(9.40 hodin)
(pokračuje Petr)

Pan ministr tady vyjmenoval rozsah subjektů, kterých se to bude týkat. Ten zákon, jeho realizace nebude tak úplně jednoduchá a laciná. Vyžádá si asi 480 milionů, ale to od výrobců, prodejců; nebude tento zákon potřebovat žádné výdaje ze státního rozpočtu.

Zákon představuje a v podstatě říká, že každá výbušnina, i její nejmenší balení, stejně jako pomůcky pro roznět, musí být označeny způsobem, který je stanoven v tomto zákoně. Nemusí být označovány výbušniny, které se připravují přímo na místě jejich použití, anebo ty výbušniny, které se přepravují v dopravních nádobách pro okamžité použití.

Pokud se týká toho číselně abecedního kódu, tak jenom pro zajímavost: první dvě čísla budou označovat stát původu, další tři čísla budou subjekty v České republice, které vyrábějí, distribuují a prodávají výbušniny, další čtyři čísla jsou technické údaje a zbytek jsou, řekl bych, návody pro použití.

Jelikož se jedná o ryze technicistní normu, jak tady požádal pan ministr, i já doporučuji, aby byl zákon postoupen do dalšího čtení a byl přidělen hospodářskému výboru. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, vážený pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ani z místa si do této rozpravy nepřeje nikdo zapojit. Ne, není tomu tak. Obecnou rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k přikázání výborům k projednání. Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru. Má někdo z vás jiný návrh? Nikoliv.

 

Budeme tedy hlasovat, a to v hlasování s pořadovým číslem 121, které tímto zahajuji, a táži se vás, kdo souhlasí s navrženým přikázáním hospodářskému výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 110 poslankyň a poslanců pro návrh 79, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru.

 

Přikročíme k projednávání bodu

22.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím
nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se stanoví požadavky
na akreditaci a dozor nad trhem, týkající se uvádění výrobků na trh
/sněmovní tisk 907/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr průmyslu a obchodu pan Vladimír Tošovský. Vážený pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr průmyslu a obchodu vlády ČR Vladimír Tošovský Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, důvodem předložení návrhu zákona je adaptace právního řádu k zajištění přímé aplikace nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropského společenství č. 765 z roku 2008. Navrhované změny se týkají pravidel pro akreditaci, dozor nad trhem, kontrolu výrobků ze třetích zemí a označování výrobků CE, aby bylo zajištěno, že výrobky, na které se vztahuje volný pohyb zboží v rámci Evropského společenství, zachovávají vysokou úroveň ochrany veřejného zájmu, jako je ochrana zdraví, spotřebitele, životního prostředí.

Návrh zákona mění v odpovídajícím rozsahu příslušné právní předpisy pro potřeby přímé aplikace uvedeného nařízení. Jedná se konkrétně o zákon o technických požadavcích na výrobky, zákon o rostlinolékařské péči, zákon o hnojivech, zákon o obecné bezpečnosti výrobků a zákon o České obchodní inspekci.

Vzhledem k tomu, že se jedná o normu ve své podstatě technického rázu, která přizpůsobuje náš právní řád přímo použitelnému právnímu předpisu Evropského společenství, dovoluji si požádat o pokud možno rychlé projednání tohoto návrhu, a to zejména s ohledem na skutečnost, že citované nařízení Evropského společenství nabývá účinnosti již 1. lednem 2010.

Vážené dámy, vážení pánové, děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Gabriela Kalábková. Vážená paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Gabriela Kalábková: Děkuji, paní místopředsedkyně, za udělení slova. Stejně tak děkuji panu ministrovi za seznámení nás s obsahem předmětného materiálu. Vzhledem k tomu, že jsme s obsahem byli seznámeni, nebudu opakovat to, co zaznělo z úst pana ministra. Mohu potvrdit podle toho, jak jsem si navrhovaný materiál studovala, že se skutečně jedná o čistou aplikaci evropského nařízení. Návrh splňuje všechny nutné legislativní náležitosti, a proto jej navrhuji bez problémů propustit do dalšího čtení a k projednání ve výborech.

Vzhledem k tomu, že, jak již zaznělo, je třeba, aby byla tato norma přijata tak, aby mohla začít platit od 1. ledna následujícího roku, navrhuji v tuto chvíli zkrácení lhůty pro projednání na 14 dnů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Obecnou rozpravu tedy končím. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výboru, respektive výborům a následně na zkrácení lhůty k projednání ve výborech. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru hospodářskému. Má někdo z vás jiný návrh?

Pane poslanče, prosím, máte slovo. Pan poslanec Petrů.

 

Poslanec Jiří Petrů: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, jak již nás pan ministr seznámil, tisk 907 obsahuje také v části druhé změnu zákona o rostlinolékařské péči a v části třetí změnu zákona o hnojivech. Proto doporučuji, aby byl tento zákon projednán také v zemědělském výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, a i v tomto výboru zkrácena lhůta k projednání na 14 dnů, jak navrhla paní zpravodajka, o čemž budeme hlasovat následně. Další přikázání výborům k projednání nezazní, nezaznělo. Přikročíme tedy k jednotlivým hlasováním.

 

Nejprve rozhodneme o přikázání výboru hospodářskému.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 122. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 109 poslankyň a poslanců pro návrh 78, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat přikázáním k projednání výboru zemědělskému.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 123. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 109 poslankyň a poslanců pro návrh 69, proti 3. I tento návrh byl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat zkrácením lhůty k projednání v těchto dvou výborech, a to na 14 dnů.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 124 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 109 poslankyň a poslanců pro návrh 79, proti nikdo. I tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že předložený tisk byl přikázán k projednání výboru hospodářskému a výboru zemědělskému a lhůta pro projednávání ve výborech zkrácena na 14 dnů.

 

Přikročíme k dalšímu pevně zařazenému bodu. Je jím bod

37.
Návrh poslance Waltera Bartoše na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících
a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 886/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení dle § 90 odst. 2. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 886/1. Současně si vás dovoluji informovat, že k návrhu zákona připojil svůj podpis i pan poslanec Petr Bratský, který nyní za navrhovatele tento zákon uvede.

Vážený pane poslanče Bratský, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP