(11.10 hodin)

 

Poslankyně Helena Mallotová: Dovolte mi, abych vás seznámila s výsledkem jednání zahraničního výboru. Zahraniční výbor dne 8. září 2009 na své 41. schůzi nepřijal žádné usnesení. Pověřil předsedu výboru, aby tento záznam z jednání předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, a zmocnil zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, a proto se ptám, zda se někdo do této rozpravy hlásí. Zároveň upozorňuji z dosavadního průběhu projednávání, že pakliže nepřijal zahraniční výbor žádné usnesení, tak teď je jediná možnost, kdy by nějaké usnesení mohlo v rozpravě zaznít a Sněmovna by se k tomuto návrhu usnesení mohla hlasováním vyjádřit. Je tedy otevřena rozprava a konstatuji opět, že žádnou přihlášku do ní nemám. Hlásí se prosím někdo? Pan kolega Jan Hamáček.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, já si dovolím navrhnout usnesení, které by znělo: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci smlouvy mezi Českou republikou a Gruzií o výměně a vzájemné ochraně utajovaných informací. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já tady mám "k vyslovení souhlasu s ratifikací". Je to tak přesnější. Dobře. Je někdo další, kdo by se hlásil do rozpravy? Není, končím tedy rozpravu a budeme hlasovat o navrženém usnesení. Ale ještě předtím přečtu, že se omlouvá z našeho jednání paní ministryně Dana Jurásková, z dnešního dopoledního jednání.

Je před námi hlasování o návrhu usnesení, které zní takto: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas k vyslovení souhlasu s ratifikací smlouvy mezi Českou republikou a Gruzií o výměně a vzájemné ochraně utajovaných informací, sněmovní tisk 740."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 127. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 127 přítomno 102, pro 49, proti 1. Návrh přijat nebyl, s usnesením nebyl vysloven souhlas.

 

Nevím, zda bude probíhat nějaká kontrola hlasování, nebo ne. Nebude. Pardon, bude. Mám zde žádost o odhlášení, takže prosím, abyste se znovu svými kartami přihlásili. Paní poslankyně Navrátilová, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Ludmila Navrátilová: Prosím vás, vážené kolegyně a kolegové, já se moc omlouvám. Sice jsem mačkala tlačítko, ale nic se mi tam neobjevilo, takže zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Čili je to námitka proti předchozímu hlasování, ale musím požádat všechny, aby se přihlásili, protože zatím nás není tolik, abychom mohli i třeba o této námitce hlasovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 128. Kdo souhlasí s námitkou, kterou vznesla paní poslankyně Navrátilová? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 128 přítomno 75, pro 55, proti 2. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat své hlasování o návrhu usnesení, ve kterém Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas k vyslovení souhlasu s ratifikací smlouvy mezi Českou republikou a Gruzií o výměně a vzájemné ochraně utajovaných informací, dle sněmovního tisku 740.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 129. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 129 přítomno 79, pro 59, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas. Děkuji panu ministrovi, děkuji též panu zpravodaji a končím projednávání bodu číslo 27 sněmovního tisku 740.

 

Dalším bodem je bod číslo 28. Je to

28.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu Návrh na ratifikaci změny přílohy III Rotterdamské úmluvy
o postupu předchozího souhlasu pro určité nebezpečné chemické látky
a pesticidy v mezinárodním obchodu (Řím, 31. říjen 2008)
/sněmovní tisk 767/ - druhé čtení

Prosím pana ministra dopravy, který zastoupí ministra životního prostředí, aby tento materiál uvedl. Slovo má pan ministr Gustáv Slamečka.

 

Ministr dopravy vlády ČR Gustáv Slamečka Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi představit vládní návrh na ratifikaci změny přílohy III Rotterdamské úmluvy o postupu předchozího souhlasu pro určité nebezpečné chemické látky a pesticidy v mezinárodním obchodu.

Čtvrté zasedání konference smluvních stran Rotterdamské úmluvy svým rozhodnutím RC4/5 ze dne 31. října 2008 schválilo návrh na zařazení sloučeniny tributylcínu do přílohy III Rotterdamské úmluvy. Zařazením sloučenin TBT, které jsou vysoce toxickými látkami, do seznamu v příloze III úmluvy, se naplňuje její hlavní cíl - to jest ochrana lidského zdraví a životního prostředí před škodlivými účinky nebezpečných chemických látek. Registrace i používání látky TBT pro pesticidní použití bylo v České republice ukončeno ke dni 31. prosince 1995. Vzhledem k tomu, že nakládání s TBT je již právně řešeno v České republice a platná právní úprava České republiky odpovídá požadavkům vyplývajícím ze změny přílohy III úmluvy, nebude mít tato změna dopady na státní rozpočet ani na státní správu a podnikatelský sektor.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Daniela Reisiegla, aby odůvodnil záznam jednání výboru, který byl rozdán jako sněmovní tisk 767/Z.

 

Poslanec Daniel Reisiegel: Hezké dopoledne, dámy a pánové. Zahraniční výbor projednal danou změnu přílohy III Rotterdamské úmluvy na své 41. schůzi dne 8. září a nepřijal žádné usnesení. Z toho důvodu se pak hlásím do podrobné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji vám. Otevírám rozpravu. Zůstaňte tedy rovnou u mikrofonu, pane kolego, protože jste zatím jediný, kdo se přihlásil. Máte slovo v rozpravě.

 

Poslanec Daniel Reisiegel: Děkuji a navrhuji, aby Sněmovna přijala usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci změny přílohy III Rotterdamské úmluvy o postupu předchozího souhlasu pro určité nebezpečné chemické látky a pesticidy v mezinárodním obchodu (Řím, 31. říjen 2008)."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy. Nikoho takového nevidím, rozpravu končím a přikročíme k hlasování o navrženém usnesení.

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas k ratifikaci změny přílohy III Rotterdamské úmluvy o postupu předchozího souhlasu pro určité nebezpečné chemické látky a pesticidy v mezinárodním obchodu (Řím, 31. říjen 2008), sněmovní tisk 767, druhé čtení."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 130 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 130 přítomno 87, pro 79, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Tím končí projednávání bodu číslo 28, sněmovního tisku 767. Děkuji panu ministrovi, děkuji též panu zpravodaji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP