(9.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano. O této námitce rozhodneme bezprostředně poté, co byla vznesena, tedy teď hned.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 108 a táži se, kdo souhlasí s přednesenou námitkou. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 116 poslankyň a poslanců pro návrh 72, proti 7. S námitkou byl přijat souhlas.

 

Rozhodneme tedy znovu o návrhu pana poslance Hovorky, abychom se zabývali blokem zákonů vrácených Senátem v pátek jako prvním až šestým bodem. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 109. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 116 poslankyň a poslanců pro návrh 60, proti 49. Návrh byl přijat.

 

Přeje si někdo provést kontrolu hlasování? Není tomu tak. Budeme pokračovat. Vypořádali jsme se s návrhy na změny našeho programu a můžeme přistoupit k prvnímu pevně zařazenému bodu. Já si ještě předtím dovolím zopakovat, jak body budou následovat: tedy 23, 24, 50 a 51, poté body ve schváleném pořadí - blok smluv ve druhém čtení, odpoledne bod 45, což jsou ústní interpelace. Takže si vám dovolím připomenout, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím, v 11.30 hodin proběhne jejich losování a po smlouvách body, o kterých jsme rozhodli dnes ráno, tedy dvě třetí čtení.

 

Bod

23.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Evropskou unií a Spojenými státy americkými
o zpracování údajů jmenné evidence cestujících (PNR) leteckými dopravci
a o jejich předávání Ministerstvu vnitřní bezpečnosti Spojených států amerických,
podepsaná za Evropskou unii v Bruselu dne 23. července 2007
a za Spojené státy americké ve Washingtonu dne 26. července 2007
/sněmovní tisk 449/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí pan Jan Kohout. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Jan Kohout: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vláda předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky Dohodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy americkými o zpracovávání údajů jmenné evidence cestujících leteckými dopravci a o jejich předávání Ministerstvu vnitřní bezpečnosti Spojených států k vyslovení souhlasu s její ratifikací. Od prvního čtení vládního návrhu v Poslanecké sněmovně již uplynul více než rok, proto připomenu důvody ke sjednání dohody i její účel a obsah.

Po teroristických útocích 11. září 2001 přijaly Spojené státy předpisy, které požadují, aby letecké společnosti provozující lety do USA poskytovaly ministerstvu vnitřní bezpečnosti Spojených států elektronický přístup k osobním údajům cestujících v letadlech směřujících do USA, vypravených z USA nebo přelétajících jejich území. Postupně i další státy světa začaly vyžadovat údaje PNR od leteckých společností. Hlavním účelem předkládané dohody z hlediska České republiky a ostatních členských států EU je zajistit minimální standardy ochrany osobních údajů cestujících v letecké přepravě, kdy je založena povinnost Spojených států zpracovávat údaje PNR v souladu s požadavky a zárukami vyplývajícími z této dohody.

Dohoda je nelehce vyjednaným kompromisem mezi požadavky Spojených států na posílení prevence terorismu a další kriminality a evropskými požadavky ochrany osobních údajů. Je historicky celkem třetím ujednáním o předávání údajů o cestujících mezi Evropskou unií a Spojenými státy. USA používají údaje PNR pro účely prevence a potírání terorismu a související trestné činnosti, jiných závažných trestných činů nadnárodní povahy včetně organizované trestné činnosti a pokusů vyhnout se zatčení nebo vzetí do vazby pro podezření ze spáchání výše zmíněných trestných činů. Údaje lze v případě nutnosti rovněž využít k ochraně životně důležitých zájmů cestujících občanů nebo v jiných případech stanovených zákonem.

V dohodě je výslovně obsažen závazek Spojených států přejít na metodu předávání údajů zvanou PUSH, kdy letečtí dopravci sami předávají ze svých rezervačních systémů do Spojených států pouze dohodou stanovená data. To má poskytnout lepší ochranu osobních údajů. Dosavadní metoda, kdy Spojené státy získávají od evropských dopravců celou databázi údajů o cestujících a z ní si vytahují údaje o cestujících, které je zajímají, bude ukončena. Dohoda, sjednaná na dobu sedmi let, oproti předchozí snižuje počet okruhů shromažďovaných a předávaných typů údajů ze 34 na 19. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti uchovává údaje jmenné evidence cestujících po dobu celkem 15 let, a to ve dvou odlišných režimech. Spojené státy zdůvodňují délku uchovávání záznamů potřebou vyšetřovatelů mít možnost se v této lhůtě k datům jmenné evidence cestujících vracet vzhledem k obtížnosti i délce vyšetřování terorismu a související trestné činnosti.

V rámci přezkumu provádění dohody se předpokládá, že během tohoto roku budou obě strany konzultovat zejména funkce systému zpracování údajů PNR ochrany osobních údajů.

Dohoda obsahuje i ustanovení o předběžném provádění, ale Česká republiky tuto dohodu jako takovou předběžně neprovádí, dokud nebude ukončen ratifikační proces v České republice. Jediný letecký dopravce s přímými lety do Spojených států, společnost ČSA, předává do USA pouze údaje API, tzv. Advanced Passenger Information, které jsou sice součástí údajů PNR, ale činí tak na základě Úmluvy o mezinárodním civilním letectví z roku 1947. Plnohodnotné provádění dohody PNR je však v zájmu Evropské unie, která ji proto s naším souhlasem sjednala. Je však především v zájmu občanů, jimž tento právní instrument zajišťuje základní standardy nakládání s jejich osobními údaji včetně dat citlivých ze strany třetích států. V současné době si totiž třetí státy vynucují předávání údajů PNR od leteckých dopravců z Evropské unie, aniž by platná mezinárodní smlouva poskytovala právní záruky řádného zacházení s předanými osobními údaji.

Vláda vychází z toho, že Česká republika podporuje účel dohod o PNR, jimiž je upravit zacházení s osobními údaji, které třetí státy od Evropské unie požadují pro boj proti terorismu a závažné kriminalitě, a poskytnout údajům základní ochranu. Smyslem dohod i debaty okolo nich není otázka, zda zpracování osobních údajů je, či není účinným nástrojem v boji proti terorismu. Je třeba brát v úvahu, že při absenci dohody si třetí státy stejně vynutí vydávání osobních údajů od dopravců z Evropské unie. Přijetí právního rámce upravujícího zacházení s údaji je tak v zájmu celé unie a zejména občanů členských zemí.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, věřím, že Poslanecká sněmovna vysloví souhlas s ratifikací dohody, aby mohlo dojít v brzké době k ukončení ratifikačního procesu v České republice, neboť je i v našem zájmu, aby vstoupila v platnost a plnila se jako všechny dohody sjednané v dobré víře. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane ministře. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Davida Šeicha, aby odůvodnil záznam jednání, který vám byl rozdán jako sněmovní tisk 449/Z. Pane poslanče Šeichu, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP