(14.10 hodin)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dovolte, abych mezi námi uvítal paní poslankyni Jitku Vojtilovou, pány poslance Petra Hájka a Zdeňka Bestu a popřál jim v naší Poslanecké sněmovně hodně úspěchů v práci.

 

A nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslankyni Kateřinu Jacques a poslance Jaroslava Krákoru. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh neregistruji.

Zahajuji proto hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 1. Z přítomných 182 poslankyň a poslanců pro návrh 162, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas a že jsme ověřovateli 60. schůze Poslanecké sněmovny určili poslankyni Kateřinu Jacques a poslance Jaroslava Krákoru.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pan poslanec Langer Ivan. Z členů vlády pan ministr Martin Barták a pan ministr Jan Kohout.

Než přistoupíme ke stanovení pořadu 60. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce, oznamuji, že paní poslankyně Zubová má náhradní kartu číslo 46, paní poslankyně Jakubková náhradní kartu číslo 47, pan poslanec Kalousek - náhradní karta číslo 48 a pan poslanec Petr Tluchoř - náhradní karta číslo 49. Pan poslanec Ambrozek náhradní karta číslo 14.

 

Nyní tedy přistoupíme ke stanovení pořadu 60. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce.

Nejdříve bych vás chtěl informovat o návrzích, na kterých se shodlo dnešní grémium: Do programu 60. schůze Poslanecké sněmovny jsme zařadili nové body, a to sněmovní tisk 16, je to třetí čtení novely Ústavy, dále sněmovní tisk 759, první čtení, novela volebního zákona, a sněmovní tisk 904, první čtení, a to jako první až třetí bod dnešního jednání.

Jako čtvrtý bod dnešního jednání bychom projednali bod číslo 29, je to sněmovní tisk 898 návrhu pořadu, přičemž podotýkám, že tisky 904 a 898 se týkají finančních prostředků určených na zmírnění dopadů povodňových škod.

Volebním bodům, tedy bodům 30 až 33 návrhu pořadu, bychom se věnovali ve středu 9. září před polední přestávkou.

Pokud tedy nyní, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jste přihlášeni k návrhu pořadu, budu vás jednotlivě vyzývat.

Pan poslanec Řebíček má náhradní kartu číslo 44.

Když dovolíte, tak bych v rozpravě k návrhu pořadu vystoupil jako první a pak by následoval pan poslanec Skopal, Böhnisch, Sobotka a další. Poprosím někoho z místopředsedů, jestli by se neujal řízení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, slovo má předseda Sněmovny Miloslav Vlček. Prosím.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych přednesl návrh na zařazení tří nových bodů, a to ve středu odpoledne jako první tři body. Byly by to sněmovní tisky 878 a sněmovní tisk 882. Jsou to návrhy - první sněmovní tisk 878 je návrh poslanců Oldřicha Vojíře, Miloslava Vlčka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 184/2006 Sb., o odnětí nebo omezení vlastnických práv k pozemkům nebo ke stavbě, zákon o vyvlastnění, prvé čtení podle § 90 odst. 2, a sněmovní tisk 882 je návrh poslance Miloslava Vlčka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk 882, prvé čtení podle § 90 odst. 2.

Ten třetí sněmovní tisk je 549 a je to třetí čtení návrhu zákona poslanců Miloslava Vlčka, Martina Tesaříka, Karla Korytáře, Radko Martínka, Tomáše Kvapila, Jindřicha Valoucha, Pavla Severy, Zdeňky Horníkové, Josefa Smýkala, Daniela Petrušky a dalších na vydání zákona o urychlení výstavby rychlostní komunikace R35, sněmovní tisk 549, třetí čtení.

Tyto body požaduji zařadit jako první tři body ve středu po polední přestávce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak to byly první body ve středu po polední přestávce. Teď bych požádal poslance Ladislava Skopala. Připraví se Robin Böhnisch.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, vážení kolegové, vážené kolegyně, já bych vás požádal o zařazení třetího čtení ve středu odpoledne jako bod číslo čtyři, jestli jsem dobře poslouchal. Jedná se o malou novelu školského zákona. Je to změna názvu Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity na Mendlovu univerzitu. My jsme to tady probírali. Jsou to dvě minuty a myslím si, že to nebude žádným problémem. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, je to sněmovní tisk? (Poslanec Skopal: 763) 763. Třetí čtení? (Ano.) Dobře, děkuji.

Dále pan poslanec Böhnisch. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Děkuji. Dobrý den, pane předsedo.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jdu s podobnou záležitostí jako můj předřečník. Dovoluji si navrhnout zařazení nového bodu do programu schůze, a to třetí čtení sněmovního tisku 765, což je novela zákona o právu na informace o životním prostředí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP