(14.50 hodin)

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, shodou okolností obsah mé interpelace je dán stejnou záležitostí, jaká byla prodiskutována v předcházející interpelaci. Jedná se o strážnickou oboru, kterou já nazývám radějovskou oborou. Já bych přece jenom doplnil poslance Bartoše v jeho interpelaci následujícím způsobem.

Chtěl bych dodat, kdyby došlo k té zmíněné směně pozemků, tak by vznikl velký problém nejen v otázkách přemnožení zvěře v rámci té zmíněné obory, ale snížila by se výrazně také výměra půdy, kterou spravuje Lesní správa Strážnice. V důsledku toho by mohlo dojít ke zrušení tady této správy a následkem toho také k zvýšení nezaměstnanosti v rámci regionu Moravské Slovácko nebo v rámci regionu Hodonínsko, která už je i tak vysoká.

Dále bych vás chtěl upozornit na jednu věc, která s touto záležitostí souvisí. Mluvčí Lesů České republiky, tohoto státního podniku, v reakci na dotaz novinářů tvrdil, že takovéto směny se v rámci České republiky provádějí běžně a bez jakýchkoliv problémů. Pokud by tomu tak bylo, takovéto směny jako směna strážnické, nebo radějovské obory, tak potom by skutečně vedení českých lesů už dávno mělo být nekompromisně voláno k zodpovědnosti.

A ještě vás chci upozornit na poslední věc a ta věc se týká toho, že vy jste řekl, že pověříte ministra Šebestu, ministra zemědělství, aby se touto záležitostí zabýval. Já bych vás chtěl upozornit, že -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, vypršel vám čas na vaši interpelaci.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: - pan ministr Šebesta má velmi úzké kontakty s panem Leošem Novotným, který zastupuje společnost Hamé v této záležitosti a který chce provést zmíněnou směnu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ptám se pana premiéra, jestli chce odpovědět, něco doplnit. Prosím, pane premiére. Slovo má předseda vlády Jan Fischer. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, dámy a pánové, to bude stručné, protože to je identická reakce, jako byla na interpelaci pana poslance Bartoše. Pan poslanec Ohlídal k tomu připojil ještě některé další skutečnosti, na které je potřeba brát zřetel, ještě navíc s upozorněním, že to může být problém poněkud systémovější povahy než tyhle jednotlivosti. Takže i k tomu si vyžádám nějaký názor potom na frekvenci takovýchto směn a na to, jak se v tom ministerstvo angažuje.

Pokud je to poslední, já jsem si té skutečnosti, nebo té údajné skutečnosti, té indikace jsem si vědom. Vyplývá z dopisů starostů, takže i proto se chci podívat na ten výsledek a řešení.

Takže takhle. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi vlády a ukončuji dnešní interpelace na předsedu vlády, protože byly všechny tři vyčerpány.

 

Tak jak jsem oznámil, budeme bezprostředně pokračovat v ústních interpelacích na členy vlády. Pokud nikdo nevznese námitku proti postupu předsedajícího, je to postup podle zákona o jednacím řádu.

 

První interpelací na členy vlády je interpelace pana poslance Petra Krilla na pana ministra zemědělství Jakuba Šebestu. Byla mi doručena na začátku dnešního odpoledního jednání omluva pana ministra zemědělství, který je z důvodu pracovního jednání mimo území hlavního města Prahy a nemůže se odpoledního jednání účastnit. Tedy je řádně omluven. Budeme postupovat podle zákona o jednacím řádu, to znamená, pan poslanec Krill přednese interpelaci a do 30 dnů je povinen pan ministr zemědělství mu odpovědět.

Prosím pana poslance Petra Krilla, aby interpelaci na ministra zemědělství přednesl. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Krill: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo.

Vážené kolegyně, kolegové. Vážený pane nepřítomný ministře, koncem června se na mě obrátili zpracovatelé dřeva, pilaři z podhůří našich hor Jeseníků, okresy Šumperk a Jeseník, se žádostí o pomoc při zajištění dřevní hmoty pro práci ve svých firmách. Při objednávání dřeva na třetí čtvrtletí tohoto roku od Lesů České republiky, a. s., dostali totiž od jejich obchodního ředitele inženýra Herolda odpověď, že od 24. června je pozastaven prodej jehličnatého dřeva do regionu. To znamená, že ve třetím čtvrtletí nedostanou regionální firmy od Lesů České republiky ani strom - strom z lesů, ve kterých žijí.

Obrátil jsem se písemně o vysvětlení na generálního ředitele inženýra Sýkoru 2. července tohoto roku a on mi po měsíci v podstatě potvrdil to, co jsme věděli, s tím, že musí plnit tříleté smlouvy s velkoodběrateli, bez reálného řešení vzniklé situace.

Ministerstvo zemědělství podporuje sice ve svém programu rozvoj venkova, ale těmito opatřeními život v této oblasti spíše umrtvuje než rozvíjí, protože zaměstnanost v pilách se kvůli této situaci snižuje a vede k ohrožení možnosti života v těchto oblastech, kde lesy jsou největším bohatstvím tohoto jednoho z nejchudších krajů v naší republice. Jenom pro informovanost: jsou to desítky a stovky firem a firmiček, které se zpracováním dřeva u nás zabývají.

Dovoluji si vám proto, pane ministře, položit dvě otázky: Za prvé: Kdy budou mít k získání surovin místní firmy stejné podmínky jako nadregionální velkoodběratelé? A za druhé: Jaká opatření učiníte pro řešení situace ve třetím čtvrtletí tohoto roku?

Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Krillovi. Podle § 111 odstavec 7 bude řešena tato ústní interpelace písemnou odpovědí do 30 dnů.

Druhým interpelujícím poslancem na ministry je pan poslanec Ludvík Hovorka, který má interpelaci na ministra financí Eduarda Janotu. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Pan ministr financí je přítomen. Prosím.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, novelou zákona 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, a novelou zákona 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, mělo dojít k přesunu finančních nákladů na pravidelná očkování v rozsahu 760 milionů korun ročně ze státního rozpočtu na systém veřejného zdravotního pojištění, tedy do zdravotněpojistných plánů zdravotních pojišťoven. Ani jeden z těchto zákonů nebyl projednán, ale ve státním rozpočtu na letošní rok nebyla vyčleněna žádná částka na úhradu těchto vakcín.

Vážený pane ministře, dovoluji si vás tedy poprosit o odpověď na otázku, z jakých finančních prostředků jsou hrazeny tyto očkovací látky v letošním roce a jaká částka bude vyčleněna na stejný účel ve státním rozpočtu na rok 2010.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ludvíku Hovorkovi i za dodržení času. Slova se ujme ke své odpovědi ministr financí Eduard Janota. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Pane předsedající, dámy a pánové, začnu asi tak, že v roce 2007 bylo na tyto účely vynaloženo podle závěrečného účtu 943 milionů korun, v roce 2008 767 milionů. V roce 2009 - protože ministerstvo předpokládalo, že dojde k novele zákona 258 - prostředky nebyly narozpočtovány. Nicméně když ministerstvo zjistilo, že je problém se schvalováním novely, přesto provedlo vnitřní rozpočtové opatření a uvolnilo k 30.6. na tyto účely více než 163 milionů korun. A v současné době se hledají další prostředky zhruba v rozsahu 220 milionů korun na tento účel. To znamená, šlo by dohromady asi o 483 nebo 484 miliony korun.

V tomto smyslu byla informovaná vláda, která své jednání přerušila a bude o uvedeném problému jednat opětovně v průběhu měsíce září.

Co se týče roku 2010, opět je otázkou, jaká bude platná legislativa. Počítáme i s variantou, že nedojde ke změně a toto očkování bude muset být hrazeno z rozpočtu kapitoly. Uvažovaná částka se pohybuje v rozsahu 660 až 870 milionů korun. Čili pane poslanče, pro vás, je to v rozpočtu zabezpečeno.

Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP