(16.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Už dnes jednoznačně víme, že nic neregulují. Já bych chtěl upozornit všechny kolegyně a kolegy, ať si vezmou statistiku počtu pacientů, kteří dnes chodí k lékařům na vyšetření, ať si vezmou statistiku, jak roste spotřeba léků. Dnes jsme v situaci, že všechny tyto parametry jsou buď na stejné úrovni, nebo na vyšší úrovni než před zavedením tzv. regulačních poplatků. Tedy ptám se, co zregulovaly? Nezregulovaly k dnešnímu datu, k dnešní chvíli ani počet hospitalizovaných, ani počet ambulantně ošetřených, ani spotřebu léků. Mimochodem, spotřeba léků za minulé období rostla asi okolo 10 %. Čili poplatky nejsou regulační. Jsou jedinou věcí, a to je finanční zdroj pro zdravotnictví. Vykryly výpadek, který způsobila Topolánkova vláda tím, že snížila platby státu za státní pojištěnce oproti úrovni, na kterou byly nastaveny před nástupem Topolánkovy vlády. Čili co vláda ubrala od plateb za státní pojištěnce ze svého, tedy z vládního rozpočtu, to přidala na poplatcích z rodinných rozpočtů a z peněženek pacientů.

Dámy a pánové, bylo by skutečně čestné se s tím vypořádat. Nejlépe by bylo poplatky zrušit úplně. Kompromisní varianta je alespoň pro ty nejvíc postižené skupiny. Já bych zde chtěl apelovat na některé kolegy, především na pana kolegu Hovorku prostřednictvím předsedajícího, aby zvážil svůj postoj, že nepodpoří ani ten kompromis. Mně by tady mohlo vyhovovat, kdyby toto téma se stalo dalším tématem nastávajících voleb, kdybychom se opět mohli ostře vyhraňovat a říkat: když vyhraje sociální demokracie, stejně jako v krajských zařízeních poplatky zrušíme, ale tentokrát všude - ve všech lékárnách, ve všech ordinacích. V lékárnách jsou poplatky za položku na receptu totiž největší hloupostí, kterou Topolánkova vláda zde zavedla.

Proč prosím budeme čekat další dva měsíce nebo tři měsíce nebo čtyři měsíce? Jsme v situaci, kdy přesně nevíme, kdy budou předčasné volby. Všichni, nebo skoro všichni si je přejeme v co nejkratším termínu, ale skutečně nebude to tak, že Ústavní soud bude obstruovat tuto republiku donekonečna? Protože argumenty, které říkal, budou platit i pro dnešní rozhodnutí a pro jakákoli další rozhodnutí a oni se budou pasovat do role zachránců a měsíce budou utíkat.

Takže dámy a pánové, vezměme rozum do hrsti, zkusme se nad tím kompromisem zamyslet a zkusme lidem ulevit. Pro ně každý týden, každý měsíc existence poplatků je skutečně vážnou věcí. Pro nás možná měsíc tolik neznamená, pro lidi těžce nemocné může znamenat skutečně hodně. A já myslím, že s těmi lidmi hovoříte stejně, jako s nimi hovoříme my. Je škoda si nechat tuto příležitost jen tak proplynout mezi prsty, aniž bychom udělali dobrou věc.

Ještě slovo k senátnímu návrhu. Dámy a pánové, sociální demokracie by ráda hlasovala pro zavedení očkování proti pneumokokům, s tím nemáme vůbec problém. Ale vidíte to farizejství? Můžu se zeptat, jak je vůbec možné a zda se pan Julínek v Senátu a další senátoři z ODS nestydí, že on, který byl tady skoro tři roky ministrem, toto očkování nezavedl, přitom je na trhu asi pět nebo šest let a nemáme ani o jedno písmeno víc důkazů, že by bylo potřebnější než před rokem, před dvěma, před třemi. Najednou přichází stejný pan Julínek, který tady byl jako ministr, jako velký spasitel a zachránce, že pro lidi chce očkování proti pneumokoku, a staví to do kontroverze proti návrhu, který přichází se zrušením poplatků. No větší farizejství jsem snad za poslední dobu neviděl! Pokud chtěl pan Julínek zavést očkování proti pneumokoku, měl to udělat za a) už jako ministr. Pokud to nestihl, budiž, tři roky je dlouhá doba, pravděpodobně mu na to nestačily, tak za b) to mohl udělat samostatným návrhem zákona, my bychom pro něho všichni hlasovali; za c) toto očkování může zřídit i ministerstvo prostřednictvím vyhlášky. Čili opět jsou tady ohlupováni občané, kterým se říká: vidíte, tady ta opozice nebude chtít očkování proti pneumokoku. Ptám se paní ministryně, proč ho nezavede. Proč to dělá pokoutně přes Senát vsunutím tohoto očkování? Prostě neserióznost, podvod, výsměch!

Dámy a pánové, pan kolega Hovorka tady naznačil jednu významnou věc, která s očkováním trochu také souvisí. Ministerstvo pěkně potichu - a já nevím, jestli si je paní ministryně vůbec vědoma těch důsledků, a já ji nepodezírám, že ona sama je v tom osobně účastna, protože pokud by to tak bylo, tak by to bylo něco příšerného, ale obávám se, že někteří z vašeho okolí jsou v tom velmi namočeni. Prosím firmě, která má sídlo někde na Maltě, byl zprivatizován jeden z očkovacích programů, který donedávna dělaly hygienické stanice, s úplně hloupým vysvětlením, že hygienické stanice v České republice nesplňují nějaké předpisy. Já jsem u sebe měl několik hygieniků, ředitelů krajských hygienických správ, a ti mně dokladovali, že investovali do hygienických stanic a že jsou plně vybaveni. Takže paní ministryně, buď nevíte, nebo vám někdo lhal, nebo to nechcete vědět! Tady se prostě potichu zprivatizovalo jedno očkování soukromé firmě, která nikdy takové očkování nedistribuovala v tomto rozsahu, a odebralo se to státní hygienické službě. Čili dámy a pánové, tady se pod rouškou různých v uvozovkách bohulibých věcí přihrávají obchody různým lidem!

Paní ministryně, můžete mně vysvětlit, jak je možné, když nakupujete nějakou očkovací látku jako ministerstvo, tak vyhlašujete tendr, a buď ho vyhlašujete vůči výrobci, anebo - v horším případě, ale také je to možné - vůči velkému renomovanému distributoru. Tady je vyhlášeno výběrové řízení a vyhraje ho nějaká firma Avenier. Ani výrobce, ani velký distributor. Přilípne se na velkého distributora - asi proto, aby mu radila ta firma Avenier právě s tím sídlem někde na Maltě nebo kde. Myslíte si, dámy a pánové, že to ta firma dělá proto, že dokáže to očkování prodávat České republice a v České republice laciněji než výrobce té vakcíny? Těžko. To už si může myslet snad jen bývalý pan ministr Julínek.

Dámy a pánové, já bych to ukončil. Máme před sebou tři varianty. Já bych skutečně velmi plédoval a apeloval a prosil, pojďme hlasovat pro ten kompromis, pomůžeme tisícům lidí, ulevíme jim v dnešní těžké situaci. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní se o slovo přihlásila paní ministryně Jurásková. Prosím, paní ministryně, máte slovo. Připraví se pan poslanec Boris Šťastný.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Vážený pane předsedo, vážené dámy poslankyně, páni poslanci, já se pokusím reagovat pouze na věcný obsah sdělení, které tady bylo předneseno panem poslancem.

Nejprve bych chtěla říci, že spoluúčast pacienta - je celkem v tuto chvíli asi českému národu jasné, že regulační poplatky takovou spoluúčastí jsou - je do budoucna naprosto nutná. To, co tady bylo řečeno, že poplatky nic neregulují, tak já bych chtěla oponovat a chtěla bych, abyste se na ta čísla podívali, a chtěla bych také, abyste u těch čísel bedlivě sledovali měsíce, kde ta čísla skokově narůstají, a abyste se pokusili spojit si to s akcemi a aktivitami, které se v té době v oblasti zdravotnictví a úhrady regulačních poplatků v České republice děly. Tolik k poplatkům.

Důležitá věc je také ta, že pokud se rozhodnete úplně zrušit regulační poplatky, tak tím zrušíte i ochranný limit, který od 1. dubna je ve výši 2,5 tisíce a začíná velmi dobře fungovat. My jsme už za první dva kvartály vrátili téměř 9 milionů korun 18 tisícům pojištěnců a předpokládáme, že do konce roku to bude nejméně 100 tisíc lidí.

A teď k očkování. Ministerstvo zdravotnictví vypisuje tendry na očkovací látky, to je pravda. Vypisuje je výrobcům. A ta firma Avenier, to není jedna firma, ale je to konsorcium velkodisributorů, z nichž jeden je ten, který na ministerstvu působí léta resp. smlouvy s ministerstvem má léta, měl je i v minulosti i za mých předchůdců. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP