(Jednání zahájeno ve 14.30 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji odpolední jednání Poslanecké sněmovny.

Než přikročíme k hlasování o sněmovním tisku číslo 16, musíme odsouhlasit ještě jedním hlasováním to, že přerušené body 47 a bod 49, sněmovní tisk 16 a 759, to jsou návrhy zákonů ve třetím čtení, musíme podle § 95a jednacího řádu vyčlenit jiné hodiny pro projednání těchto bodů.

Pan poslanec Petrů Jiří má náhradní kartu číslo 48.

 

Takže zahájím hlasování o tom, že můžeme ve třetím čtení projednávat body, o kterých jsem hovořil, tedy bod 47 a 49.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 150. Z přihlášených 188 poslankyň a poslanců pro návrh 126, proti 2. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas, že tedy můžeme hlasovat i po polední pauze o bodech číslo 47 a 49.

 

O slovo se přihlásil pan předseda poslaneckého klubu Cyril Svoboda. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, my jsme podporovali vždy ústavní řešení. To byl také důvod, proč jsme vždy byli pro to, aby se napřed volila cesta podle stávající Ústavy, nebo aby se zvolila cesta podpory původního senátního návrhu. Řešení, které tu před námi je, bude podpořeno našimi poslanci.

Ale já využívám této příležitosti k tomu, abych se obrátil na tuto Sněmovnu a požádal všechny z nás, je-li někdo mezi námi, kdo chce podat ústavní stížnost, ať ji podá dneska, nebo ať nám to dnes řekne, protože chceme vědět do hlasování o rozpuštění Sněmovny, jakou máme jistotu. A na tuto jistotu máme nárok nejenom my, ale celá Česká republika. Je-li někdo mezi námi, ať to dnes tady nám teď řekne.

Děkuji. (Potlesk z lavic ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní se o slovo přihlásil místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, členové vlády, paní a pánové, já se nehlásím kvůli tomu, abych řekl, že chci podat ústavní stížnost. Určitě ji nepodám.

Poslanecký klub Komunistické strany Čech a Moravy se po skončení dopolední části jednání sešel a po vyhodnocení projednávání jak v opakovaném druhém čtení, tak ve třetím čtení a v jednotlivých hlasováních se rozhodl, že tuto novelu Ústavy podle senátního návrhu v tisku 16 nepodpoří. Jsme totiž přesvědčeni, že Poslanecká sněmovna měla možnost učinit krok, který je širší, a to nejen tou novelou článku 35 Ústavy České republiky, ale také potvrdit svou vůli, kterou jsme vyjádřili v hlasování o ústavním zákonu číslo 195/2009 Sb., kdy jsme se rozhodli o tom, že je možné ústavní většinou obou komor Parlamentu zkrátit volebního období. Myslím si, že pokud by to byla trvalá vůle Poslanecké sněmovny i Senátu, tedy Parlamentu České republiky, tak by bylo jasné, že tento úmysl nebyl jednorázový. Potvrdili bychom vlastní kroky, které jsme učinili, a také při odůvodňování rozhodnutí včera Ústavní soud nic proti takovému kroku neříkal, nekritizoval ho; kritizoval jedinou věc - že to je jednorázové.

V tomto ohledu si myslím, že jsme uvažovali příliš úzkoprse a že jsme mohli vzhledem k tomu, že tato diskuse se tady vede opravdu od roku 2006, se pro ten pozměňovací návrh - doplnění článku 16 Ústavy České republiky - rozhodnout. Naše rozhodnutí o případném rozpuštění Poslanecké sněmovny, pokud bude ústavní zákon přijat, nebude mít žádnou souvislost s naším hlasováním, kdy se hlasování jako poslanecký klub zdržíme, protože nemáme v úmyslu prohlubovat ekonomickou krizi v České republice, nemáme v úmyslu zhoršovat politické podmínky. Jsme ti, kteří mají v úmyslu přispět k tomu, aby šlo o integraci společnosti, nikoliv o dezintegraci, o kopání příkopů mezi námi, tak jak to tady někteří předvedli.

Jsem přesvědčen, že jak ty politické důvody, tak ty ekonomické důvody musí vést všechny odpovědné politiky v České republice k tomu, aby byly schopni nalézt východisko, přestože pro ta východiska nám leckdo, kdokoliv, může hodit takříkajíc klacky pod nohy. Ale od toho musíme svou odpovědnost nést, počítat s tím a nakonec, věřte mi, nebo ne, to východisko najít, protože ostatní, ať už to jsou novináři, soudci, tuto odpovědnost za politiky nikdy nepřevezmou.

Je mi líto, že i v tomto období někteří z vás tady v Poslanecké sněmovně, s výjimkou klubu KSČM, preferovali své předvolební akce v regionu a ty věci, které nám vrátil Senát, vrátil prezident, případně zamítl Senát, budeme rozhodovat až v dnešním odpoledni, když jsme tak mohli učinit už ve středu. Je mi líto, ale zamyslete se, vážené paní kolegyně, páni kolegové, sami nad sebou a řekněme si, jestli máme zapotřebí, aby o nás novináři psali, že jsme toho málo odpracovali.

Práce na tomto ústavním zákoně byla velmi důležitá a já děkuji všem, kteří se na ní podíleli bez bočních úmyslů zkreslit nebo učinit něco, co není úmyslem tohoto zákonodárného sboru.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Pane poslanče (k poslanci Melčákovi), slovo vám nemohu udělit, protože nemáte přednostní právo.

Pan předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL? Pan Cyril Svoboda. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Já teď potřebuji vaše poučení, pane předsedo. Může ministr otevřít rozpravu teď, nebo ne?

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ne. Je před závěrečným hlasováním.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Možná, že nám něco chtěl říct pan poslanec Melčák, nevím.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan poslanec Melčák může vystoupit po uzavření tohoto bodu, když nám bude chtít něco sdělit.

Takže jsme podle mých záznamů, které tady zanechal kolega Filip, bylo o všech návrzích hlasováno. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Protože se jedná o ústavní zákon, je k jeho přijetí zapotřebí třípětinové většiny všech poslanců. Poprosím nastavit kvorum na 120.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se senátním návrhem ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon číslo 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů, podle sněmovního tisku 16, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 151. Z přítomných 190 poslankyň a poslanců pro návrh 149, proti 8. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji, děkuji panu předkladateli a končím bod 47.

Táži se pana poslance Melčáka, jestli nám chce něco sdělit. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP