(14.50 hodin)
(pokračuje Bursík)

Myslím si, že hlasování o zařazení bodu jednoznačně ukáže, který poslanec hájí zájmy těžebních společností, hájí exploataci těžebních limitů na straně jedné a neumožňuje dát obcím, které jsou ohroženy těžbou, elementární jistotu budoucího rozvoje a budoucí existence. Takhle bych to s dovolením v reakci na argumentaci pana poslance Petra v kostce shrnul. Děkuji pěkně.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Hrnčíř. Mám z místa přihlášku pana poslance Šplíchala ještě. Připraví se pan poslanec Šplíchal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Děkuji. Vážená pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jelikož dochází k návrhům na vyřazení řady bodů z programu této schůze, dovoluji si udělat opačný postup, a to zařadit osm bodů nových této schůze. Slibuji vám, že by to měly být poměrně nekonfliktní a rychle projednatelné. Tedy navrhuji, aby byl zařazen bod

1. Zpráva o stavu zemědělství ČR za rok 2006, sněmovní tisk 261.

2. Zpráva o stavu vysílání a činnosti Rady pro rozhlasové a televizní vysílání za rok 2007, sněmovní tisk 438.

3. Výroční zpráva Rady Českého rozhlasu o činnosti Českého rozhlasu za rok 2007, sněmovní tisk 470.

4. Výroční zpráva o činnosti České televize v roce 2007, sněmovní tisk 473.

5. Zpráva o stavu zemědělství ČR za rok 2007, sněmovní tisk 567.

6. Výroční zpráva o hospodaření Českého rozhlasu za rok 2007, sněmovní tisk 582.

7. Výroční zpráva o hospodaření České televize v roce 2007, sněmovní tisk 584.

8. Výroční zpráva o činnosti a hospodaření České tiskové kanceláře v roce 2007, sněmovní tisk 585.

Navrhuji, abychom tyto body zařadili na jednací den pátek 2. 10. po případných třetích čteních, přičemž navrhuji, abychom o těchto bodech v tomto pořadí hlasovali najednou.

Kratičké zdůvodnění. Mojí ambicí je, abychom s vaším souhlasem projednali sněmovní tisky z minulého kalendářního roku, který se týkají zpráv z let 2007, v jednom případě dokonce 2006, které už řadu měsíců hrneme před sebou. Projednávat by se měly především z toho důvodu, aby se našim ministrům české vlády nezačaly tyto sněmovní tisky plést a nezačali bychom si plést roky 2007, 2008, které budeme projednávat, a brzy nám přijdou zprávy za rok 2009. Děkuji za podporu těchto návrhů.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Šplíchal, připraví se pan poslanec Tejc. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Pane předsedo, děkuji. Dámy a pánové, já navrhuji vyřadit bod číslo 54, tisk 554 - plat představitelů státní moci. Jedná se v podstatě o placení jízdného a já po roční zkušenosti a na základě velkého zájmu poslanců navrhuji, aby tento bod byl vyřazen.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní má slovo pan poslanec Tejc. Je posledním přihlášeným do diskuse. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážené kolegyně a kolegové, po poradě s předsedou volební komise a pro zjednodušení si dovoluji stáhnout návrh na pevné zařazení bodu vyšetřovací komise. Nominace bude vyhlášena v tomto týdnu, jak mi sdělil předseda volební komise, a tudíž je zbytečné, abychom hlasovali o pevném zařazení těchto bodů. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, pane poslanče, tedy stahujete svoje návrhy jedna, dva; necháváte ve hře třetí návrh. (Ano.)

Prosím, pan poslanec má slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji vyřadit z programu jednání bod 34, sněmovní tisk 819, je to novela zákona o vlastnictví k bytům.

Krátké zdůvodnění. Co bylo ambicí této mé novely, to v podstatě vyřešila kolegyně Zdena Horníková novelou téhož zákona, která zde byla projednána a přijata ve sněmovní verzi. To je důvod vyřazení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan poslanec Váňa navrhl vyřadit bod číslo 34, sněmovní tisk 819.

Hlásí se pan poslanec. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Pan poslanec Klas.

 

Poslanec Jan Klas: Děkuji, pane předsedo. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych si dovolil dát protinávrh k návrhu, který tady přednesl pan poslanec Bursík, a sice zařadit bod číslo 56 programu naší schůze, tj. vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 62/1988 Sb., o geologických pracích etc. etc., sněmovní tisk 625, na konec naší schůze, což je vlastně protinávrh k tomu, co dával náš kolega Bursík.

Krátké zdůvodnění. Dámy a pánové, to není přílepek - kolega Petr to nazval velmi diplomaticky - to je legislativní paskvil! A kdo trošku rozumí energetice tohoto státu a kdo se podívá dále za horizont, než je 20 let, tak zjistí, že tímto zákonem v podstatě se vystavujeme pouze jediné možnosti, to znamená dovozu uhlí, zřejmě z Polska. Nevím, kdo to bude platit, dámy a pánové, protože já tvrdím, že při současném stavu složitosti schvalování procesů EIA nejsme schopni postavit dva bloky v Temelínu v kratší době, než je 15-17 let. V roce 2012 doběhnou všechny smlouvy všem českým a moravským teplárnám, které vytápějí 1,6 mil. domácností, neboli 5 mil. lidí je závislých na dálkovém vytápění.

Já si myslím, dámy a pánové, že když to budeme posuzovat s chladnou hlavou a nebudeme poslouchat tady vyřčené polopravdy, lži a nesmysly, tak vás prosím o podporu, abychom tento návrh zákona buď vyřadili, anebo zařadili až na samotný konec našeho jednání. Nejsem žádný lobbista. Je to pouze střet lidského zdravého rozumu s fanatismem. A víte vždycky z dějin, že bohužel vyhrává fanatismus. Zkusme dneska to, aby tomu bylo naopak. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Hlásí se ještě někdo s pozměňovacím nebo doplňujícím návrhem k návrhu pořadu? Nehlásí se. Pokud tomu tak není, přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích v pořadí, v jakém byly podány. Nejprve budeme hlasovat o návrzích z grémia, a to za prvé bod 97 návrhu pořadu, sněmovní tisk 883, zařadit pevně na čtvrtek 1. října po písemných interpelacích. Tento návrh předkládá pan místopředseda Kohout.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 2 z přítomných 166 poslankyň a poslanců pro návrh 147, proti 3. Konstatuji, že tento návrh byl schválen.

 

Dále pan ministr financí Janota navrhl, abychom body 2 a 3 návrhu pořadu, sněmovní tisk 887 a 888, byly pevně zařadili dnes 29. září jako první a druhý bod.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 3 z přítomných 167 poslankyň a poslanců pro návrh 108, proti 6. Konstatuji, že i tento návrh byl schválen. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP