(15.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi financí za odpověď. Ptám se pana poslance Lubomíra Hovorky, jestli má zájem o doplňující otázku. Není tomu tak, interpelaci končím.

Nyní se budeme zabývat interpelací pana poslance Josefa Šenfelda na ministra obrany Martina Bartáka, který je nepřítomen a je podle mých záznamů řádně... Není řádně omluven, protože tady nemám v omluvách na dnešní den omluvu pana ministra obrany, ani v doplňujících dokumentech, takže pokud nebude přítomen, budeme muset postupovat stejně podle § 111 odst. 7.

Pan poslanec Šenfeld má slovo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, vážení kolegové, moje interpelace, jak byla ohlášena, zní na pana ministra obrany Martina Bartáka. Z veřejného zdroje Ministerstva obrany České republiky www.army.cz je patrné, že v červenci letošního roku bylo vyhlášeno výběrové řízení na dodání pistolí ráže 9 mm typu Glock 17, to je pistole rakouského výrobce. Zakázku má získat česká zprostředkovatelská firma MPI CZ s.r.o. Smlouva s vítězem výběrového řízení je údajně před podpisem.

V této souvislosti mě zajímá, kdo vybral typ pistole a její příslušenství, zda byla vypsána veřejná zakázka, kdo byl osloven, kdo se výběrového řízení zúčastnil a za jakou cenu bude nakupován jeden kus pistole.

Ještě mám otázku, že údajně ze stejného zdroje na tuto zakázku navazují další zakázky zboží zahraniční výroby, např. náhradní díly a pouzdra na tuto pistoli. Je s podivem, že v době krize česká vláda nepreferuje české výrobce a tím i zajištění práce pro občany našeho státu. Jsou snad české výrobky, např. pistole srovnatelných parametrů, dražší?

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Josefu Šenfeldovi i za dodržení času k ústní interpelaci. Protože není pan místopředseda vlády Martin Barták přítomen, postupujeme podle § 111 odst. 7 a do 30 dnů obdržíte písemnou odpověď.

Pokračovat budeme čtvrtou vylosovanou interpelací, je to interpelace paní poslankyně Milady Halíkové na ministra financí Eduarda Janotu. Paní poslankyně, prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, má interpelace se týká problematiky nájemníků bydlících v bytech společnosti RPG, dříve OKD. Jde o nájemníky ve zhruba 40 000 bytů. Poslanecká sněmovna se třikrát v únoru a březnu letošního roku zabývala odpovědí vašeho předchůdce na mou písemnou interpelaci ve věci plnění vládního usnesení číslo 904 z 15. září 2004. Sněmovna s formální odpovědí vyslovila nesouhlas.

Postup současného vlastníka vůči nájemníkům bydlícím v bytech bývalého OKD nadále vyvolává v celém regionu neklid, nesouhlas a nespokojenost. Ministr Kalousek při své odpovědi 19. března před Poslaneckou sněmovnou přiznal možnost kontroly hospodaření s bytovým fondem této společnosti ze strany vlády, resp. vašeho ministerstva.

Chci se tedy zeptat, vážený pane ministře, zda, kdy a komu byl zadán audit, který tady váš předchůdce přislíbil, a v jaké je fázi. Pan ministr Kalousek také uvedl, že Ministerstvo financí intenzivně se společností RPG jedná. Můžete prosím tuto intenzitu konkretizovat? Co vlastně mohou občané očekávat od vlády, jaký bude další vývoj této kauzy vůči nájemníkům bydlícím v bytech OKD?

Děkuji za odpověď, pane ministře.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Miladě Halíkové i za dodržení času a zvu k odpovědi pana ministra financí Eduarda Janotu. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji, pane předsedající. Paní a pánové, já to velice zestručním, protože kdybych to tady chtěl jen trochu podrobně vzít, tak tady strávíme zbytek interpelací do čtyř hodin. Odpovídám nejdřív na otázky, které tady byly.

Audit - ano, byl zadán v dohodě se sdružením nájemníků. Z auditu byla vyloučena firma Deloitte, protože tam se ze sdružení nájemníků objevily určité možné souvislosti a vazby na některé z členů orgánů společnosti. Čili v soutěži zůstaly společnosti BDO a PricewaterhouseCoopers. Konečnou nabídku podala pouze společnosti BDO. Společnost BDO v dohodě se sdružením nájemníků zpracovala program auditu, obsahovou náplň, termíny, a mohu vás ujistit, že do konce října bude audit zveřejněn. To za prvé.

Za druhé. Jsem v neustálém kontaktu se všemi skupinami, nebo s oběma skupinami, a to jak vlastníky RPG, tak sdružením nájemníků. Osobně jsem s nimi jednal minimálně dvakrát a musím říct, že probíráme jednotlivé body smlouvy. Sporné body, které řešíme, se týkají toho, zda se smlouva vztahuje i na bytový či nebytový prostor. Jednoznačně uvádím, že pouze bytový prostor, nebytové prostory nikoliv. A ostatní věci, které mají souvislost s tím, zda prostředky získané z nájemného jsou reinvestovány, musím zdůraznit, že jsou reinvestovány a mám tady i konkrétní údaje z těchto operací.

Uvedu velmi stručně. Vybrané nájemné - např. rok 2007: 798 mil. korun, obnova bytového hospodářství z těchto prostředků 619 mil., správní režie 280 mil. korun, vše v roce 2008. Další věcí je, zda je, či není správně udržován bytový fond. Ale toto všechno přinese výsledek auditu.

Jestli vám toto stačí, tak skončím, pakliže ne, jsem připraven velmi podrobně rozebrat jednotlivé body, které mám tady před sebou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi financí Eduardu Janotovi. Ptám se, jestli je zájem o doplňující otázku. Je tomu tak. Paní poslankyně Milada Halíková s doplňující otázkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Milada Halíková: Pane ministře, děkuji a souhlasím s tím, že prostor při interpelacích není takový, aby bylo možno vyčerpat úplně vše. Vím, že jedním z požadavků sdružení, které zastupuje nájemníky, bylo také to, aby byli průběžně informováni o tom, jak audit pokračuje a k jakým závěrům se došlo. Nevím, je-li to možné, ale přesto tuto otázku pokládám, protože se mě voliči na to ptají.

Řekl jste, že do konce října bude zveřejněn výsledek. Předpokládám, že tento termín bude dodržen, a pokud by vyplynuly nějaké další otázky nebo nejasnosti, jsem připravena se této kauze věnovat dál, tak jak to občané voliči po nás požadují. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za doplňující otázku i za čas. Prosím, pane ministře, jestli chcete doplnit svou odpověď, máte slovo.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Ano. Mohu ujistit paní poslankyni, že jsou obě strany informovány a obě strany mají zájem na tom, aby byly transparentně zveřejněny a projednány prostřednictvím Ministerstva financí, které hraje jakousi roli prostředníka, výsledky auditu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji a budeme se zabývat další interpelací, a to interpelací pana poslance Václava Exnera na ministra financí Eduarda Janotu ve věci povodní. Pane poslanče, prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP