Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
1. října 2009 v 9.07 hodin
Přítomno: 116 poslanců
 

 

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, není již na co čekat. Zahajuji třetí jednací den 62. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás zde vítám.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní.

Na úvod vám sdělím, že o omluvení své neúčasti na dnešních jednáních požádali tito poslanci: pan poslanec Ondřej Liška, pan poslanec - bez důvodu, pan poslanec Bartoš Walter - zahraniční cesta, pan poslanec Benda, kterého zde ovšem vidím, takže omluva je zrušena. (Reakce z lavic.) Nevidím, z dopoledního jednání. Pan poslanec Petr Červenka z důvodů zdravotních, paní poslankyně Anna Čurdová - zahraniční cesta, paní poslankyně Zuzana Domesová - důvody osobní, paní poslankyně Eva Dundáčková - zahraniční cesta, pan poslanec Vladimír Hink - důvody rodinné, pan poslanec Miroslav Kalousek, paní poslankyně Kateřina Konečná - zahraniční cesta, pan poslanec Miroslav Krajíček, pan poslanec Tomáš Kvapil ze zdravotních důvodů, pan poslanec Zdeněk Maršíček z pracovních důvodů, pan poslanec Miloš Melčák - zahraniční cesta, paní místopředsedkyně Miroslava Němcová - zahraniční cesta, pan poslanec Petr Pleva - důvody zdravotní, pan poslanec Přemysl Rabas, pan poslanec Aleš Řebíček, pan poslanec Pavel Severa - taktéž zdravotní důvody, pan poslanec Ladislav Skopal - zahraniční cesta, pan poslanec Evžen Snítilý, paní poslankyně Hana Šedivá - zahraniční cesta, pan poslanec Václav Šlajs - důvody zdravotní, a paní poslankyně Jitka Vojtilová.

Z členů vlády potom pan ministr Šebesta, pan premiér Fischer, pan vicepremiér Barták, pan ministr financí Janota, paní ministryně Jurásková. Upozorňuji, že pan premiér Fischer pouze z dopoledního jednání. Paní ministryně Kovářová taktéž z dopoledního jednání, pan ministr Miko, pan ministr Pecina, pan ministr Riedlbauch a pan ministr Šimerka. To je důležité zejména pro ty z vás, kteří mají v úmyslu podávat ústní interpelace.

Nejprve bych vás chtěla informovat o návrhu, který vzešel z včerejšího jednání organizačního výboru. Organizační výbor navrhuje rozšířit stávající pořad 62. schůze o návrhy smluv v prvém čtení. Jedná se o návrhy, které mají splněny zákonné lhůty, tedy o sněmovní tisky 866, 867, 868, 881, 890 a 891. Organizační výbor je chce zařadit na dnešní dopolední jednání, a to jako čtvrtý až devátý bod za již pevně zařazené body. O tomto rozhodneme, až vyčerpáme všechny návrhy ke změně schváleného pořadu.

Já jako prvního požádám pana kolegu Petra Bratského, aby přednesl svůj návrh. Pane poslanče Bratský, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bratský: Dobré ráno. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych vás požádal o zařazení na dnešní den jako první čtení po pevně zařazených bodech zákona pod číslem 886, zákon o pedagogických pracovnících, první čtení.

Krátce bych to zdůvodnil tím, že na tento zákon pedagogická veřejnost velice čeká. Je tam návrh na čtení v devadesátce. Většina politických klubů se shoduje v tom, že tento zákon je potřebný, a byli bychom rádi, aby byl projednán opravdu dnes, aby byl projednán na této schůzi, aby nedošlo k prodlevám.

Zároveň mi dovolte, abych požádal o vyřazení bodu číslo 84, návrh loterijního zákona senátora Novotného, s krátkým zdůvodněním, že tam je negativní stanovisko vlády s poukázáním na legislativní chyby a Ministerstvo financí připravuje nový loterijní zákon, který by do konce roku měl pan ministr Janota předložit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče, setrvejte ještě vteřinku u řečnického pultu. Já jsem přednesla návrh organizačního výboru, který si přeje zařadit pět mezinárodních smluv jako čtvrtý až devátý bod. Tedy váš návrh by se jednal po těchto v případě, že schválíme rozhodnutí organizačního výboru, respektive jeho návrh, jako desátý bod - nebo si přejete přeskočit mezinárodní smlouvy a projednávat váš tisk jako bod čtyři?

 

Poslanec Petr Bratský: Ano, děkuji za upozornění. Přesně to si přeji. Jako čtvrtý bod dnes před smlouvy, protože je velmi důležitý na rozdíl od smluv.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, děkuji vám. Nyní požádám pana poslance Robina Böhnische, aby přednesl svůj návrh.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Dobré ráno, vážená paní předsedkyně. Dámy a kolegové, já bych si také dovolil požádat o přeřazení a pevné zařazení jednoho bodu, a to prvního čtení tisku 809, což je bod 65 aktuálně platného programu naší schůze. Je to návrh zákona o kompenzaci za ztrátu zaměstnání z politických důvodů v letech 1948 až 1989. Navrhoval bych toto zařazení na zítra jako druhý pevně zařazený bod po bloku třetích čtení, tedy za bod 88.

Víte, že o podobnou věc nežádám často, ale jde o záležitost, která se dotýká lidí velmi starých, nevím, jak kulantněji to říct, a schválení tohoto zákona by bylo žádoucí ještě do konce tohoto roku, abychom stihli v rozumné době legislativní proces. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP