(15.20 hodin)
(pokračuje Oberfalzer)

Senát dokonce zvažoval, že by navrhl zamítnutí tohoto zákona, a to s tím motivem, že by přiměl vládu, případně zákonodárce, aby se na tuto věc podívali znovu od začátku a s naprostou komplexností vyřešili otázku konfliktu zájmů tak, aby se nemusela neustále přehodnocovat. Nicméně tomuto pokušení se Senát ubránil, neboť by to vypadalo, že nám jde především jen o sebe, a proto Senát navrhl vyškrtnout všechny skupiny osob s výjimkou ústavních činitelů, tj. zákonodárců, členů vlády, předsedů a ředitelů ústředních orgánů nebo institucí zřizovaných vládou. Současně také navrhl omezit platnost tohoto zákona do konce roku 2010, a to právě proto, aby zde za prvé byl čas nějakým způsobem toto přepracovat a za druhé aby zde ovšem byl jakýsi Damoklův meč nad vládou, že bude muset do tohoto termínu přijít s nějakým systémovým řešením. To je v podstatě všechno.

Návrh získal podporu podstatné skupiny senátorů přítomných v té době na projednávání.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane senátore. Táži se, jestli se někdo další hlásí do rozpravy. Není tomu tak. Rozpravu končím. Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 159/2006 Sb., o střetu zájmů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 669/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 669/5."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 159 z přihlášených 184 poslanců pro návrh 22, proti 81. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali.

 

Nyní tedy budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101 poslance. Kvorum je nastaveno.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 159/2006 Sb., o střetu zájmů, ve znění pozdějších předpisů ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 669/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 160 z přihlášených 186 pro návrh 155, proti 2. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali.

 

Děkuji panu senátorovi, děkuji paní zpravodajce a končím bod číslo 13.

O slovo se přihlásil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL - pan poslanec Cyril Svoboda. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane předsedo, já se omlouvám, že opět zneužívám této situace. V kuloárech tady totiž prosakují různé informace, kdo všechno podá ústavní stížnost, a ukazuje se, že možná těch osob je víc. Podle mě potřebujeme jistotu. A jistotu potřebujeme ne tak, že někdo bude podávat ústavní stížnost až k rozhodnutí prezidenta republiky o vyhlášení voleb, až poté, až se rozpustíme.

Podle mě jediná cesta je - a na tom by se, myslím, mohly kluby dohodnout - napříč politickým spektrem podepsat 41 poslanci stížnost teď hned. Podat ji soudu. Ať to víme my. Ať to víme hned. Ať s námi tady nikdo nehraje betla. Ať zkrátka Ústavní soud rozhodne rychle, jestli to je ústavní, nebo není. Podle mého názoru je to jediná cesta k jistotě, protože jinak riskujeme, že se rozpustíme, prezident republiky vyhlásí volby, poté bude podána stížnost. A může se stát, že poté může Ústavní soud vyhovět. A já nevím, kdo vyřeší tuto situaci ve chvíli, kdy se toto stane!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. O slovo se přihlásil místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážení členové vlády, paní a pánové, čekal bych takové vyjádření od kohokoliv jiného, nikoliv od člověka, který se chlubí právnickým vzděláním.

Prostřednictvím předsedy Poslanecké sněmovny panu Cyrilu Svobodovi: Ústavní stížnost lze podávat, když je zákon vyhlášen. To ví i poslanec Melčák. (Smích a potlesk poslanců KSČM.) Čili pane kolego, jestli jste nás vyzval, abychom podepsali ústavní stížnost, tak jste nás vyzval předčasně. Dostudujte si zákon o Ústavním soudu. Byl bych velmi rád, kdybych o tom s vámi nemusel jako s kolegou právníkem diskutovat na této úrovni.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: O slovo se přihlásil pan předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Cyril Svoboda. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Já se v tomto ohledu samozřejmě panu místopředsedovi omlouvám. Samozřejmě procesně má pravdu. Mně jde o apel na tuto rychlost. Abychom to připravili, tak to můžeme udělat teď při vědomí, že Senát schválí a že rozhodnutí, resp. zákon nabude právní síly a bude publikován ve Sbírce zákonů. Mně jde o tuto rychlost. Jinak formálně má samozřejmě pan místopředseda Sněmovny pravdu. Za to se omlouvám. To určitě ano. Nepotřebuji toto školení! Jde mi ale o jistotu. Já chci, abychom všichni měli jistotu. Nechci, aby se protahovala ona nejistota.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále se nikdo nehlásí.

 

Budeme tedy pokračovat dalším bodem. Je jím

14.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 280/1992 Sb.,
o resortních, oborových, podnikových a dalších
zdravotních pojišťovnách, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 684/4/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňujícími návrhy. Jeho usnesení jste obdrželi jako sněmovní tisk 684/5. Vítám mezi námi senátorku Alenu Palečkovou.

Prosím, aby za navrhovatele se k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil pan poslanec Ludvík Hovorka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolím si uvést několik důvodů, proč je důležité podpořit návrh novely zákona o zaměstnaneckých zdravotních pojišťovnách ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou.

Původní návrh novely jsme podali proto, abychom zabránili účelovému slučování pojišťoven, které se evidentně na Ministerstvu zdravotnictví dlouhodobě připravovalo. Věděli jsme o plánu slučování zdravotní pojišťovny Agel s Hutnickou zdravotní pojišťovnou, Českou národní zdravotní pojišťovnou a pojišťovnou Metal Allianz. Později se začalo otevřeně mluvit o plánu slučování Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny.

Kritici našeho návrhu tvrdí, že zakazujeme slučování pojišťoven. To však není pravda, protože návrh umožňuje slučování zdravotních pojišťoven za podmínky, kdy zdravotní pojišťovna má vážné finanční problémy a byla na ni uvalena nucená správa nebo nedosáhla zákonem stanoveného počtu pojištěnců. Připomínám, že za stejných podmínek proběhlo sloučení zdravotních pojišťoven ve všech 18 případech do roku 2008.

Zdravotní pojišťovna Agel získala do jednoho roku existence 60 tisíc pojištěnců a poté požádala o sloučení s Hutnickou zaměstnaneckou pojišťovnou. Ministerstvo zdravotnictví povolilo sloučení zdravotní pojišťovny Agel s Hutnickou zdravotní pojišťovnou ve stejný den, kdy Sněmovna schválila ve třetím čtení náš návrh novely, tedy 10. června, přestože na sloučení evidentně nebyl právní nárok.

Koncem června projevila paní ministryně Jurásková zájem vylepšit naši novelu v Senátu a pozvala nás na jednání. Na těchto jednáních jsme předložili návrhy k zamezení propojení a vzájemného ovládání zdravotních pojišťoven a zdravotnických zařízení, k zamezení střetu zájmů u statutárních zástupců pojišťoven a požadavek, že senátní verze nebude měnit původní smysl naší novely, tzn. nebude možné účelově slučovat zdravotní pojišťovny na konkrétní objednávku podnikatelských subjektů. Po třech týdnech jednání nakonec k dohodě nedošlo a ministerstvo poslalo do zdravotního výboru Senátu pozměňovací návrh, který neobsahoval námi požadované omezení provázanosti, resp. vzájemného ovládání pojišťovny a zdravotnického zařízení, ani opatření na zamezení střetu zájmů členů statutárních zástupců, a navíc vypouštěl klíčová ustanovení původní novely v § 6 - že sloučení se povolí pouze tehdy, když pojišťovna nedosáhne 50 tisíc pojištěnců nebo na ni byla uvalena nucená správa. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP