(11.40 hodin)

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Vážená paní předsedající, dámy a pánové, předkládám návrh Protokolu o změně Dohody mezi Českou republikou a Jordánským hášimovským královstvím o podpoře a vzájemné ochraně investic. Tento protokol byl podepsán 6. dubna letošního roku v Praze. Stejně jako v předchozích případech Česká republika přistoupila k renegociaci dohody o ochraně a vzájemné podpoře investic na základě článku 307 Smlouvy o založení Evropského společenství. Česká republika je povinna podle tohoto článku uvést všechny svoje mezinárodněsmluvní právní závazky, do kterých vstoupila před svým členstvím v EU, do souladu s komunitárním právem. Výsledkem jednání je předložený protokol.

Zajímavé změny původní dohody:

Úprava článku 1 - Definice, kde dochází k nahrazování původních národních měn, tzn. marky a francouzského franku, eurem.

Článek 3 - Národní zacházení a doložka nejvyšších výhod - rozšiřuje výjimku z národního zacházení a doložku nejvyšších výhod tak, že Česká republika nebude povinna poskytovat jordánským investorům a jejich investicím výhodnější zacházení než ta, která poskytuje ostatním investorům a jejich investicím ze členských zemí EU nebo ze třetích zemí na základě mezinárodních smluv uzavřených EU se třetími státy.

Článek 6 - Převody - umožní přijímat opatření v oblasti volného obchodu, v oblasti volného pohybu kapitálu, a omezit volný převod plateb. Ustanovení je formulováno takovým způsobem, že je aplikovatelné pouze na Českou republiku jako členskou zemi EU, neboť Jordánsko dosud není členem žádného obdobného integračního seskupení.

Článek 8 - řeší spory mezi smluvní stranou a investorem druhé smluvní strany. Protokolem se zavádí půlroční lhůta pro smírné řešení sporů mezi investorem a hostitelským státem, která je dostatečně dlouhá jak pro jednání o mimosoudním řešení sporů, tak i pro přípravu právní obrany žalovaného státu.

Dále se do článku 8 vkládá nový odstavec 3, který uvádí prameny práva, podle kterých bude rozhodčí soud předložený spor rozhodovat, a odstavec 4 stanoví, že rozhodčí nález je konečný, závazný a pro obě strany sporu vykonatelný v souladu s vnitrostátním právem.

Poslední úpravou se mění článek 10, který postihuje základní bezpečnostní zájmy. Na základě této úpravy bude Česká republika oprávněna přijímat opatření na ochranu svých bezpečnostních zájmů. Mezi tyto zájmy náleží rovněž i zájmy plynoucí z členství České republiky v Evropské unii.

Sjednáním protokolu se podařilo dosáhnout plné slučitelnosti dohody o ochraně a podpoře investic s Jordánskem s komunitárním právem. Doporučuji proto, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s tímto návrhem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Zpravodajem zahraničního výboru je pan poslanec Tomáš Dub. Odůvodní záznam z jednání výboru, který nám byl rozdán jako sněmovní tisk 813/Z. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám. Vážená paní předsedající, pane vicepremiére, dámy a pánové, zahraniční výbor projednal sněmovní tisk 813 na své 41. schůzi dne 8. září 2009 a spíše z důvodů procedurálních než věcných nepřijal žádné usnesení. Z tohoto důvodu se též hlásím do podrobné rozpravy, abych mohl usnesení navrhnout. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Zástupci rozpočtového výboru také projednali tento návrh. Zpravodajkou byla paní poslankyně Miloslava Vostrá. Zastoupí ji pan kolega Jiří Dolejš. Odůvodní usnesení výboru, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 813/1.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Ano. Děkuji za slovo. Rozpočtový výbor projednal věc s tímto doporučením na usnesení Poslanecké sněmovny: "Poslanecká sněmovna dává souhlas s ratifikací Protokolu mezi Českou republikou a Jordánským hášimovským královstvím o změně Dohody mezi Českou republikou a Jordánským hášimovským královstvím o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsané dne 6. dubna 2009 v Praze." Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Děkuji vám. Otevírám rozpravu. Pan kolega Dub má slovo.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám ještě jednou, paní předsedající. Potom co zde zaznělo předchozí odůvodnění, si já jako zpravodaj zahraničního výboru dovoluji k tomuto standardnímu návrhu připojit.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Pokud se nikdo nehlásí - a já žádnou přihlášku nevidím - končím rozpravu.

Přikročíme k hlasování o návrhu usnesení, který zní takto:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas s ratifikací Protokolu mezi Českou republikou a Jordánským hášimovským královstvím o změně Dohody mezi Českou republikou a Jordánským hášimovským královstvím o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaného dne 6. dubna 2009 v Praze."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 134. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení? A kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 134: přítomno 94, pro 79, proti nikdo. S návrhem usnesení tedy byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji oběma zpravodajům. Končím projednávání bodu číslo 32, sněmovního tisku 813.

 

Dalším bodem, jehož projednávání zahajuji, je bod

33.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Kyperskou republikou
o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu,
která byla podepsána v Nikósii dne 28. dubna 2009
/sněmovní tisk 839/ - druhé čtení

Slovo i tentokrát bude patřit ministrovi financí Eduardu Janotovi, kterého tedy požádám o úvod do této smlouvy.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji. Vážená paní předsedající, potvrzuji, že předkládaná smlouva byla podepsána 28. dubna letošního roku v Nikósii a nahradí současnou smlouvu s Kyprem o zamezení dvojímu zdanění, která byla podepsána 15. dubna 1980 a která vstoupila v platnost 30. prosince téhož roku. Z důvodu, že současná smlouva již zcela neodpovídá změněným podmínkám, zejména v oblasti daní, dohodly se smluvní státy na sjednání smlouvy nové, přičemž nedílnou součástí nové smlouvy je i protokol obsahující doložku nejvyšších výhod, která se vztahuje ke zdaňování průmyslových licenčních poplatků, a současně tento protokol opravňuje příslušné úřady smluvních států k odepření výhod plynoucích z jednotlivých ustanovení smlouvy při naplnění konkrétních podmínek, a to po vzájemné dohodě kompetentních úřadů.

Souhlas k ratifikaci této mezinárodní smlouvy dal v červenci tohoto roku Senát Parlamentu České republiky.

Sjednaná smlouva nenahrazuje vnitrostátní daňové předpisy a nemůže tak založit novou daňovou povinnost, ale pouze povinnost vyplývající z vnitrostátních předpisů upravuje. Řeší případy, kdy právo vybrat daň mají ve svém vnitrostátním právu zakotvené oba signatářské státy. V těchto situacích je smlouva zajisté nadřazena vnitrostátnímu předpisu. Smlouva standardně upravuje základní formy spolupráce mezi příslušnými úřady obou zemí, upravuje rovněž zásadu nediskriminace, neformální řešení sporů případně vzniklých při jejím provádění a zajistí výměnu informací mezi příslušnými úřady obou států.

Uzavření a provádění této mezinárodní smlouvy s Kyprem nebude mít přímý dopad na státní rozpočet a celkový přínos plynoucí z jejího uzavření bude závislý na rozvoji vzájemných hospodářských vztahů.

Chtěl bych zároveň zdůraznit, že jako tzv. komplexní daňová smlouva řeší tento dokument zdaňování všech druhů příjmů a stanovuje, jaká metoda vyloučení mezinárodního dvojího zdanění se u toho kterého příjmu uplatní ve státě, kde je skutečný vlastník tohoto příjmu takzvaným daňovým rezidentem.

Na základě uvedeného doporučuji, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s ratifikací této důležité mezinárodní smlouvy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. Prosím zpravodaje zahraničního výboru Davida Šeicha. Nevidím ale, že by byl přítomen. Opět se tedy této role ujme pan poslanec Jan Hamáček a odůvodní záznam z jednání výboru, který byl rozdán jako sněmovní tisk 839/Z. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, zahraničí výbor tento tisk rovněž projednal na své 41. schůzi dne 8. září 2009 a nepřijal žádné usnesení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Také rozpočtový výbor se touto smlouvou zabýval. Zpravodajkou rozpočtového výboru byla paní poslankyně Miloslava Vostrá. Tak jako v minulých případech, i teď ji zastoupí pan kolega Jiří Dolejš a odůvodní usnesení výboru, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 839/1. Prosím.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji za slovo. Moje úloha je jednoduchá. Rozpočtový výbor projednal a přijal následující usnesení. Doporučuje Poslanecké sněmovně, aby dala souhlas s ratifikací Smlouvy mezi Českou republikou a Kyperskou republikou o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, která byla podepsána v Nikósii dne 28. dubna 2009. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP