(17.10 hodin)

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji. Pane předsedající, vážené dámy a pánové, já jsem málem slzu uronil, když jsem slyšel bývalého ministra Lišku, jak tady hovoří o tom, že vlastně ani on neví, jestli jsou ty maturity připraveny, nebo ne. Já si myslím, že to je výsledek jeho naprosto liknavé práce a naprosté neschopnosti připravit ten systém maturit. A výsledek je takový - demonstrující studenti a podobně.

A nesvádějte to, prostřednictvím předsedajícího, pane bývalý ministře, na sociální demokracii - že něco organizuje. Vy jste vždycky stál v čele s tím svým batůžkem jako ministr, jako ten lidový ministr studentů. Nesvádějte to tedy na sociální demokracii.

Já chápu paní ministryni a cením si její snahy napravit vaše bývalé chyby, ale problém je v tom, že paní ministryně v této chvíli prosazuje něco, u čeho ona potom už nebude. A bohužel, ten dopad nepřipravenosti maturit ponese budoucí ministr či ministryně školství, který tady bude příští rok v době maturit. Proto si sice cením její snahy, ale nemyslím si, že v této chvíli je jiná cesta než odložení a řešení po volbách, tak aby maturity byly skutečně řádně připraveny a hlavně aby byly řádně prodiskutovány jak se studenty a s jejich rodiči, tak i s kantory. Pokud tedy jde o paní ministryni, chápu ji. Ale paní ministryně, vy tady ten příští rok asi nebudete.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou paní poslankyně Vlasta Bohdalová, potom s přednostním právem paní místopředsedkyně Němcová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Vážení kolegové, voliči na mítincích mi říkají, že tady v té sněmovně žijeme ve virtuálním světě. Dnes si připadám, že to tak skutečně je. Když jsme sem přišli před třemi roky, odkládala se státní maturita, protože ji sociálně demokratická vláda špatně připravila. Tehdy jsem uzavřela tady s jedním z kolegů sázku o bednu šampaňského, že když v roce 2009 nebude, že ji vyhrávám. Nestalo se.

Chci ale říci toto. Když jsme měli v říjnu 2008 školský výbor, prezentoval tam tehdejší, potom odvolaný a zase nyní ředitel CERMATu pan Zelený připravenost státní maturity. Tehdy jsme si všichni jakž takž oddechli: je hotovo. Netrvalo dlouho a po tomto jednání školského výboru zde zoufale volající po státních maturitách pan bývalý ministr ji odvolal. Teď je ta situace ještě složitější. Je tam zpátky. V úterý nám prezentoval, jak stav vypadá. Ano, dalo by se to za určitých okolností stihnout letos, ale byla by tam velká rizika. Proto je přece logické, že se budeme snažit o ten rok maturity odložit.

Znovu si ale vzpomínám, když se tak dívám na některé své kolegyně, jak jsme bojovaly v roce 2007 za to, abychom už letos měli odmaturováno. A věřte, že dnes už bychom s tím problém neměli.(?) Protože za třicet let ve školství vím, že i když uděláte změnu ve školním řádu ve větě dvě slova, vždycky bude bouře. Prostě tak to ve školství je.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Bohdalové i za dodržení času. S přednostním právem tedy vystupuje paní místopředsedkyně Miroslava Němcová, pak řádně přihlášená paní kolegyně Zelenková. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, dámy a pánové, vážený pane premiére, paní ministryně, chtěla bych říci jenom pár poznámek k tomu, co zde řekl pan kolega Liška. Nechci je nechat bez povšimnutí.

Občanská demokratická strana zde byla napadena jako ryzí populista, který teď, protože je předvolební doba, hodlá vytřískat ze státních maturit maximum. Chtěla bych panu exministrovi Liškovi, panu poslanci Liškovi, říci jednu věc. Prosím, najděte si ve stenozáznamech jakákoli vystoupení jakéhokoliv člena Občanské demokratické strany na téma státních maturit, a to od chvíle, kdy se tato otázka v Poslanecké sněmovně začala projednávat, tedy v době paní ministryně Buzkové. Prosím, najděte si tato stanoviska. Zjistíte, že v té době, kdy nemohlo být ani zdání o tom, že vznikne nějaká studentská revolta, že se téma státních maturit překlopí do voleb, které nota bene jsou k tomu ještě mimořádnými volbami a také o nich nikdo nemohl tušit, jsme měli zcela jasné stanovisko, které máme i dnes. Říkali jsme o státních maturitách to, že máme závažné pochybnosti ohledně jejich přípravy, ohledně toho, jak postupoval tehdejší CERMAT, kolik peněz - tehdy to bylo zhruba 400 milionů korun, nevím, kolik je to dnes - již vyplýtval na přípravu státních maturit. Měli jsme výhrady, které se týkaly toho, zda je možné uskutečnit jednotnou maturitu na všech typech střední školy, což byla původní úvaha, tedy bez rozdílu, zda jde o gymnázia, nebo o učňovské školy s maturitou. Měli jsme vážné obavy, že dojde k podobné situaci jako tuším v Polsku, kde se spustil program státních maturit a skončilo to krachem. A tisíce, možná statisíce studentů skončily bez uznaného maturitního vysvědčení.

Tyto postoje jsme měli stále. A tyto máme i dnes. Prosím tedy, kategoricky žádám pana poslance Lišku prostřednictvím předsedajícího, aby nalezl tato naše stanoviska. Pokud najde jakékoli jiné, které ho opravňuje k tomu, aby říkal, že jsme změnili svůj postoj a těžíme z předvolební situace směrem k tomu, že chceme takto oslovit současné maturanty, potom jsem ochotna se mu samozřejmě veřejně na půdě Sněmovny omluvit. Jsem si ale jista, že taková situace nenastane. A proto by měla platit ta opačná verze, že se omluví tedy nám.

Děkuji za pozornost. (Potlesk pravé části Poslanecké sněmovny.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní místopředsedkyni Miroslavě Němcové. Nyní budeme pokračovat v řádně přihlášených poslancích a poslankyních. Slova se ujme paní poslankyně Ladislava Zelenková, připraví se pan zpravodaj Milan Bičík. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Děkuji. Pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, pokusím se vrátit k věcnému jádru celé záležitosti, abychom se neosočovali coby členové politických stran navzájem. Každopádně já se musím také vrátit krátkou vzpomínkou k roku 2007, kdy se maturita odkládala.

Já jsem byla tím, kdo byl do poslední chvíle proti odkladu. Už tehdy bylo zřejmé, že argumenty o nepřipravenosti budou mít takový ten kočičí život, že budou věčné a že se budou objevovat znovu a znovu. Ona totiž ta státní maturita není vůbec jednoduchou záležitostí. Je organizačně složitá. Zasáhne obrovské množství lidí najednou v jednu chvíli. Přesto všude v Evropě, zejména ve středoevropských zemích, se s touto záležitostí vyrovnali a státní maturitu už mají. Nikde to nebylo jednoduché, všude měli problémy, ministři školství tam přicházeli o židle a prožívali těžké a dramatické chvíle.

Nicméně je jasné, že ať bude záležitost sebelépe připravena, vždycky se nějaké kolize vyskytnou - problémy, nejasnosti, organizační zmatky. Čili rozhodnutí spustit, či nespustit maturitu je spíše o té míře připravenosti. My asi nemůžeme uvažovat v těch kategoriích připravena - nepřipravena, protože vždycky nějaké problémy budou.

Já ale teď, bohužel, a hrozně mě to mrzí, musím říci, že se v tomto funkčním období podařilo maturitu spíše nepřipravit než připravit, a to do té míry, že dnes i já, ač jsem hluboce přesvědčena o potřebnosti státní maturity, ač jsem přesvědčena o tom, že naše střední školství potřebuje tuto externí maturitní zkoušku, budu teď přesto hlasovat pro roční odklad. A to i přesto, že si velice vážím postoje současné paní ministryně školství. Velmi si vážím toho, že dokázala pojmenovat stav našeho školství, že dokázala poměrně otevřenými slovy pojmenovat trendy, které v našem školství jsou a které nejsou dobré. A právě státní maturita je jedno z opatření, neříkám, že samospasitelné, ale je to jedno z opatření, které by mohlo tyto nebezpečné trendy ne-li obrátit, tak alespoň zabrzdit.

Pokusím se teď vysvětlit, proč chci hlasovat pro odklad, pro roční odklad státní maturity. Tím zásadním argumentem pro mě ani nejsou pochybnosti okolo logistického a organizačního modelu. Pravděpodobně dobře připravený není, není odzkoušený, byly tam ty zmatky se střídáním na pozici ředitele CERMATu atd. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP