(17.00 hodin)
(pokračuje Liška)

Všichni chceme, aby státní maturita tedy byla bezpečná a užitečná, a také chceme, aby se její užitečnost projevila nějak konkrétně. Nejčastěji bývá zmiňováno mimo jiného, co už bylo řečeno mými předřečnicemi a předřečníky, to, že by státní maturita měla sloužit jako vstupenka na vysokou školu. A my přece víme, že státní maturita je obrovsky náročný, docela dlouhodobý logisticky náročný projekt, který bude nabíhat a nabíhá velmi postupně. Vzhledem k současnému legislativnímu stavu v našem školství je bláhové se domnívat, že z roku na rok se může stát státní maturitní zkouška onou stoprocentní vstupenkou. Proto bylo od počátku zamýšleno, že náběh bude postupný. Také proto Ministerstvo školství již přede mnou, za mého působení i za současného působení paní ministryně Kopicové vyjednávalo a vyjednává s vysokými školami o tom, jaký zvolit vhodný způsob právě pro to, aby se státní maturita onou vstupenkou skutečně stala. A víme, že se postoj vysokých škol na rozdíl od období před několika lety ve srovnání s dneškem proměnil a že je mnohem vstřícnější a že toho skutečně můžeme dosáhnout. Nemůže se to ale stát ve stejný okamžik, kdy proběhne první ročník státní maturitní zkoušky naostro. Ale po téhle cestě je třeba pokračovat a i po volbách, věřím, že Ministerstvo školství bude v tomto úsilí pokračovat.

Ale i kdyby se státní maturitní zkouška odehrála již příští rok, už tato generace studentů bude mít výhodnější pozici oproti minulým. Budou totiž mít mnohem jasnější a přesnější obraz o tom, co je ve skutečnosti škola naučila a jak je k životu a k dalšímu rozhodování připravila. A to i bez toho, že by mohli použít hned poprvé v prvním ročníku státní maturitní zkoušku ve prospěch přijímacího řízení na vysokou školu.

Stejně tak státní maturitní zkouška v následujících letech s postupným náběhem má přinést další výhody, například to, že pokud bude složena v některém ze světových jazyků, bude tato zkouška skládána v takovém režimu, aby zároveň mohli absolventi získat mezinárodně uznávaný certifikát z tohoto jazyka, který jim umožní získat zaměstnání nebo pokračovat ve vysokoškolském či jiném studiu v zahraničí v oněch zemích.

Ale my jsme v jiné situaci. Situace kolem státní maturity se stala za několik posledních měsíců poněkud nepřehlednou a dílem za to nesou odpovědnost populisté z řad ODS a ČSSD, kteří se před volbami chtějí na poslední chvíli zalíbit prvovoličům a vůbec je nezajímá, jak to se státní maturitou vlastně je. Řekněte mi, kdo z nás má skutečně detailní a velmi pečlivou znalost o tom, v jakém stadiu příprav státní maturita ve skutečnosti je. Kdo z nás přesně ví, jakým způsobem se za posledního půl roku proměnil logistický model? Kdo z nás přesně ví, jaké je finanční zajištění a jaké kroky byly podniknuty? Myslím si, že málokdo. A přesto chceme dneska bez této znalosti učinit tak zásadní rozhodnutí, které už poněkolikáté rozkolísá tento důležitý projekt, který je tak dlouho připravován. Koneckonců tento týden, na počátku týdne, tuším že v pondělních Lidových novinách, jsme si mohli přečíst rozhovor s jedním z organizátorů demonstrací proti státní maturitě panem Adamem Cyprichem. Nemám pochybnosti o čistotě jeho úmyslu. Ale on tam otevřeně hovoří o tom, jak sociální demokracie zneužívá státní maturity k předvolebním účelům. Míra manipulace, kterou ČSSD předvedla v otázce maturit, je bohužel, musím konstatovat, políčkem všem ředitelům a pedagogům středních škol a také výsměchem budoucím maturantům. ODS - musím být otevřený - zase svou snahou znovu maturitu odložit předvedla bezprecedentní podraz na vlastní ministryni. Neříkám, že všichni v těchto stranách, ale dovolím si toto zobecnění.

Díl odpovědnosti za současné komplikace může ležet i na současném Ministerstvu školství, protože i ono přikročilo k určitým změnám v tomto projektu - odvolání ředitele CERMATu Martina Macha a nahrazení předchůdcem a nástupcem v jedné osobě Pavlem Zeleným. Ale já pevně věřím, že všechny tyto kroky byly motivovány tím, aby státní maturitní zkouška mohla proběhnout co nejlépe a co nejbezpečněji. Je jenom a plně na Ministerstvu školství a paní ministryni Kopicové, aby konstatovala, v jakém stadiu příprava státních maturitních zkoušek je, a já jí děkuji za to, že to tady udělala hned na počátku projednávání tohoto bodu.

Státní maturita je příliš důležitá, než aby se měla stát kořistí populistických politiků. Stejně tak ale nesmí padnout za oběť zájmovým skupinám, jimž jde v souvislosti s maturitou o mnohé jiné než o to, aby náš vzdělávací systém dostal onen svorník, o kterém tady hovořila paní kolegyně Šojdrová. Rozhodně se chceme vyhnout tomu, aby rok, který někteří z nás chtějí dát státní maturitě navíc, aby se díky tomu vrátily maturity do onoho původního režimu rozsáhlého nákupu infrastruktury a počítačů pro školy, který už se v minulosti jednou nepodařil. Vzpomeňme si jenom na internet do škol. Kdo z nás tedy bude hlasovat pro odklad? ptám se. Kdo z nás tedy zná přesnou situaci a přesný stav příprav současného logistického modelu a dalších velmi důležitých detailů státní maturitní zkoušky? Kdo může odpovědně říci, že se to může, nebo nemůže podařit?

Čeká státní maturitu generálka. Ta generálka je od počátku plánována a programována k tomu, aby toto všechno ověřila. Současné Ministerstvo školství od této generálky neupustilo, a to právě proto, aby ověřilo stav připravenosti.

My proto jako Strana zelených nemáme jinou možnost, než se spolehnout na informace a na garanci, kterou dává Ministerstvo školství, které tyto informace a které tuto odpovědnost má především. Teprve na základě těchto informací je možné fundovaně rozhodnout, zda s novou maturitní zkouškou začít už v příštím roce, nebo by se mělo ještě počkat. Já osobně chci věřit tomu, že staronové vedení CERMATu je plně připraveno toto zadání splnit, a také věřím upřímnému odhodlání paní ministryně školství dotáhnout celou věc do konce a maturitu spustit příští rok, tak jak s tím počítá nejen zákon samotný, ale i samotné školy. Strana zelených se tedy rozhodne podle postoje Ministerstva školství, které nese tuto odpovědnost. Ministerstvo, které podporujeme v záměru dotáhnout tento projekt do konce.

Na závěr zopakuji, že my všichni myslím chceme, aby státní maturita proběhla za férových podmínek, aby byla bezpečná a užitečná. Ten, kdo za to ručí, je Ministerstvo školství. A já se ptám, s jakou znalostí my si tady osobujeme to, abychom rozhodovali o detailech, o logistickém modelu a o celé řadě dalších věcí, do kterých jen obtížně můžeme mít všichni vhled. To, o co nám jde, je zájem studentů, rodičů i školy. A pokud Ministerstvo školství ústy paní ministryně tady říká, že je připraveno nést odpovědnost a garantovat to, že postupný náběh státních maturit bude pro studenty bezpečný a prospěšný, že nezklame a nebude dále frustrovat učitele a učitelky, kteří na školách za státní maturitu budou odpovídat, a že ministerstvo je připraveno dotáhnout všechny detaily do konce, pak není žádný jiný důvod, abychom státní maturity odkládali. Pokud za těchto okolností na odkladu státních maturit trváte, tak k tomu máte zřejmě úplně jiný důvod, než je připravenost státní maturitní zkoušky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan poslanec Liška, který vás pravděpodobně výrazně rozčilil, protože jste mi zkomplikovali situaci. Řádně přihlášena je, pravda, paní poslankyně Ladislava Zelenková, s přednostním právem je přihlášen pan zpravodaj Milan Bičík, ale s faktickými poznámkami řádně přihlášené předbíhá pan kolega Bartoš... Přednostní právo má zpravodaj, nikoliv navrhovatel, pane kolego. Přednostní právo tedy neudělím, než vyčerpám faktické poznámky, ke kterým jsou přihlášeni pan poslanec Škromach, pan poslanec Bartoš chce vystoupit řádně, dále paní kolegyně Bohdalová a pan kolega Ohlídal, to nevím, jestli je řádná přihláška nebo faktická... Je řádná.

Nyní tedy první faktická poznámka - pan poslanec Zdeněk Škromach. Prosím, má slovo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP