(11.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi Poslanecké sněmovny. Teď se ptám pana poslance Kováčika, zdali jeho poznámka je faktická. Ano. Jako druhý bude vystupovat pan poslanec David Rath.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, myslím si, že tyto debaty podpoře hospodářského růstu a sociální stabilitě v tomto státu, potažmo řešení krize, potažmo řešení i dalších krizí, které máme na programu této schůze, ale vůbec nepomohou. Jen bych rád vrátil debatu zpátky do koryta, kudy se má ubírat.

Jde o zákon, který Poslanecké sněmovně pan prezident republiky poslal zpátky k novému rozhodnutí. Pojďme se dohodnout, že už to rozhodneme a pojedeme dál. Pojďme hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pavlu Kováčikovi. Nyní vystoupí pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Jenom poslední větu nebo věty. Dámy a pánové, nečekal jsem, že debata bude takto hojná. Poučme se alespoň z ní. Zkusme přemýšlet tak, jak se snažíme přemýšlet ve Středočeském kraji. Čili ať to bylo do teď, jak to bylo, ať ty bavoráky a mercedesy nakupoval na ministerstva kdokoliv a do Sněmovny kdokoliv, tak neříkejme a neukazujme, ten dělá to či ono, ale pojďme se teď společně nad tím zamyslet. Tak jako je tomu zvykem v jiných zemích Evropské unie, kde když se podíváte na ten vozový park, zjišťujete, že dávají drtivou přednost domácím výrobcům. Pojďme my příkladem všem lidem a pojďme se snažit podporovat český průmysl, české výrobce, pokud to alespoň trochu jde. A toto je zrovna dobrý podnět.

Takže zkusme udělat tlustou čáru za tím, co bylo v minulosti, a pojďme spíše teď najít cesty na nejrůznějších úrovních, jak těm našim lidem, našim sousedům, pomáhat zachovat práci. (Ojedinělý potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Petr Nečas s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já na základě této debaty skoro zvažuji, zda bychom neměli onu novelu Ústavy znovu vrátit do druhého čtení a mimo jiné tam dát nový článek s tím, že dva měsíce před volbami nebo šest týdnů před volbami by Sněmovna raději vůbec neměla zasedat. To, co se totiž děje teď, a to, co se dělo v roce 2006, by mohlo být dostatečně výmluvným signálem tímto směrem.

Musím tady ale stručně zareagovat na pokus o ekonomické perpetuum mobile, které tady vymyslel pan poslanec Rath. Cituji ho doslova: "Vložíme do toho 7 miliard a získáme 21 miliard." No pokud se inspiroval u těch ekonomů, které tak obdivuje v porovnání s těmi liberálně ekonomickými hlupáky, a byli to tedy ekonomové nacistického Německa, tak možná tam takto ty ekonomické počty fungují. Já ale chci ujistit pana poslance Ratha, že já ho nepovažuji za ekonomického laika, jak on sám sebe označil. Člověk, který dokázal na privatizaci zdravotnictví vydělat miliony korun, ekonomický laik rozhodně není. (Potlesk z pravé části sálu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Nečasovi. Hlásí se ještě někdo? Pokud ne, rozpravu končím.

Článek 50 odstavec 2, Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat. Prosím tedy, aby bylo nastaveno kvorum 101. Už se tak stalo. Zagonguji. (Gong.)

Přečtu usnesení, o kterém vzápětí dám hlasovat: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu o podpoře hospodářského růstu a sociální stability podle sněmovního tisku 743/5."

(Gong.) Ještě jsem žádán, abych chviličku posečkal. Odhlásím vás, ale já to beru jenom jako formální záležitost, protože kvorum 101 je, řekněme, inertní vůči přihlášeným či nepřihlášeným. Ale budiž. Páni předsedové klubů, mohu dát hlasovat? (Souhlas předsedů klubů.) Mohu.

 

Zahajuji hlasování číslo 62 a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo... (Pohled na tabuli s výsledkem hlasování číslo 62, kde bylo 99 pro, 4 proti, přítomno 109.) Já se obávám, když se dívám na počet přítomných a počet těch, kteří jsou přihlášeni, že tady došlo k významné disproporci. Prostě je tady více než 109. Ale pan poslanec Urban chce něco sdělit.

 

Poslanec Milan Urban: Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, mně jistě uvěříte, že jsem byl rozhodnut hlasovat. Já jsem mačkal tlačítko tak usilovně, usilovně, ale žádný záznam to neučinilo, čili zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. O vaší námitce rozhodneme v hlasování, které bude podle standardního kvora.

Zahájil jsem hlasování o námitce pana poslance Urbana. Kdo s námitkou souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování číslo 63 skončilo. Hlasovalo 114 poslanců, pro bylo 107, nikdo proti.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o usnesení, které jsem před chviličkou přečetl a které - doufám - všichni přítomní drží v paměti.

Zahájím hlasování, které má pořadové číslo 64, a táži se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 110 přihlášených pro 101, proti 4. Tento návrh byl tedy přijat. Zákon bude tedy vyhlášen.

 

Dámy a pánové, přečtu vám omluvenku. Pan ministr Vladimír Tošovský se omlouvá z jednacích dnů 9. a 11. září z důvodu nepřítomnosti v Praze.

 

Nyní je mou povinností dát hlasovat o následující věci. Body 38 a 39 schváleného pořadu, což jsou sněmovní tisky 549 a 763, jsou návrhy zákonů ve třetím čtení. My podle § 95a jednacího řádu musíme hlasováním rozhodnout, že pro třetí čtení vyčleníme jiné hodiny než ty, které jsou standardně určeny, tedy středeční a páteční dopoledne. Myslím, že se jedná o dohodu všeobecnou, takže mi dovolte, abych nechal Sněmovnu rozhodnout o tomto návrhu.

 

(Hlasování číslo 65.) Kdo souhlasí s tím, aby platilo to, co jsem před chvilkou řekl, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 154 poslanců, pro bylo 132, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní, dámy a pánové, musíme rozhodnout o tom, že souhlasíme s tím, aby žádost předsedy Senátu o umožnění vystoupení senátorkám a senátorům byla přijata. Jedná se o senátory: Karla Korytáře, Hanu Doupovcovou, Pavla Eyberta, Jiřího Žáka, Jana Hajdu, Jiřího Bise, Bedřicha Moldana, Jiřího Nedomu, Karla Šebka, Jiřího Oberfalzera, Miloše Janečka, Alenu Palečkovou a Pavla Sušického. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP