(10.50 hodin)
(pokračuje Bičík)

Poté navrhuji hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem B kolegy Sedi. Tento návrh je jednoduchý, vlastně pouze nahrazuje v § 40a pojem "kontingent" vhodnějším a v dalších předpisech používaným pojmem "úkolové uskupení".

Třetí hlasování by proběhlo o pozměňovacím návrhu kolegy Vidíma. V podkladovém materiálu je označen písm. C a jeho podstatou je zajištění souladu postupu při řízení o trestných činech příslušníků Vojenského zpravodajství s postupem v případech příslušníků Policie České republiky, Vojenské policie, Vězeňské služby, Bezpečnostní informační služby a příslušníků Úřadu pro zahraniční styky a informace. Ve všech případech, tedy v bodech C1 až C5, se jedná o doplnění textu příslušných ustanovení trestního řádu o Vojenské zpravodajství. Návrhy C1 až C5 jsou ještě předznačeny I, pod částí CII je pak návrh, který se týká termínu účinnosti tohoto pozměňovacího návrhu v případě, že bude přijat. Po diskusích, které jsme k tomuto návrhu měli, doporučuji vzhledem ke vzájemné souvislosti také v tomto případě rozhodnout o osudu celé části označené C, tedy CI.1 až 5 a CII jedním hlasováním. A tady ještě jedno upozornění. V případě přijetí návrhu bude nutno tuto skutečnost legislativně promítnout do názvu zákona na straně 1.

Poté bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu poslance Babora, tedy o návrzích označených D1 a D2, opět společně. Je to návrh, který má zamezit požívání alkoholických nápojů a návykových látek příslušníkům armády, vojákům z povolání. Se svým stanoviskem vás seznámím v průběhu hlasování.

Na závěr by pak proběhlo hlasování o celém textu návrhu zákona jako o celku.

Pane předsedající, prosím vás, abyste nechal podrobit tuto proceduru hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Nejprve se zeptám, zdali jsou nějaké námitky proti postupu, tak jak pan zpravodaj nám předestřel. (Nebyly.)

 

Pokud ne, tak v hlasování pořadové číslo 448 rozhodneme o tom, kdo souhlasí s tím, že se budeme držet navržené procedury. Takový poslanec ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 121 poslanců, pro 107, nikdo proti, takže tento návrh byl přijat a budeme se držet schválené procedury.

 

Poslanec Milan Bičík: Nejprve budeme hlasovat o bodech pozměňovacího návrhu výboru A1 až A5 společně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Prosím stanoviska. (Zpravodaj souhlasí, ministr rovněž souhlasí.)

Asi jste zaregistrovali, že jsem vás odhlásil, takže prosím o novou registraci.

 

O písmenu A rozhodneme v hlasování pořadové číslo 449, které jsem zahájil. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 112 poslanců, pro 107, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Milan Bičík: Druhé hlasování bude o pozměňovacím návrhu označeném písmenem B kolegy Sedi. (Zpravodaj souhlasí, ministr také souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlasujeme v hlasování č. 450. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 115 poslanců, pro 111, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Milan Bičík: Další hlasování bude komplexně o celém návrhu C, tedy CI.1 až 5 a CII. V mém případě je rezervovaný souhlas. (Ministr souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlasujeme v hlasování pořadové číslo 451, které jsem zahájil. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 116 poslanců, pro 103, proti jeden. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Milan Bičík: Další hlasování bude o pozměňovacím návrhu D, tedy D1 a D2.

Dovolte, pane předsedající, abych alespoň stručně uvedl, že je mi velmi líto, že nemohu vyjádřit souhlas s tímto návrhem vzhledem k legislativním nedostatkům. Jinak doufám a prosím pana ministra, aby Ministerstvo obrany zvážilo možnost zabudovat myšlenku a ideu tohoto návrhu do případné, pokud možno brzké novely zákona o vojácích z povolání. Tedy s politováním mám neutrální stanovisko.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan ministr?

 

Místopředseda vlády a ministr obrany ČR Martin Barták: Zabudujeme to do novely. Mám také s politováním neutrální stanovisko.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 452. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 119 poslanců, pro 11, proti 7. Tento návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy a já mohu přečíst závěrečné usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 221/1999 Sb., o vojácích z povolání, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 140/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a v některých dalších organizacích a orgánech, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 752, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 453. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 120 poslanců, pro 111, nikdo proti, takže návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi a předávám řízení schůze panu místopředsedovi Vojtěchu Filipovi s tím, že budeme projednávat dnes zařazený bod

236.
Návrh Poslanecké sněmovny na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání

Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré dopoledne, vážené paní a pánové, páni ministři, viděl jsem pana ministra financí a pan místopředseda vlády Barták je tady také.

Slovo má pan místopředseda Jan Kasal jako předseda podvýboru pro státní vyznamenání. Organizační výbor předkládá Poslanecké sněmovně tuto zprávu. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Dámy a pánové, opět se sešel rok s rokem. Náš podvýbor organizačního výboru pro státní vyznamenání v průběhu celého roku velmi intenzivně pracoval a rozhodl se organizačnímu výboru předložit návrh usnesení. Organizační výbor usnesení ve středu schválil a mne pověřil, abych na této schůzi odůvodnil návrh usnesení, kterým se předkládají prezidentu republiky návrhy na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání.

Chtěl bych připomenout, že jsme se snažili, tak jak je obvyklé, aby v řadě navržených se zobrazily všechny politické proudy, věkové. Jsou tam zastoupeni vědci, politici, vojáci, a myslím si, že návrh, tak jak je předložen Poslanecké sněmovně, je předložen a vypracován zodpovědně, s tím, že doporučuji, abychom jedním hlasováním rozhodli o usnesení, které přečtu:

Poslanecká sněmovna předkládá prezidentu republiky podle zákona č. 157/1994 Sb., § 8 o státních vyznamenáních České republiky návrhy:

I. na propůjčení Řádu bílého lva vojenské skupiny uvedené pod č. 1 až 3 a občanské skupiny pod č. 1 a 2;***




Přihlásit/registrovat se do ISP