(10.50 hodin)
(pokračuje Jurásková)

Termín 31. března, resp. 30. června stanovený pro implementaci směrnic nebyl dodržen. Nicméně tato skutečnost nebude mít žádný vliv na provádění zákona, neboť zařazení uvedených účinných látek nenabývá platnosti dříve než v dubnu 2010. Pokud tedy navrhovaná novela bude schválena a zveřejněna do 1. listopadu 2009, budou mít podnikatelé dostatek času na přípravu žádostí o povolení k uvedení biocidních přípravků s uvedenými účinnými látkami na trh.

Pokud by zařazení uvedených účinných látek do přílohy číslo 2 k zákonu nebylo provedeno, nebylo by možné po uplynutí dvou let od jejich zařazení do základní směrnice 98/8 uvádět v České republice na trh některé biocidní přípravky povolené v Evropské unii, což by mohlo způsobit nedostatek některých biocidních přípravků na trhu v České republice, vytvoření překážek ve volném obchodování s touto komoditou v rámci Evropské unie, poškození podnikatelů, kteří je dosud uvádějí na trh, a hrozbu sankcí v rámci Společenství.

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vzhledem k tomu, že jsem zjistila, že bylo směrem k této novele uplatněno veto, prosím tedy, nebo žádám, alespoň o zkrácené termíny projednávání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Nyní prosím, abychom provedli tu změnu v osobě zpravodaje. Jak už jsem zde říkal, vzhledem k nemoci pana poslance Michalíka je třeba, abychom odhlasovali změnu na poslance Chalupu. Doufám, že to můžeme rovnou odhlasovat. Budeme tedy hlasovat o tom, že zpravodajem bude pan poslanec Chalupa.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby se poslanec Chalupa stal zpravodajem tohoto tisku na základě návrhu předsedy výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 86. Přihlášeno 150, pro 101, proti nula. Děkuji, návrh byl přijat.

 

V tom případě mohu požádat poslance Chalupu, aby také přednesl úvodní slovo.

 

Poslanec Jaromír Chalupa: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážené dámy a pánové, jak uvedla paní ministryně, jedná se o technickou novelu, která má pomoci implementovat evropské právo, směrnici číslo 98/8 ohledně biocidních přípravků. Cílem vydání této směrnice je odstranit rozdíly v právní úpravě předpisů jednotlivých členských států v této oblasti, které by mohly představovat překážky pro budoucí obchod jak s biocidními přípravky, tak s předměty jimi ošetřenými. Současně uvedená směrnice má zajistit, aby při uvádění biocidních přípravků na trh a při jejich používání byl zajištěn vysoký stupeň ochrany člověka, zvířat a životního prostředí.

Z tohoto důvodu nevidím žádný problém pro to, aby směrnice byla puštěna do dalšího čtení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji zpravodaji a teď mohu otevřít obecnou rozpravu, takže ji otevírám. Vidím prvního přihlášeného. Prosím, pan poslanec Krajíček.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Dobrý den. Děkuji, pane předsedající, za slovo. Vzhledem k úvodnímu slovu paní ministryně i slovu zpravodaje si dovoluji navrhnout zkrácení doby na projednávání návrhu novely zákona o 30 dní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Zaznělo v rozpravě zkrácení o 30 dní. Kdo se dále hlásí do rozpravy? V rozpravě už nikdo nevystoupí? Pokud nikdo, obecnou rozpravu v prvním čtení můžeme končit a budeme pokračovat. Kde máme zpravodaje? Á, tady je zpravodaj. I pan místopředseda vlády je takový lucidní, že tady stále je i není. Doufejme, že se nedostane daleko.

Myslím si, že žádné zvláštní návrhy nezazněly, pouze bychom se měli zabývat návrhem na zkrácení doby projednávání o 30 dní ještě předtím, než to přikážeme. To je myslím vše, co můžeme hlasovat. Prosím.

 

Poslanec Jaromír Chalupa: Pane předsedající, děkuji za slovo ještě jednou. Já si myslím, že novela nevyžaduje nějaké prodloužené jednání a můžeme s návrhem, který přednesl poslanec Krajíček souhlasit.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, takže budeme hlasovat o návrzích. Řekl jsem, že nejdříve budeme hlasovat o zkrácení lhůty projednávání o 30 dní, jak to přednesl poslanec Krajíček.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zkrátit o 30 dní stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 87. Přihlášeno 147, pro hlasovalo 108, proti nula. Návrh na zkrácení lhůty byl přijat.

 

Teď už nám zbývá jen to, co nám doporučil organizační výbor, tedy přikázat předložený návrh k projednání výboru pro zdravotnictví. Ptám se, jestli ještě někdo má jiný návrh, nějaký jiný výbor. Pokud ne, tak to přikážeme pouze výboru pro zdravotnictví.

 

Přistoupíme k hlasování. Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přikázat předložený návrh výboru pro zdravotnictví, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 88. Přihlášeno je 148 poslanců, pro hlasovalo 107, proti žádný, takže přikázání bylo provedeno. Návrh byl přikázán k projednání výboru pro zdravotnictví.

 

To je vše, co můžeme nyní v prvém čtení učinit. Děkuji navrhovateli, zpravodaji a ukončuji projednávání bodu číslo 4.

 

Dalším bodem v prvém čtení, který tady máme je bod číslo 20. To je prvé čtení sněmovního tisku 885.

20.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 123/2000 Sb., o zdravotnických
prostředcích a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 885/ - prvé čtení

Z pověření vlády by opět měla návrh uvést ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Prosím ji, aby se znovu ujala slova.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Vážený pane předsedající, dámy a pánové, hlavním důvodem pro zpracování předkládaného návrhu zákona je povinnost České republiky v co nejkratší době transponovat směrnici 2007/47/EU týkající se zdravotnických prostředků.

Lhůta pro transpozici směrnice uplynula 21. prosince 2008, přičemž právní předpisy přijaté na základě této transpozice mají nabýt účinnosti ke dni 21. března 2010. Z důvodu neprovedení včasné transpozice směrnice 2007/47 do právního řádu bylo proti České republice zahájeno řízení pro porušení smlouvy podle čl. 226 Smlouvy o založení Evropské unie. Jedná se o řízení č. 2009/0022, které se nyní nachází ve fázi formálního upozornění. V případě, že Česká republika v nejbližší době neodstraní vytýkaný nedostatek, je velmi pravděpodobné, že se řízení posune do další fáze, to je do odůvodněného stanoviska, popřípadě následně by Komise mohla Českou republiku zažalovat u Evropského soudního dvora.

Oblast zdravotnických prostředků prožívá v posledních pěti letech mimořádně bouřlivý vývoj, který je způsoben stále se zrychlujícím technologickým pokrokem. S tím je spjato určité riziko pro pacienty, které spočívá v nemožnosti flexibilního zásahu státního orgánu při hrozícím nebezpečí z neznámých technologií a výrobních postupů. Periodická novelizace právních předpisů, která bude na tento stav reagovat, je proto zcela nezbytná. Pro oblast zdravotnických prostředků stěžejní směrnice 90/385 byla z pohledu definicí a povinností transponována do zákona o zdravotnických prostředcích, technické požadavky pak do souvisejících nařízení vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP