Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
11. září 2009 v 11.00 hodin
Přítomno: 193 poslanců
 

 

(V 9.00 hodin z důvodu zasedání většiny poslaneckých klubů zahájení jednání posunuto na 10.00 hodin. V 10.00 hodin na žádost poslaneckého klubu ČSSD posunut začátek jednání na 10.30 hodin. V 10.30 hodin opět na žádost klubu ČSSD začátek jednání posunut na 11.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní a pánové, páni ministři, členové vlády, zahajuji dnešní jednací den přerušené 60. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás srdečně vítám.

Žádám vás, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Jestli jsem správně informován, tak Mirek Topolánek má náhradní kartu číslo 14, pan poslanec Tluchoř číslo 23, paní poslankyně Bebarová-Rujbrová náhradní kartu číslo 15 a paní poslankyně Fialová náhradní kartu číslo 13. Pan poslanec Oldřich Vojíř - náhradní karta číslo 10.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešní jednání požádali tito poslanci: Evžen Snítilý a Mirek Topolánek.

Pan poslanec Pospíšil má náhradní kartu číslo 31 a pan poslanec Aleš Řebíček náhradní kartu číslo 8. Pan poslanec Ambrozek - náhradní karta číslo 38.

Nyní k těm omluvám. Z členů vlády jsou dnes omluveni pan místopředseda vlády Martin Barták z pracovních důvodů a pan ministr Vladimír Tošovský z pracovních důvodů.

Náhradní kartu číslo 14 má skutečně pan poslanec Mirek Topolánek a svoji omluvu z dnešního jednání stahuje, takže tady bude přítomen.

Pan poslanec Novotný - náhradní karta číslo 40, jestli to dobře vidím.

To je všechno z omluv.

Dnešní jednání zahájíme pevně zařazenými body číslo 9, 12 až 17 a bodem 57, to jest tisky 457, 632, 669, 684, 735, 739, 761 a 842. Dále bychom se mohli věnovat bodu 55, sněmovní tisk 902. To je z pořadu schůze, tak jak je zatím navržen.

Vidím, že se hlásí pan poslanec Václav Mencl. Máme na to vzhledem k jednacímu řádu nikoliv od devíti do devíti třiceti, ale od jedenácti do jedenáct třicet jsem ochoten se zabývat bez dalšího změnami v jednacím dni.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych vás požádal o pevné zařazení tisku 902, což je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114, o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů. Dovoluji si navrhnout, abychom ho zcela logicky zařadili tam, kam patří, a to jest za Senátem vrácený vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114 o ochraně přírody.

Jde o to, že tento tisk navazuje věcně na Senátem právě vrácený návrh a železnou logikou věci je, že bychom ho měli projednávat v návaznosti. Konstatuji znovu, že jde o tisk 902, a předpokládám, pane předsedající, že by to v tom případě byl pátý bod, ale nejsem si jist v této chvíli úplně pořadem schůze.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Čili myslíte, pane poslanče, za tisk 735? (Ano.) Za bod 12, dobře. Budeme o tom hlasovat.

Pan poslanec Liška se hlásí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Liška: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl podat návrh na vyřazení třetího čtení tisku číslo 16 z pořadu této schůze.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, to je návrh pana poslance Lišky. Další návrhy? Pokud tomu tak není, diskusi na toto téma končím. Budeme hlasovat. Ještě jednou se pokusím svolat větší počet poslanců do jednacího sálu.

 

Rozhodneme nejdřív o zařazení tisku 902, bod 55, za bod číslo 12, to znamená ochranu přírody vrácenou Senátem, za tisk 632. Znamenalo by to, že by to byl třetí bod dnešního jednání.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 140, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro přijetí návrhu pana poslance Václava Mencla. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 140. Z přítomných 133 poslanců pro 102, proti 3. Návrh byl přijat. Bodem číslo 55, tiskem 902, se budeme zabývat jako třetím bodem dnešního dopoledního zasedání.

 

Nyní se vypořádáme s návrhem pana poslance Ondřeje Lišky, který navrhl, abychom vyřadili bod číslo 47, to jest třetí čtení senátního návrhu novely Ústavy České republiky. Mám tomu rozumět tak, pane poslanče, že ze schůze vyřadit, ano? Dobře.

Rozhodneme v hlasování 141, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro návrh pana poslance Lišky. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 141. Z přítomných 153 poslanců pro 13, proti 80. Návrh nebyl přijat. Tímto tiskem se tedy budeme zabývat podle rozhodnutí Poslanecké sněmovny.

 

To je asi to základní, co bychom měli mít rozhodnuto. Ještě pan poslanec Marek Benda. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Benda: Dobrý den, vážený pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, vzhledem k tomu, že nebyl přijat návrh pana poslance Lišky na vyřazení sněmovního tisku 16, třetího čtení, z pořadu dnešní schůze, tak navrhuji, abychom v tuto chvíli jako první a druhý bod našeho jednání zařadili třetí čtení sněmovního tisku číslo 16 a třetí čtení sněmovního tisku 759, zjednodušeně novela Ústavy a novela volebního zákona.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Na teď? (Ano.) Jako první a druhý bod, dobře. Hned o tom dám hlasovat.

Ještě oznámím, že paní poslankyně Lesenská má náhradní kartu číslo 43.

 

V tuhle chvíli tedy budeme hlasovat ještě o tomto procedurálním návrhu, to znamená zařadit jako první bod sněmovní tisk číslo 16 ve třetím čtení, bod 47, a jako druhý bod bod číslo 49, třetí čtení tisku 759. Mohu o tom hlasovat najednou? Ano.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 142 a ptám se, kdo je pro tento návrh pana poslance Marka Bendy. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 142. Z přítomných 174 poslanců pro 150, proti 7. Návrh byl přijat. Před bod č. 9, tedy v tom pořadí, jak jsme rozhodli, zařadíme body 47 a 49. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP