(10.30 hodin)
(pokračuje Urban)

Já si myslím, že toto dočasné opatření je opatření, které může právě zachovat pracovní místa. Já to považuji nejen za lidské, nejen za sociální, ale považuji to i za ekonomicky správné, protože vyplácet dávky v nezaměstnanosti je pro stát mnohem dražší, než se pokusit udržet každé pracovní místo a trochu za to pracovní místo zabojovat. To přeci není dotace a vy to víte dobře! To je vlastně půjčka státu, která se vrátí formou DPH, pokud systém bude fungovat.

Neznamená to, že v budoucnu hrozí nějaká odložená poptávka. Ta doba je totiž tady! Odložená poptávka v ČR díky hospodářské krizi už dávno je! Nikdo netvrdí, že to je opatření, které může sloužit nějaké dlouhé roky. Proto také v zákoně je navrženo, že by mělo být realizováno do konce roku 2010, že to je dočasné opatření.

To, co jsou doprovodné efekty šrotovného, to samozřejmě každému může dojít a nemusí příliš materii studovat. Průměrné stáří automobilů v ČR je více než 10 let. Je to jedno z nejdelších období životnosti automobilu v EU. Pokud šrotovné přispěje i k tomu, že dojde k obnově vozového parku v ČR, tak je to jen dobře. Je to dobře nejen pro bezpečnost občanů a silničního provozu, ale je to samozřejmě dobře i pro životní prostředí. Pak nerozumím argumentům, které tady v této souvislosti zaznívají.

Poslední, co chci říct, je, přátelé: Kdyby to přece jen byl nějaký český experiment, tak bych připustil akademickou debatu, kterou se tady pokoušíte zavádět, ale která občanům nepomůže. Ale on to není český experiment! On to je systémový krok v době hospodářské krize, který uplatnilo hodně zemí EU. Nemá smysl, abych je tady vyjmenovával, ale přátelé, vzhlížíte i k americké ekonomice. I americká ekonomika zavedla tento nestandardní dočasný krok proto, aby občané nepřicházeli o práci. Jestli dnes tím, že odejdete z Poslanecké sněmovny, znemožníte zavedení šrotovného v ČR, vzkazujete tisícům zaměstnanců v automobilovém průmyslu, že vy se na díváte tak, že je vám jedno, jestli přijdou o práci. Tento vzkaz bohužel vás bolet nebude, ale ty zaměstnance ano! Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Urbanovi. Faktická poznámka - pan poslanec Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Já myslím, že pouze dvě výhrady směřované ke mně z úst předřečníka pana poslance Urbana si zaslouží komentář v rovině věcné poznámky. Za prvé jej odkážu na celé své vystoupení, celý svůj projev ke šrotovnému v průběhu čtení, na které se on odvolával, a chci jej ujistit, a on to při přečtení tohoto vystoupení zjistí, že mé výhrady jsou naprosto identické v prostoru před třemi měsíci stejně jako v prostoru dnešním.

K výhradě týkající se snad toho, že jsme jedinými hlupáky, kteří neumějí objevit kouzlo šrotovného, chci říct pouze jednu věc. Výsledkem projektu šrotovného a podobných impaktů a použití podobného zneužívání veřejných peněz, peněz daňových poplatníků, v celém Evropském hospodářském prostoru, je absolutní dluh! Absolutní dluh, jehož průměrná výše v evropském prostoru činí zhruba 62 % vůči HDP. Koule zadlužení Evropského hospodářského prostoru, to předražené a stále dražší budování sociálního dómu, který není možné naplnit, činí Evropu čím dál méně konkurenceschopnou. Můžeme malovat růžové zahrady, stavět růžové zámky, světový hospodářský prostor, jeho pravidla a pravidla hospodářské soutěže, dopustil, že jeho dominantními hráči se stává někdo jiný, pravidla psaná někým jiným nežli Evropou.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka. Nyní má slovo pan poslanec Cyril Svoboda.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, já se vyjádřím k proceduře. Nejprve je tu dohoda dvou politických stran. Doufám, že to je dohoda po řádném rozmyslu, že to je dohoda dvou suverénních stran na projektu, který má jistý obsah, a pro tento projekt dvě velké strany zvedly ruku a podpořily jej. (Námitky z pravé části sálu.) Tento návrh prošel Poslaneckou sněmovnou (opětovné námitky) a celé šrotovné je dáno do rukou vlády. Vláda svým nařízením buď spustí, nebo nespustí šrotovné. Je to projev nedůvěry této vládě. Ti, kteří pro ni hlasují, uvažují o této vládě, že ta vláda je nezpůsobilá, že neví, co se děje a co je správné, jaké je poučení, jaké kroky má udělat, protože to je projev nedůvěry vládě. Vládě, která má důvěru těch, kteří podporovali tento návrh. (Projevy nesouhlasu zprava.) V tomto vidím hluboký rozpor! Buď tato vláda má důvěru těch, kteří pro to hlasovali, potom ať pokračují v projektu a této vládě důvěřují, že ona svým nařízením se bude chovat korektně, nebo mají tuto vládu jako loutky nebo něco jiného, lidi, kterým není možné důvěřovat. Jedno nebo druhé platí! A protože hlasovali pro tento návrh ti, kteří podporují tuto vládu, tak jí snad věří, že vláda vezme do úvahy všechno, i argumenty, které zazněly, jestli šrotovné ano, nebo ne. A to je to, co mě zaráží. A také je to dobrý vzkaz, kdo jak co bere vážně, když dohaduje dohody na této politické scéně. Děkuji. (Oživení v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Cyril Svoboda. Dvě faktické poznámky jsou před námi. S první se hlásí pan poslanec Škromach, s druhou pan poslanec Petr Nečas.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já jenom si myslím, že celá debata je trošku vedena směrem, který není zcela ideální. Jednak já jsem vnímal, že tady byla jakási širší dohoda sociální demokracie jako opoziční strany s tehdejší vládní koalicí, nikoliv jenom s ODS. To už je věc - jaksi chápu, že je před volbami, že se každý k tomu staví jinak, ale myslím si, že musím ocenit přístup KDU-ČSL, která se k tomu staví velmi konstruktivně, to je jednoznačné, protože problém je, že se celá věc točí pouze kolem šrotovného. To je jedna z dílčích věcí, která může nějakým způsobem pomoci ekonomice, zaměstnanosti a dalším. Jsou tady, jak už bylo řečeno, i některé sociální věci, které by měly pomoci právě lidem, kteří celý život pracovali a ztratili zaměstnání. A za třetí, je to součást zákonů, které prošly, a tento jediný se zadrhl u pana prezidenta. Bylo by asi zřejmě čestné a logické, aby tedy prošly všechny zákony, kterým bylo umožněno, aby prošly touto Sněmovnou, Senátem, a tohle je závěrečná tečka.

Já myslím, že volby nakonec tady rozhodnou a nemá smysl teď tady se dohadovat a dělat si volební kampaň. Já myslím, že bychom v této chvíli (Předsedající: Čas, pane kolego!) měli začít hlasovat a rozhodnout o tom, kdo a jak plní dohody.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla jedna faktická poznámka. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Petr Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážená paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, pan poslanec Cyril Svoboda tady vystoupil spíše jako předseda KDU-ČSL, nicméně v obou rolích naprosto popleteně. (Pobavení.)

Fakt číslo jedna. Dohoda, vážený pane poslanče a bývalý pane ministře, byla dohoda mezi tehdejší vládní koalicí a ČSSD, nikoliv dohoda mezi ODS a ČSSD. Koneckonců všech jednání se zúčastnil ministr financí nominovaný a člen KDU-ČSL, v té době ještě pořád KDU-ČSL, pan Kalousek, který to může potvrdit.

Za druhé, každý se na sjetině může přesvědčit, že poslanci Občanské demokratické strany tomuto návrhu nedali ani hlas, čili vy jste zde říkal otevřenou nepravdu. Já to přičítám tomu, že jste trošku popletený, nikoliv že jste úmyslně lhal. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP