(14.40 hodin)

 

Poslanec Miloš Melčák: Děkuji vám, pane předsedo. Vážená vládo, vážení kolegové, byl jsem nepřímo vyzván k tomu, abych se vyjádřil, zda jsem rozhodnut podat ústavní stížnost, nebo zda nejsem. Já to považuji sice za zcela nestandardní od svého veleváženého kolegy, protože ten zákon ještě nenabyl právní moci, není v účinnosti, a tam jsou určité termíny, které mi dává náš právní řád k dispozici. Nicméně, vážení kolegové, je v tomto zákoně víceméně předjímána retroaktivita, na kterou se chystáme příští týden přistoupit. (Poznámky z pléna, jeden poslanec buší do lavice.)

Já bych vám chtěl, vážení kolegové, říci, když na této politické scéně někteří vyvolávali duchy a volali po uplatňování presumpce viny, mlčeli jsme. Někteří lidé jsou ještě dneska vláčeni v různých procesech a neměli možnost se očistit. Nebudu tady nikoho jmenovat, ale skutečně jsme mlčeli. Dneska začínáme mlčet k otázkám retroaktivity. Vážení kolegové, já se vás ptám, co bude třetí a co nás v této zemi čeká, jestli budeme takovýmto způsobu k právu přistupovat a jestli budeme zneuctívat to, co nám řekne Ústavní soud.

Děkuji vám, vážení kolegové, že jste mě vyslechli. (Potlesk v části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče.

 

Ukončil jsem bod 47 a zahajuji bod číslo 49. (Poznámky ze sálu - poslanec Svoboda se hlásí o slovo.) Je jím

49.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách
do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších
zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 130/2000 Sb., o volbách
do zastupitelstev krajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších
předpisů, zákon č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí
a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon
č. 62/2003 Sb., o volbách do Evropského parlamentu a o změně
některých zákonů, a zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 759/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr vnitra Martin Pecina a zpravodaj ústavněprávního výboru pan poslanec Stanislav Křeček. Pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk 759/1.

Otevírám rozpravu, do které zatím nemám žádné písemné přihlášky. Z místa se hlásí? Nikdo se z místa nehlásí. Pan ministr se hlásí. Prosím, pane ministře. Pan ministr Pecina má slovo.

 

Ministr vnitra vlády ČR Martin Pecina Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já budu velmi stručný, neboť podstatu vládního návrhu zákona, který máte k dispozici jako sněmovní tisk 759, jsem zde relativně podrobně popsal ve svém úterním vystoupení. Dovolím si proto jen stručně připomenout, že cílem této novely je právně zakotvit nárok na náhradu mzdy pro členy okrskové volební komise, protože podle stávající právní úpravy obsažené ve volebních zákonech náleží členovi okrskové volební komise za výkon této funkce pouze zvláštní odměna a podle zákoníku práce má nárok na pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu, avšak nemá nárok na náhrady mzdy nebo platu. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Pan zpravodaj? (Bez vyjádření.) Takže rozpravu končím a poprosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s postupem při hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy, před hlasováním se k nim vyjádřil.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Děkuji, pane předsedo. Bude to velmi jednoduché. Čekají nás v podstatě dvě hlasování, protože máme pozměňovací návrhy pod písmenem A pana poslance Petra Kováčika, avšak to byl jenom podmíněný návrh, takže po dohodě s ním konstatuji, že tento návrh je nehlasovatelný. Je tomu tak, pane poslanče? (Souhlas.) Je tomu tak. Děkuji. Potom máme hlasování pod písmenem B. Já myslím, že o tom můžeme hlasovat dohromady, jelikož jsou víceméně podmíněna.

Takže navrhuji, abychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pod písmenem B, to je B1, B2 a B3. Stanovisko je souhlasné.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže stanovisko pana zpravodaje je souhlasné, ale než dám hlasovat, musím se zeptat, jestli s tímto postupem je souhlas. Nevidím žádné námitky, takže vaše stanovisko je souhlasné. Pan ministr - stanovisko k bodu B1,2 a 3? (Souhlas.) Také souhlasné.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 152, z přihlášených 192 poslankyň a poslanců pro návrh 167, proti 4. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas.

 

Odhlasovali jsme návrh pana poslance Marka Bendy B1, B2 a B3. Je tomu tak, pane zpravodaji? (Zpravodaj souhlasí.) To znamená, že o všech návrzích bylo hlasováno. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 130/2000 Sb., o volbách do zastupitelstev krajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 62/2003 Sb., o volbách do Evropského parlamentu a o změně některých zákonů, a zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 759, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájím hlasování o tomto návrhu usnesení. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 153, z přítomných 193 poslankyň a poslanců pro návrh 145, proti 4. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím bod číslo 49. Děkuji panu ministrovi, panu zpravodajovi.

 

Budeme pokračovat bodem č. 9. Je jím

9.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 565/1990 Sb.,
o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 457/4/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňujícími návrhy a jeho usnesení jste obdrželi jako sněmovní tisk 457/5. Vítám mezi námi pana senátora Pavla Eyberta.

Prosím, aby se za navrhovatele k senátnímu návrhu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil poslanec Václav Votava. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP