvolnění pravidel pro investování a lepší možností získávání zdrojů na finančních trzích. Navrhovaná změna představuje rozšíření možností a větší flexibilitu fondu při poskytování pomoci zemím postiženým krizí.

Tyto navrhované změny nebudou mít dopad na státní rozpočet. Obě změny jsou na sobě nezávislé, přijetí jedné z nich neznamená, že musí být přijata změna druhá. Pro zjednodušení ratifikačního procesu jsou tyto změny nicméně předkládány společně.

Závěrem bych chtěl podtrhnout fakt, že v rámci Evropské unie se na realizaci uvedených změn dohodly všechny členské státy a že jejich snahou je co nejvíce realizaci reformy urychlit. Doporučuji proto, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovila s tímto návrhem souhlas.

Děkuji, paní předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Petr Wolf. Vážený pane poslanče Wolfe, máte slovo.

 

Poslanec Petr Wolf: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, plně se ztotožňuji s tím, co bylo řečeno ústy pana ministra, a doporučuji danou dohodu odsouhlasit a propustit do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Hlásí se do této rozpravy někdo? Nikoliv. Obecnou rozpravu končím.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo z vás jiný návrh? Pan kolega Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, pane místopředsedo vlády, tato norma je z hlediska zahraničního výboru spíše normou technickou. Jde tam především o peníze. Chtěl bych poprosit Poslaneckou sněmovnu, aby souhlasila s přidělením toho tisku k projednání také rozpočtovému výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Další návrh? Není.

 

Nejprve přikročíme k hlasování o přikázání výboru zahraničnímu.

Bude to hlasování s pořadovým číslem 127, které tímto zahajuji, a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 107 poslankyň a poslanců pro návrh 70, proti nikdo. Tento návrh byl schválen.

 

Nyní rozhodneme o přikázání výboru rozpočtovému, a to v hlasování s pořadovým číslem 128, které tímto zahajuji, a táži se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 106 poslankyň a poslanců pro návrh 62, proti 2. I tento návrh byl schválen. Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu a výboru rozpočtovému.

 

Přikročíme k projednání bodu

91.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Bezpečnostní smlouva mezi vládou České republiky a vládou
Řecké republiky o vzájemné ochraně vyměněných utajovaných informací
/sněmovní tisk 867/ - prvé čtení

Prosím, aby úvodní slovo přednesl místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí pan Jan Kohout. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Jan Kohout: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, návrhy na sjednání mezinárodních smluv tohoto druhu jsou připravovány pouze s těmi státy, u kterých vznikla nebo v budoucnosti se lze důvodně domnívat, že vznikne potřeba výměny utajovaných informací.

Současné politické, ekonomické i kulturní vztahy mezi Českou republikou a Řeckem lze označit za velmi dobré. Oba státy spolupracují v rámci OSN, NATO, OBSE, Rady Evropy, OECD, WTO, Mezinárodního měnového fondu. Jsme spolu členy Severoatlantické aliance i Evropské unie. Vzhledem k podobnosti zahraničněpolitických cílů v určitých oblastech a neexistenci třecích ploch ve vzájemných vztazích se spolupráce obou států bude i nadále vyvíjet v souladu s nastaveným trendem. Lze tedy uvažovat, že bilaterální spolupráce může v budoucnu vyžadovat i výměnu utajovaných informací. Sjednání smlouvy o výměně a vzájemné ochraně se v tomto kontextu jeví jako výhodné pro obě strany. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP