(11.20 hodin)
(pokračuje Němcová)

Dalším bodem je

29.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Singapurské republiky o letecké dopravě
/sněmovní tisk 772/ - druhé čtení

Požádám ministra dopravy Gustáva Slamečku o úvodní slovo.

 

Ministr dopravy vlády ČR Gustáv Slamečka Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, cílem předkládané dohody je stanovení nového liberálního rámce pro provoz letecké dopravy mezi Českou republikou a Singapurem, který by měl přispět k navázání přímého leteckého spojení v budoucím období. Dohoda po svém vstupu v platnost nahradí stávající dohodu mezi Československou socialistickou republikou a Republikou Singapur o leteckých službách mezi a za jejich územími z roku 1971. Vláda České republiky vyslovila souhlas s uzavřením této dohody dne 19. prosince 2007 a dohoda byla následně podepsána s výhradou ratifikace dne 19. ledna 2009.

Text dohody je v souladu s ústavním pořádkem a ostatními součástmi právního řádu České republiky, se závazky vyplývajícími z členství České republiky v Evropské unii, se závazky převzatými v rámci jiných platných smluv a s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva.

Vládní návrh dohody byl projednán a schválen v zahraničním výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky 8. září 2009.

Dovoluji si tímto požádat Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky o vyslovení souhlasu s ratifikací této dohody.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Zpravodajem zahraničního výboru je i tentokrát pan poslanec Daniel Reisiegel. Zdůvodní nám záznam z jednání výboru, který byl rozdán jako sněmovní tisk 772/Z.

 

Poslanec Daniel Reisiegel: Vážené dámy a pánové, i tentokrát zahraniční výbor projednal předmětnou dohodu na svém jednání 41. schůze dne 8. září a nepřijal žádné usnesení. Hlásím se proto do rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Otevírám rozpravu. Vy jste první, kdo se přihlásil, máte tedy slovo.

 

Poslanec Daniel Reisiegel: Děkuji. Navrhuji usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou České republiky a vládou Singapurské republiky o letecké dopravě.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Hlásí se ještě někdo další do rozpravy? Nehlásí se nikdo, rozpravu končím a budeme hlasovat o navrženém usnesení.

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas s ratifikací Dohody mezi vládou České republiky a vládou Singapurské republiky o letecké dopravě, sněmovní tisk 772."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 131 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 131, přítomno 89, pro 83, proti nikdo. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi a děkuji též panu zpravodaji. Tím končí projednávání bodu číslo 29, sněmovního tisku 772.

 

Dalším bodem, jehož projednávání nyní zahajuji, je

30.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol mezi vládou České republiky
a vládou Korejské lidově demokratické republiky o změně Dohody
mezi vládou České republiky a vládou Korejské lidově demokratické
republiky o podpoře a vzájemné ochraně investic,
podepsaný dne 17. prosince 2008 v Pchjongjangu
/sněmovní tisk 787/ - druhé čtení

Tento materiál uvede ministr financí Eduard Janota. Prosím vás, pane ministře, o vaše slovo.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s Protokolem o změně Dohody mezi vládou České republiky a vládou Korejské lidově demokratické republiky o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaným dne 17. prosince 2008 v Pchjongjangu.

Česká republika přistoupila k renegociaci této dohody na základě povinnosti, které její vláda, Článek 307 Smlouvy o založení Evropských společenství, podle kterého je Česká republika povinna uvést všechny svoje mezinárodně právní závazky, do kterých vstoupila před svým členstvím v EU, do souladu s komunitárním právem.

Kdybych měl charakterizovat následující změny dohody, tak jednak je to úprava Článku 3, národní zacházení a doložka nejvyšších výhod. To zajišťuje, že Česká republika nebude povinna poskytovat korejským investorům a jejich investicím výhodnější zacházení než které poskytuje ostatním investorům a jejich investicím ze členských zemí EU nebo ze třetích zemí na základě mezinárodních smluv, uzavřených EU se třetími státy.

Dále je upraven Článek 6 převody, kde byla vložena klauzule, která České republice jako členu celní a hospodářské nebo měnové unie společného trhu nebo zóny volného obchodu umožní přijímat opatření v oblasti volného pohybu kapitálu a omezit volný převod plateb. Ustanovení je formulováno takovým způsobem, že je aplikovatelné pouze na Českou republiku jako členskou zemi EU, neboť KLDR není členem žádného obdobného integračního seskupení. Zároveň byla vypuštěna věta, která stanoví maximální dvouměsíční lhůtu pro převod plateb.

Byl upraven rovněž Článek 8, to znamená řešení sporů z investic mezi smluvní stranou a investorem druhé smluvní strany. Tento článek byl upraven tak, aby zakotvil prameny práva na jejichž základě bude arbitrážní tribunál rozhodovat spor mezi investorem a hostitelským státem. Toto by mělo přispět k posílení právní jistoty jak zahraničních investorů, tak hostitelského státu v průběhu řešení případných investičních sporů.

Poslední změna se nachází v Článku 10, základní bezpečnostní zájmy. Tato odpovídá formulaci odsouhlasené Evropskou komisí. Na základě tohoto článku bude Česká republika oprávněna přijímat opatření na ochranu svých bezpečnostních zájmů. Mezi tyto zájmy rovněž náleží zájmy plynoucí z členství České republiky v Evropské unii.

Musím konstatovat, že návrh dohody je plně slučitelný s Dohodou o podpoře a ochraně investic, s komunitárním právem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Zpravodajem zahraničního výboru byl pan kolega Miloslav Soušek, ale zastupuje jej pan poslanec Jan Hamáček. Prosím tedy, aby zdůvodnil záznam z jednání výboru, který byl rozdán jako sněmovní tisk 787/Z.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, zahraniční výbor projednal tento tisk na své 41. schůzi dne 8. září 2009 a nepřijal k tisku žádné usnesení. Proto se rovněž hlásím do podrobné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Iniciativně tento návrh projednal i rozpočtový výbor. Zeptám se, zda chce vystoupit také zástupce tohoto výboru. Měla jsem zde napsanou paní poslankyni Miloslavu Vostrou, ale vidím, že Richard Dolejš je ten, kdo odůvodní usnesení výboru. Toto usnesení jsme dostali jako sněmovní tisk 787/1.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji vám za slovo. Když dovolíte, zastoupil bych kolegyni a seznámil vás se závěry rozpočtového výboru, který návrh ratifikace protokolu změny této dohody projednal a po bezproblémové diskusi doporučil Sněmovně, aby souhlasila s ratifikací protokolu o změně dohody mezi Českou republikou a Severní Koreou. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP