(10.40 hodin)
(pokračuje Horníková)

Tento program je velice žádaným programem a my se dostáváme do situace, že na příští rok nemáme plně k dispozici všechny prostředky na financování tohoto programu. Rozhodli jsme se proto požádat Poslaneckou sněmovnu o cestu, která jediná je možná. Je to cesta zákona a je to cesta na uvolnění rezerv, které fond má, ze kterých bychom byli schopni tento program v roce 2010 financovat. Upozorňuji, že se nejedná o žádný zásah do státního rozpočtu na rok 2010 a bude plně v kompetenci vlády na rok 2011, jaké prostředky v řádu nula až například 4 miliardy uvolní na krytí závazků, které fond má ve vztahu k těm, se kterými závazky uzavřel.

Tento program je jedním z prioritních protikrizových opatření, a proto bychom byli rádi, kdyby tento program mohl pokračovat. Tolik k připomenutí, o jaký návrh se jedná. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Do rozpravy se hlásí pan zpravodaj.

 

Poslanec Jan Babor: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně, kolegové, já jen krátce připomenu, čeho se pozměňovací návrhy týkají. Pozměňovací návrh pod písmenem A se týkal usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který vypustil z původního návrhu neinvestiční dotace. Na základě toho byl potom následně podán druhý pozměňovací návrh, který změnil účinnost celého návrhu od 1. 1. 2011. Tolik jenom na připomenutí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Kdo dál se hlásí do rozpravy? Viděl jsem pana poslance Cyrila Svobodu.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Pane místopředsedo, tento návrh stojí za skutečně mohutnou podporu, protože - už to řekla paní poslankyně Horníková - on má velmi silný protikrizový moment, totiž dává šanci podpory malým a středním podnikatelům, protože fakticky je to motivace pro soukromý sektor, aby více investoval, aby se využila česká práce, české materiály a aby se podpořily malé a střední podniky. Navíc se dramaticky uspoří energie. I matematické modely nám ukazují, jak efektivní tento krok je. A je to lepší než stavět větrné nebo sluneční elektrárny. Je to tedy velmi dobré rozhodnutí. Myslím si, že stojí za mohutnou podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Kdo další se hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Pokud se nikdo nehlásí do rozpravy, tak musíme rozpravu ukončit. Tady žádné návrhy, o kterých bychom zvlášť hlasovali, nemám. Požádám tedy zpravodaje, aby nám sdělil, jak budeme postupovat, eventuálně jestli jsou pozměňovací návrhy a jaká bude procedura.

 

Poslanec Jan Babor: Děkuji. Jak již jsem řekl, byly dva pozměňovací návrhy. Já bych navrhl hlasovat o nich společně. To znamená hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem A a B a potom hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Je někdo proti nebo zpochybňuje někdo návrh zpravodaje, jak postupovat? Pokud nikdo nemá problém s tímto postupem, tak budeme hlasovat.

Řekl jste, že nejdřív budeme hlasovat o obou pozměňovacích návrzích najednou. (Zpravodaj souhlasí.) Zeptám se na stanovisko navrhovatele a zpravodaje. (Navrhovatel souhlasí, zpravodaj souhlasí.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 84. Přihlášeno je 153 poslanců, pro hlasovalo 135, proti 2. Pozměňovací návrhy byly tedy přijaty.

 

Nyní budeme tedy hlasovat o celkovém návrhu zákona. Je to tak, pane poslanče? (Souhlas.)

V tom případě bych přečetl návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Zdeňky Horníkové, Petra Bratského a Miroslava Váni na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb., o Státním fondu rozvoje bydlení a o změně zákona č. 171/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku České republiky, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 842, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento text usnesení, může stisknout tlačítko a zvednout ruku nyní. Je někdo proti?

Hlasování má pořadové číslo 85. Přihlášeno je nyní 154 poslanců, pro hlasovalo 142, proti žádný. S návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Gratuluji navrhovatelce i děkuji zpravodaji. Mohu ukončit projednávání bodu číslo 12. A máme tady bod číslo 4. To už jsme vlastně skončili blok třetích čtení. Udělali jsme body všechny a máme tady pevně zařazené body 4, 20 a 61. Pouštíme se tedy do pevně zařazených bodů. A to je prosím nyní prvé čtení.

 

První je bod

4.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 120/2002 Sb.,
o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh
a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 892/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Jsme v prvém čtení a bylo podle § 90 navrženo, abychom vyslovili souhlas již v prvém čtení. Nicméně, kolegové, bylo podáno veto klubu ČSSD. Jenom si to ověřuji. Na tento postup bylo vydáno veto.

Poprosil bych tedy, aby předložený návrh uvedla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Tady byl jako zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Alfréd Michalík. Pan poslanec je, to vím, v nemocnici. Budeme tedy muset potom hlasovat o změně zpravodaje. Je tady návrh na pana poslance Chalupu. To učiníme potom.

Nyní bych dal ale úvodem slovo paní ministryni Daně Juráskové. Prosím, paní ministryně, máte slovo jako první.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych nyní stručně uvedla vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 120/2002 Sb., o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Cílem předkládaného návrhu novely zákona je transponovat do právního řádu České republiky směrnice Evropské unie č. 2008/75, 2008/77, 2008/78, 2008/79, 2008/80, 2008/81, 2008/85 a 2008/86, kterými se zařazují do přílohy 1 základní směrnice 98/8/ES účinné látky biocidních přípravků: tebukonazol, oxid uhličitý, propikonazol, difenakum, KHDO, IPBC, thiabendazol a thiamethoxam. Příloze 1 základní směrnice č. 98/8/ES odpovídá příloha č. 2 k zákonu č. 120. V současné době je do této přílohy zařazeno pět účinných látek a jedna do přílohy č. 3. Předkládanou novelou se do přílohy č. 2 k zákonu č. 120 zařazuje dalších osm účinných látek.

Výše citované směrnice ukládají členským státům, aby příslušné transpozice byly provedeny nejpozději do 31. března 2009, resp. do 30. června 2009, s uvedením odkazu na citované směrnice. Vzhledem k náročnosti legislativního procesu při novelizaci zákona nebylo navrženo transponovat každou směrnici zvlášť, bezprostředně po jejím zveřejnění, nýbrž provést novelizaci souhrnně pro větší počet účinných látek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP