(14.50 hodin)

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, Senát vrátil tento návrh zákona, kterým se mění zákon 565/1990 Sb., o místních poplatcích - abych upřesnil, aby bylo jasné, že jde o poplatek z ubytovací kapacity - Senát tento návrh vrátil se dvěma pozměňovacími návrhy. S pozměňovacím návrhem, který mění původní návrh, kdy by se poplatek platil z každého lůžka, tak mění na každé využité lůžko. Pak Senát změnil účinnost na 1. 1. 2010.

Za předkladatele tohoto poslaneckého návrhu konstatuji, že souhlasíme se změnami, které provedl Senát, a doporučuji všem, aby podpořili senátní znění. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Chce se k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Jiří Hanuš? Ano, chce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Děkuji za slovo. Budu velice stručný. Já jsem již při projednávání v Poslanecké sněmovně dával návrh na zamítnutí, který neprošel i po úpravě v Senátu, která to sice trochu vylepšuje. Myslím si, že není systémové řešení, aby se tyto poplatky vybíraly, proto to nebudu podporovat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní otevírám rozpravu. V rozpravě jako první vystoupí pan senátor Eybert, dále žádné písemné přihlášky nemám.

 

Senátor Pavel Eybert: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, Senát Parlamentu České republiky vrací zákon 565/1990 Sb., o místních poplatcích, jelikož se neztotožnil s postojem Sněmovny, že je vhodné, možné zpoplatnit něco, co nebylo konzumováno. Mám tím na mysli poplatek za každé lůžko v ubytovacím zařízení bez ohledu na to, zda bylo, či nebylo danou noc obsazeno, či nikoliv. To, že někdo není schopen nebo ochoten kontrolovat, zda bylo, nebo nebylo skutečně lůžko v danou noc obsazeno, nás dle mínění Senátu neopravňuje k tomu, abychom ho zpoplatnili. Poplatek má obcím, městům kompenzovat náklady vznikající při vyšším počtu lidí, kteří pobývají na území obcí a měst, náklady, které se přece jen o něco zvyšují oproti nákladům spojeným s trvale hlášenými občany. (V sále je rušno.)

Druhý pozměňovací návrh přijatý Senátem odstraňuje zjevnou retroaktivitu přijímaného zákona. Účinnost stanovená Sněmovnou se vztahovala k 1. 1. 2009. Proto ji Senát posunul na 1. 1. 2010.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane senátore. Zeptám se, zda je někdo další, kdo by se přihlásil do probíhající rozpravy. Ale protože nevím, zda vůbec někdo slyší tuto mou výzvu, tak nejprve požádám, aby se všichni zklidnili, a znovu se ptám, zda se někdo hlásí do rozpravy. Nehlásí se nikdo, rozpravu tedy končím.

Budeme nyní hlasovat podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Můj návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 457/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 457/5."

Mám zde žádost o odhlášení, takže jsem vás tedy odhlásila. Prosím vás všechny, abyste se opět zaregistrovali. O tomto návrhu usnesení rozhodneme hlasováním s pořadovým číslem 154.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 154. Z přítomných 160 pro 86, proti 46. Tento návrh byl přijat a znamená to tedy, že jsme přijali návrh zákona ve znění schváleném Senátem.

 

Děkuji panu senátorovi Pavlovi Eybertovi, děkuji též panu zpravodaji a končím projednávání bodu číslo 9, sněmovního tisku 457/4.

 

Dalším bodem, který je před námi a jehož jednání zahajuji, je

12.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody
a krajiny, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 161/1999 Sb.,
kterým se vyhlašuje Národní park České Švýcarsko a mění se zákon
č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších
předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 632/5/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy, jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 632/6. Vítám mezi námi pana senátora Karla Šebka.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil nejprve ministr životního prostředí Ladislav Miko. Prosím pana ministra o úvodní slovo a vás všechny prosím o to, abyste tomuto úvodnímu slovu věnovali svou pozornost. (V sále je stálý hluk.)

 

Ministr životního prostředí vlády ČR Ladislav Miko Děkuji mockrát. Vážená paní místopředsedkyně -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane ministře, promiňte ještě, prosím, v samotném začátku. Všechny prosím, aby věnovali svou ctěnou pozornost návrhu zákona, který projednáváme. Dámy a pánové, už mnohokrát tuto výzvu v tomto volebním období neuslyšíte, proto vás prosím, abyste se věnovali bodu, který projednáváme.

Prosím, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí vlády ČR Ladislav Miko Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych velmi stručně uvedl tento zákon, který se vrátil ze Senátu. Jestli si vzpomenete, tak po poměrně velmi složitých diskusích a po vyvažujících návrzích, které přišly ze strany Sněmovny, byl sněmovní návrh schválen napříč politickým spektrem. Nicméně při projednávání v Senátu velkou většinou převážil názor, že v tomto zákoně nemá být zahrnuto ustanovení agentury jako jednotného správního orgánu speciální státní správy v ochraně přírody.

Chtěl bych k tomu říct, že pro nás jako pro Ministerstvo životního prostředí pozitiva tohoto zákona po složitých vyjednáváních jsou natolik významná, že jsme připraveni akceptovat i senátní předlohu, senátní verzi zákona za předpokladu, že bude doplněna o kompetenční ustanovení. To se stalo při projednávání v Senátu, že při vynětí agentury se bohužel nedoplnily kompetence pro některé velmi významné věci, především že by nebylo možné dávat výjimky z některých národních přírodních rezervací nebo památek, případně některé kompetence by odešly z krajů. Chci tedy požádat o podporu tohoto zákona, s tím, že pokud se Sněmovna rozhodne pro senátní verzi, je potřeba ji doplnit o návrh, který je zařazen bezprostředně po tomto hlasování.

Vážené paní poslankyně a páni poslanci, děkuji za pozornost a prosím o podporu tohoto návrhu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Chtějí se k pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit - zpravodaj výboru pro životní prostředí pan poslanec Ambrozek? Má zájem. Prosím, pane poslanče. Pak zpravodaj výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj pan Petr Sunkovský a dále zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Vlastimil Aubrecht a dále zpravodaj zemědělského výboru pan poslanec Václav Mencl.

Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP