(11.10 hodin)
(pokračuje Hovorka)

Ruší se pravomoc ministerstva pro etickou komisi při klinických zkouškách. Snižuje se úroveň, ale i odpovědnost za klinické zkoušky, možnost účelového jmenování členů etické komise a převádí se opět pod Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Ruší se také vyhláška Ministerstva zdravotnictví, kterou byly stanoveny podmínky prodeje zdravotnických prostředků, čili stává se z toho jakási samoobsluha pro zdravotnické prostředky. Podle mě se jedná o prostor pro dobré korupční prostředí, které nahrává výrobcům a distributorům zdravotnických prostředků, supermarketům, benzinovým pumpám apod. A také se objevuje možnost shromažďovat veškerá data v tzv. národním zdravotnickém informačním systému bez dalšího omezení, tedy opět možnost vstupu soukromého subjektu do této činnosti, podobně jako u léků. A víme, že tam zasáhl až Úřad pro ochranu osobních údajů.

Z těchto uvedených důvodů, přes to, co tady citovala paní ministryně, já navrhuji zamítnutí tohoto zákona v prvním čtení. Pokud se chceme seriózně bavit o tom, jak kategorizovat léčivé přípravky, jsme k tomu připraveni, ale nemůže se to dít takovýmto netransparentním způsobem. A já skutečně varuji před dopady přijetí tohoto zákona v tomto původním znění.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji, pane poslanče. Do rozpravy se hlásí paní ministryně. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Děkuji pěkně. Nebudu všechny zdržovat, jenom chci říci, že za Ministerstvo zdravotnictví garantuji, že odkaz na všechny evropské normy je v režimu platných evropských norem. To za prvé.

A za druhé, spekulace nebo dovození, která tady naznačoval pan poslanec, já za sebe odmítám. Velmi bych prosila, aby v řádném legislativním procesu, kdy je možnost projednat tuto normu ve výborech a přijmout určité pozměňovací návrhy, tak bych se moc přimlouvala za to, aby tato norma byla puštěna dál, i přesto, že mohu připustit, že v diskusích bude potřeba nějaká úprava, nicméně vzhledem k termínům, které nám hrozí, by bylo podle mého názoru velmi nešťastné ji v prvním čtení zamítnout. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní ministryně. Znovu se hlásí pan poslanec Hovorka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane předsedo, vážená paní ministryně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já skutečně nechci způsobovat problémy České republice v souvislosti se sankcemi EU, ale není možné používat tento argument k tomu, aby se předkládala norma, která není řádně projednána v připomínkovém řízení. Já jsem položil dotaz, jestli tento zákon prošel standardním, nebo alespoň nestandardním připomínkovým řízením. Na to jsem nedostal odpověď.

A dále chci ještě říct, že pokud by neprošel můj návrh na zamítnutí, tak v tom případě navrhnu prodloužení lhůty pro projednání tohoto zákona o 60 dnů. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Znovu paní ministryně se hlásí. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Vážený pane předsedající, vážení páni poslanci, paní poslankyně, omlouvám se, že jsem neodpověděla panu poslanci. Vládní návrh zákona samozřejmě prošel připomínkovým řízením.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan poslanec Hovorka má slovo. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Jenom krátce bych se chtěl zeptat, jestli víme o tom, komu tento návrh zákona byl zaslán nebo s kým byl projednán. To by ještě mělo tady zaznít.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále se do rozpravy hlásí pan poslanec Němec. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové, já musím kolegu Hovorku podpořit. Mě velmi mrzí, že tady máme vládu, která nemá politický mandát. Já jsem od ní čekal, že naopak se bude snažit některé věci řešit nezaujatě a trošku věcně, ale musím říct, že mě velmi mrzí, že ona přejímá praktiky bývalé vlády. Opravdu vyzývám k tomu, abychom tyto normy projednávali tak, jak se mají projednávat v řádném procesu, aby bylo připomínkové řízení tak, jak běžně probíhá. Když jsem tento návrh četl, tak se můžu s podstatnou částí námitek kolegy Hovorky ztotožnit. Opravdu vyzývám vládu, aby trošku zbrzdila, abychom se nezaklínali Evropskou unií, protože ne vždycky evropská směrnice obsahuje potom přesně to, co my máme v návrhu obsaženo, a zaklínáme se tím, že to tam musí být z důvodu norem EU. Prosím, trošičku zpomalme a podívejme se na to věcně. Tato vláda by měla mít věcný mandát a opravdu nesnažme se touto Sněmovnou tlačit narychlo něco, co může potom způsobit velké problémy. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásila paní ministryně. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Vážený pane předsedající, chci říci, že nemám po ruce seznam osob a připomínkových míst, kterým tato norma šla k připomínkám. Ten samozřejmě dodám. To za prvé.

A za druhé. Já tuto normu netlačím žádným nestandardním způsobem. Předpokládám, že projde prvním čtením a následuje další standardní legislativní proces. A velmi mě mrzí poznámka pana poslance, který hovořil přede mnou. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní ministryně. Táži se, jestli se někdo dále hlásí do rozpravy. Není tomu tak, proto obecnou rozpravu končím. Zeptám se paní ministryně na závěrečné slovo, jestli chce. Nechce. Paní zpravodajka? Také nechce.

Paní zpravodajko, zaznělo v obecné rozpravě něco, co bychom měli hlasovat?

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo, pane předsedající. V rozpravě zazněl návrh na zamítnutí a v případě, že by nebyl přijat, pak prodloužení projednávání o 60 dnů.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní zpravodajko. Budeme tedy hlasovat o návrzích. Jako první budeme hlasovat o zamítnutí předloženého návrhu. Zazvoním a chvíli počkám, abych umožnil poslancům, kteří chtějí hlasovat, vrátit se do jednacího sálu.

 

Nyní zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí této předlohy? Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 89 z přítomných 154 poslankyň a poslanců pro návrh 17, proti 54. Tento návrh nebyl schválen.

 

Nyní budeme hlasovat o prodloužení projednávání ve výborech o 60 dnů.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 90 z přihlášených 154 poslankyň a poslanců pro návrh 50, proti 43. I tento návrh byl zamítnut.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro zdravotnictví. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh neregistruji.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro zdravotnictví, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 91 z přítomných 154 poslankyň a poslanců pro návrh 128, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro zdravotnictví.

 

Končím bod číslo 20. Budeme pokračovat dalším bodem a je jím bod číslo

61.
Návrh poslanců Soni Markové, Milana Bičíka, Vojtěcha Filipa, Pavla Kováčika,
Milady Halíkové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb.,
o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 793/ - prvé čtení

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 793/1. Prosím, aby za navrhovatele předložený návrh uvedla poslankyně Soňa Marková. Paní poslankyně, prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP