(15.10 hodin)

 

Poslanec Václav Exner: Pane ministře, včera jsme projednávali dva materiály týkající se povodní a bydlení. V návrhu, který jste obhajoval, ve vládním návrhu o Státním dluhopisovém programu, je uvedeno, že pro účely obnovy bydlení v krajích postižených povodněmi bude potřeba 441 749 000 Kč a tato částka měla být zajištěna právě vypsaným dluhopisovým programem. Zároveň jste prohlásil, že tato částka se prakticky rovná tomu, co v této oblasti je potřeba.

Ve druhém materiálu, který jsme projednávali, to byl návrh změny rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na letošní rok, jsme se rovněž zabývali tímto problémem. Důvod změny rozpočtu byl ten, že je potřeba poskytnout zvýhodněné úvěry osobám na opravy a rekonstrukce poškozených objektů bydlení, na výstavbu poškozených objektů, případně bytového fondu poškozeného povodněmi, který je majetkem obcí. V této části bylo schváleno posílení rozpočtu na tento účel o 420 mil. Kč, a to na úkor jiné položky rozpočtu, úvěry mladým lidem na výstavbu nebo pořízení bydlení. Ptal jsem se, když je to již zajištěno v dluhopisovém programu prakticky v plné výši škod, proč je to nyní vlastně dublováno v návrhu změny rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení. Pan ministr Vondruška mi odpověděl v tom smyslu, že on řeší problém, který se týká kompetencí jeho resortu.

Ptám se tedy vás: Je skutečností, že peníze jsou nakonec zajištěny takřka ve dvojnásobné výši škod, které v oblasti bydlení vznikly, nebo jde o nějaké nedorozumění, které jinak snadno vysvětlíte?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Příště prosím o dodržení času. Prosím, pane ministře, máte slovo ke své odpovědi. Pan ministr financí Eduard Janota.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Pane předsedající, dámy a pánové, logicky nemůže dojít k duplicitě výdajů. Tato agenda je parketou pana ministra pro místní rozvoj Vondrušky, nicméně to, o čem mluvíme, jsou programy, jejichž financování je schváleno ze Státního fondu rozvoje bydlení, a tam byla provedena určitá rozpočtová opatření, která se týkala zvýhodněných úvěrů fyzickým osobám na opravy a rekonstrukce povodní v roce 2009, to znamená objektů, které byly poškozeny povodněmi, podle nařízení vlády číslo 28/2006 Sb. Na tento účel se ze státního fondu uvolňuje 150 mil. Kč. Za druhé, na zvýhodněné úvěry na výstavbu bytů fyzickými osobami postiženými povodněmi se uvolňuje podle nařízení vlády č. 396/2002 70 mil. Kč. Za třetí, na zvýhodněné úvěry - znovu zdůrazňuji: úvěry, úvěry, úvěry, ve všech případech jde o úvěry - a dotace obcím na opravy a modernizaci bytového fondu poškozeného povodněmi 200 mil. Kč. Čili tyto prostředky nemohou být duplicitně zahrnuty mezi výdaje, na které budou prováděny emise dluhopisů ve výši do 7 mld. Kč.

Osobně na tuto záležitost dohlédnu, a jestli opravdu ministr pro místní rozvoj nechal provést rozpočtová opatření ve Státním fondu rozvoje bydlení, tak z nároku na povodňové prostředky z emise dluhopisů tato částka vypadne. Já nemám odpovědnost a kompetenci za Státní fond rozvoje bydlení, tudíž si toto mohu jenom s Ministerstvem pro místní rozvoj ověřit, projednat a zabránit případné duplicitě. V tomto smyslu vám podám i písemnou informaci, k jakým výsledkům jsem dospěl, protože v dané chvíli nemám ani podklady fondu před sebou. Netušil jsem, kam vaše interpelace směřuje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi financí za jeho odpověď i za dodržení času. S doplňující otázkou pan poslanec Václav Exner. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Pane ministře, přestože jsem podstatu interpelace vysvětlil vašemu spolupracovníkovi v průběhu dopoledne, beru jako důležité, že se na celou věc podíváte. Musím konstatovat, že je pravda, že jde vlastně o věci, které se týkají usnesení vlády z roku 2006, 2002 a 2001, ovšem sám text těch příslušných předmětů úvěrů je "opravy a rekonstrukce po povodni roku 2009, postiženými povodněmi v roce 2009, poškozeného povodněmi v roce 2009". Mohlo by se tomu snad rozumět tak, že to budou i peníze, které budou poskytnuty v roce 2009 na předchozí povodně. Pak ovšem je naprosto nesmyslné, aby to bylo předkládáno pomalu ke konci roku 2009, když o těch povodních se tedy vědělo od roku 2001 až 2006. A zdůvodnění skutečně bylo povodněmi v letošním roce.

Budu velice rád, jestli budu následně nějak informován o výsledku toho, co bude vlastně zjištěno vaším resortem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan ministr financí Eduard Janota s doplňující odpovědí. Prosím.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Myslím, že teď jsem pochopil i druhý moment, který zneklidnil pana poslance Exnera. Jde o to, že vláda po povodních projednávala nařízení vlád z roku 2000, z roku 2006, a vláda toto nařízení upravila tak, aby podle tohoto nařízení, podle vzoru tohoto nařízení, mohly být řešeny i povodně v roce 2009. To je jedna věc.

Druhou věcí jsou peníze, a tam vám prověřím a dokážu, že to není hrazeno dvakrát, z dluhopisů a z tohoto fondu. Jestli si v tomto směru rozumíme, tak není nejmenší problém v této kauze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi financí Eduardu Janotovi a končím tuto interpelaci.

Podotýkám, že mi byla doručena omluva pana místopředsedy vlády a ministra obrany Martina Bartáka na dnešní odpolední jednání. Omluva byla doručena předsedovi Sněmovny včas, jenom já jsem ji tady neměl ve 14.30 hodin, takže ta omluva platí i pro první interpelaci pana kolegy Šenfelda. Říkám to proto, že ještě jedna interpelace na pana ministra Bartáka bude.

Budeme pokračovat interpelací pana poslance Davida Kafky na ministra dopravy Gustáva Slamečku. Prosím, pane poslanče, máte slovo ve věci výstavby dálnice D11.

 

Poslanec David Kafka: Dámy a pánové, dobré odpoledne. Vážený pane ministře, dne 22. června se konalo setkání zainteresovaných orgánů a organizací nad budoucností dálnice D11 na Krajském úřadě v Hradci Králové. Na toto setkání jste nepřijel, omluvil jste se velmi těsně před ním, ačkoliv ještě večer předtím jste svoji účast potvrdil. Neposlal jste ani nikoho ze svých podřízených, a tak celá debata vycházela poměrně ploše.

Vy dobře víte, že dálnice D11 je velmi potřebná silnice, a přesto jste se raději omluvil, než abyste musel vysvětlovat naše otázky. Zde jsou tedy otázky, které tam padly a které bych vám položil aspoň tímto způsobem:

První otázka zní, jaká je vůbec vládní strategie k dokončení stavby D11. Prosil bych ji vyjádřit v časovém harmonogramu podle jednotlivých chybějících úseků.

Druhá otázka zní, jestli jsou k dispozici finanční prostředky na její realizaci.

Třetí otázka: Dálnice D11 je nejpomaleji stavěná dálnice v České republice. Od roku 1978 se jí postavilo jenom 82 km. Jsou-li problémy s pozemky u města Hradce Králové, proč se nepokračuje jinde po trase až k polské hranici?

Čtvrtá otázka: Není-li průchodná směna pozemků s paní Havránkovou podle vládního usnesení číslo 1296, jak se bude dále efektivně pokračovat k získání těchto několika hektarů?

Poslední otázka: Kdo převezme problém s těmito pozemky od Pozemkového fondu, když tento není zřízen k tomu, aby opatřoval státu stavební parcely?

Já vám děkuji za odpověď. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP