(15.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Paní ministryně se pokusí odpovědět i na tuto otázku.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Já k tomu má základní informaci, o které jsem vás ústně již informovala, že zákon o léčivech zpřísnil zásadním způsobem podmínky pro skladování očkovacích látek, zejména v dodržení chladového řetězce. Byl jste informován i o tom, že krajské hygienické stanice ne ve všech případech odpovídají těmto přísným podmínkám a vzhledem k tomu, že Ministerstvo zdravotnictví nemá k dispozici dostatek finančních prostředků, aby tyto podmínky napravilo, zvolilo tuto cestu. Já beru vaši informaci velmi vážně. Jsem znepokojena tím, co jste mi tady sdělil, a v každém případě vaše informace prověřím a podám vám o tom zprávu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. I následující interpelace se týká stejné dvojice interpelujícího a interpelované. Pan poslanec Ludvík Hovorka ve věci porušování zákonů Ministerstvem zdravotnictví a Státním ústavem pro kontrolu léčiv, interpelovanou je paní ministryně Dana Jurásková. Vážený pane poslanče Hovorko, předneste svoji interpelaci.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážená paní ministryně, Státní ústav pro kontrolu léčiv má podle zákona 48/1997 Sb., o ochraně veřejného zdraví, vykonávat pravidelné revize léčivých přípravků, čímž se mělo dosáhnout významného snížení cen léčivých přípravků, a tím i miliardových úspor v nákladech na léčení. Podle dostupných informací tato pravidelná revize proběhla dosud ve velmi málo případech vzhledem k počtu léčivých přípravků, čímž vznikají škody systému veřejného zdravotního pojištění.

Za druhé: Státní ústav pro kontrolu léčiv údajně v souvislosti s tzv. centrálním úložištěm receptů a výdejem léků s obsahem pseudoefedrinu začal sbírat a shromažďovat data o pacientech a jejich diagnózách, podle nálezu Úřadu na ochranu osobních údajů v rozporu se zákonem.

Vážená paní ministryně, proč trpíte skutečnost, že Státní ústav pro kontrolu léčiv dělá to, co nemá, to znamená sbírá citlivá data o pacientech, a nedělá to, co dělat má, to znamená nevykonává řádně pravidelné revize, jak stanoví zákon? Chtěl bych také vědět, jak bude naloženo s dosud shromážděnými daty o pacientech a jak se s tímto případem vyrovnáte.

Ještě k minulé interpelaci. Já si vzpomínám na tu ústní informaci od vás, kde jste říkala, že hygienické stanice nesplňují podmínky nového zákona o léčivech. Já se ptám, jak je možné, že ministerstvo zanedbalo a nevybavilo tyto krajské hygienické stanice tak, jak měly být vybaveny podle směrnic Evropské unie. Za to přece musí nést někdo odpovědnost a je třeba tento stav napravit. Není možné to řešit tím, že agenda se protiprávně sebere, anebo činnosti, které má zajišťovat stát, se seberou a bez změny zákona se pověří soukromé firmy zajištěním povinností, které má plnit stát a státní orgán. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Slovo má paní ministryně zdravotnictví.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Začnu od konce. Na rozdíl od pana poslance se nedomnívám, že Ministerstvo zdravotnictví porušuje zákon, ale to bude jistě předmětem naší písemné komunikace.

Já bych začala odzadu. Skutečně Úřad pro ochranu osobních údajů, jak tady sděloval již pan premiér, vydal kontrolní protokol, jehož předmětem byla kontrola dodržování povinností stanovených zákonem č. 101/2000 Sb. Pan premiér už tady informoval také o tom, že ten protokol, resp. nález Úřadu pro ochranu osobních údajů, byl skutečně v rozporu, resp. bylo konstatováno, že SÚKL sbírá data v rozporu s platným zákonem. Ale - to tady také bylo sděleno, že zatím nedoběhlo správní řízení do konce, to znamená že SÚKL měl do konce srpna termín se proti rozhodnutí odvolat. V každém případě 6. srpna SÚKL po obdržení této informace od Úřadu pro ochranu osobních údajů zastavil podávání žádostí o přístup k identifikaci do centrálního úložiště dat a také vstupu do lékového elektronického záznamu. To znamená do doby, než bude vyřešena tato situace a bude konstatováno, zda ten stav je v souladu s právem, nebude tento nástroj používán.

Já to považuji za velmi závažné a oceňuji i vaši žádost o informaci, jak bude naloženo s daty pacientů, protože se domnívám, že to je skutečně velmi závažná věc. Jsem přesvědčena o tom, že centrální úložiště dat a analýzy, které díky jeho fungování jsou možné, jsou potřebné pro české pacienty, ale souhlasím s vámi i v tom, že je potřeba tyto analýzy provádět v souladu se zákonem.

Co se týká přepočtu nákladů na léčiva, podle zákona 48 mohu potvrdit, že tato problematika je opravdu prioritou Ministerstva zdravotnictví. Já jsem se sešla s ředitelem SÚKL s tím, že jsme se dohodli na tom, že jedinou prioritou je teď zvýšená aktivita v přepočtu cen léčiv. Pro vaši informaci, v roce 2008 díky přepočteným úhradám uspořil systém 2,8 mld. Kč, ze systému zdravotního pojištění 1,1 mld., z doplatků pacientů 1,6 mld. Nicméně situace není uspokojivá. Každý týden vydáváme několik revizních rozhodnutí, ale je potřeba si uvědomit, že je nutné dohromady revidovat téměř 9 tisíc úhrad léčivých přípravků. Souhlasím s vámi, že systém není uspokojivý, nicméně Ministerstvo zdravotnictví má tento proces pod kontrolou a dělá vše pro to, aby ty přepočty probíhaly tak rychle, jak si představujeme, protože skutečně je možné, resp. je nutné nalézt úspory v systému zdravotního pojištění.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Pane poslanče Hovorko, přejete si přednést doplňující otázku? Ano. Máte prostor.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za odpověď i za to dohlédnutí, aby byl naplněn zákon jak v případě sbírání dat, tak i v případě zejména přehodnocování a revize léčivých přípravků.

Chtěl bych se ještě zeptat, jakým způsobem zajistíte, paní ministryně, důsledné naplnění smlouvy s distributorem, jak jsou uplatňovány případné sankce ze strany ministerstva. Protože na jednání s lékaři bylo opakovaně vaším náměstkem říkáno, že jsou přísné sankce, že musí dodávat všechno včas. Skutečnost je taková, že lékaři nedostávají dostatek toho, co si objednávají, nebo dostávají to, co si neobjednali apod. Lékaři mají důvodné podezření, že jsou problémy se zajištěním dostatku očkovacích látek. Podle toho, co tady řekl pan ministr Janota, tak vlastně úhrada státu za tyto očkovací látky nedosáhla ani poloviny toho, co bylo vynaloženo v roce 2007, 2008. Z tohoto důvodu chci vědět, jestli můžete potvrdit, zda je dostatek očkovacích látek pro pravidelná očkování, nebo není, na jakou dobu jsou zásoby a proč dochází k opožděným a nedostatečným dodávkám, kdo nese odpovědnost za tento stav a jestli z toho vyvodíte nějaké důsledky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Paní ministryně Jurásková.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Na dodávku povinného, mimořádného a zvláštního očkování bylo vypsáno řádné výběrové řízení a objemy očkovacích látek vycházely z počtů věkové struktury české populace. Mohu potvrdit, že byla uzavřena smlouva na dodávku celého objemu očkovacích látek, včetně té finanční částky, která byla tímto způsobem alokována. Pan ministr financí tady zmínil, že Ministerstvo zdravotnictví vyčlenilo ze své kapitoly část finančních prostředků, o zbývajících úhradách diskutujeme, resp. hledáme zdroje v rozpočtu státním.

Je nutné říci, že finanční zdroje v tuto chvíli nehrají roli, protože splátkové kalendáře a tak, jak je uzavřena smlouva, tak ta limitace by neměla být rozhodně dána tím, že Ministerstvo zdravotnictví neplatí své závazky. Ale co mě znepokojuje, je to, že říkáte, že lékaři nedostávají látky, které si objednávají, příp. dostávají jiné, nedostávají je včas. Smlouva je řádně uzavřena s distributorem. Skutečně jsou tam přesně stanovená pravidla, je tam i termín dodávky a jsou tam i sankce. Já jen musím ověřit, a teď se za to omlouvám, nemám konkrétní informaci, zda lékaři tyto problémy také přesně popsali Ministerstvu zdravotnictví, abych mohla distributora řádně sankcionovat. To musím mít doloženo. Takže pokud takové informace, pane poslanče, máte, budu za ně ráda. Já bohužel nemohu nyní komunikovat s náměstkem Vítem, protože je na dovolené, ale předpokládám, že to bude také potřebný zdroj informací v této oblasti.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji paní ministryni, taktéž paní poslankyni a přítomným šesti poslancům za pozornost, kterou věnovali bezpochyby posledním interpelacím 5. volebního období Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Konstatuji, že pro dnešní den projednávání ústních interpelací končím a přeji vám všem příjemné odpoledne.

 

(Jednání skončilo v 16.00 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP